Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Αυτό είναι το συμβόλαιο που υπέγραψε η ΕΕ με την Astrazeneca

Αυτό είναι το συμβόλαιο που υπέγραψε η ΕΕ με την Astrazeneca

 

Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ε.Ε. με την Astrazeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού.

 

Η AstraZeneca συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου 2020 όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Από το συμβόλαιο που κοινοποιείται σήμερα έχουν παραλειφθεί ορισμένα τμήματα. 

Δείτε το ΕΔΩ πατώντας στο «Related documents».

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρία και την Ευρώπη όταν και έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca δεν θα εκπληρώσει τους στόχους για τις παραδόσεις εμβολίων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Astrazeneca ανακοίνωσε ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση.

Νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για δεσμευτικό συμβόλαιο. 

«Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο» είπε χαρακτηριστικά η κ. φον ντερ Λάιεν μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Και συμπλήρωσε:

«H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό».

Από την πλευρά της, η φαρμακευτική εταιρία, διά στόματος του επικεφαλής της, Πασκάλ Σοριό, υποστήριξε την Τρίτη ότι το εν λόγω συμβόλαιο βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων και δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε «best-effort delivery». 

Πόσα εμβόλια της Astrazeneca περιμένει η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε χθες ότι οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του 2021 είναι 26 εκατομμύρια και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες.

Συγκεκριμένα είπε:

«Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α' τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από τη Pfizer κι από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)