Προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα οδεύει η Αττική, όπως φαίνεται από όσα είπε σήμερα το πρωί ο Νίκος Σύψας.
Ολοταχώς για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα οδεύει η Αττική, καθώς αυτό το ενδεχόμενο εξετάζει η επιτροπή των επιστημόνων, σύμφωνα με το Νίκο Σύψα.
Για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι' αυτά και είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια».
Όπως είναι γνωστό στο τραπέζι είναι η αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων (και σίγουρα των Λυκείων) που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα, εξετάζεται η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα. Μένει να δούμε αν θα περάσει αυτό το σενάριο και σε ποια μορφή του.
Αθηνά Λινού: Έτσι θα μπορούσαν να ανοίξουν μαγαζιά και σχολεία
Η Αθηνά Λινού εξηγεί τι θα μπορούσε ή έπρεπε να έχει γίνει για να ανοίξουν με ασφάλεια και τα σχολεία και το λιανεμπόριο.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, κλήθηκε να εξηγήσει πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ και τόνισε, μεταξύ άλλων, ξανά το γεγονός ότι γίνονται λίγα τεστ για αυτό και «θεωρητικά υπήρξε μια μείωση των κρουσμάτων».
Στο ερώτημα σχολεία ή click away η κ. Λινού ανέφερε μιλώντας σήμερα στο MEGA:
«Είναι μια δύσκολη απόφαση, μια πολιτική απόφαση και νομίζω ότι επειδή είναι και οικονομικό το πρόβλημα και για αυτό αναγκάζεται η κυβέρνηση και η Επιτροπή να αποδεχτεί το κλείσιμο των σχολείων και τη συνέχιση του κλειστού σχολείου. Είναι και φιλοσοφικό το θέμα. Εξαρτάται τι θεωρείς σημαντικότερο. Νομίζω ότι εγώ θα προσπαθούσα να ανοίξω με μεγαλύτερη ασφάλεια και τα δύο, αλλά δεν βλέπω τις δυνατότητες ή τη διάθεση να διατεθούν κονδύλια για να μπορέσουν να ανοίξουν και τα δύο».
Πώς θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό;
«Αν είχε υπάρξει πρώτα πολύ σοβαρός έλεγχος στις αίθουσες και με μεταφορά των παιδιών που είναι σε μικρές αίθουσες όπου διασπείρεται ο ιός πιο εύκολα και προς τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει τα σχολεία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα, αν δεν άνοιγαν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση για ανοιχτό λιανεμπόριο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας απάντησε:
«Δεν ξέρω αν είναι λάθος, γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία. Αν είχα τα στοιχεία μπορεί να αποφάσιζα κάτι διαφορετικό. Αλλά δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η λειτουργία.»
Επιπλέον, η κ. Λινού αναφέρθηκε στο πώς έφτασε η κατάσταση στην Αττική είπε:
«Η
αλήθεια είναι ότι φαινόταν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τον τελευταίο
καιρό είναι παρόμοια με της 2-3 τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.
Υπήρξε μια θεωρητικά μείωση των κρουσμάτων αλλά αυτό κυρίως αυτό θα το
απέδιδα στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ. Όταν τα τεστ άρχισαν να
γίνονται παραπάνω από 30.000 στη χώρα, ακόμα και με το δεδομένο ότι δεν
είναι ισότιμα κατανεμημένα τα rapid test με τα μοριακά, η εικόνα ήταν
πολύ παρόμοια.
Ο δείκτης θετικότητας δεν είναι τόσο υψηλός. Εκείνο
που νομίζω ότι ανησύχησε ή φαντάζομαι ότι ανησύχησε την Επιτροπή είναι
εξειδικευμένοι οι δείκτες ανά περιοχή δεδομένα που δεν είναι δημόσια
αυτή τη στιγμή.»
Μένει να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα από το Νίκο Χαρδαλιά για να ξέρουμε ακριβώς τα νέα μέτρα.
Όλα δείχνουν ότι η Αττική θα βρεθεί στο «κόκκινο» και έτσι θα ισχύσουν πιο αυστηροί κανόνες.
Η Επιτροπή των ειδικών είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, και για αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά.
Υπενθυμίζεται ότι από τα χθεσινά 716 νέα κρούσματα, η Αττική είχε για πολλοστή μέρα τη «μαύρη» πρωτιά.
Αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή: Ανατολική Αττική: 39, Βόρειος Τομέας Αθηνών: 52, Δυτική Αττική: 13, Δυτικός Τομέας Αθηνών: 53, Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71, Νότιος Τομέας Αθηνών: 28, Πειραιάς: 56
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέχρι σήμερα, στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνήθως ισχύουν τα εξής μέτρα:
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου