Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Κατακόκκινη η Αττική - Αύξηση 42% στο ιικό φορτίο, 40.000 ενεργά κρούσματα

 
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης τόνισε ότι παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική κατά 42%

Κατά 8 φορές αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μέσα σε 8 εβδομάδες, αποδεικνύοντας, ότι το λεκανοπέδιο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στη «μάχη» της χώρας μας με τη πανδημία του κορονοϊού. «Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η απόφαση να κηρυχθεί η Αττική κόκκινη, ήταν αναμενόμενη.

Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Θωμαΐδης, ανάφερε ότι «από τα Χριστούγεννα και κάθε εβδομάδα βλέπαμε αύξηση στο ιικό φορτίο και μιλάμε για συνεχόμενη αύξηση, που έφτασε το 42%. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα». Τι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική: «Η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Αν πάνω από τους μισούς απ' αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα».

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν μία τάση. «Δεν με πείθουν απόλυτα εμένα. Εχουν επισφάλιες. Τα λύματα δίνουν μία τάση» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV, ενώ στήριξε την εισήγησή της Επιτροπής, της οποίας είναι και μέλος: «Τα σχολεία δεν είναι οδηγοί της πανδημίας, έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά. Το πιο εύκολο για εμάς είναι να πούμε ότι κλείνουμε τα πάντα. Όμως δεν είναι έτσι». 

Πηγή: ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)