Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Οι μεταλλάξεις τινάζουν στον αέρα αποφάσεις, σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλης Τριανταφύλλου

Σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τρίτο κύμα και μεταλλάξεις

 Η μετάλλαξη του κορονοϊού και τα κρούσματα στην Ελλάδα, αλλάζουν ξανά όλα τα δεδομένα. 

Tα γυμνάσια ανοίγουν σήμερα ξανά τις πόρτες τους μετά από 2,5 μήνες «λουκέτου», αλλά, δυστυχώς, μαζί τους, ανοίγει από τους επιστήμονες και η συζήτηση για πιθανό νέο κλείσιμό τους με κύρια αιτία την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού.

«Υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία αν η δυναμική της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων είναι πολύ γρήγορη», είπε χθες το βράδυ ο καθηγητής κ. Δημ. Σαρηγιάννης (Mega ), παραδεχόμενος ότι η ταχύτατη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορoνοϊού, με την ανίχνευση 173 στελεχών της βρετανικής μετάλλαξης και 1ος της νοτιοαφρικανικής, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει ανησυχήσει βαθύτατα τόσο από την ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες πλην του ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικά και ενδεχομένως πιο επικίνδυνα, αλλά και για το γεγονός ότι οι πολίτες δείχνουν απροθυμία να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού, όπως φάνηκε ξεκάθαρα το Σ/Κ.

«Εκτιμούσαμε ότι το τρίτο κύμα θα έρθει στα τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι πιο ήπιο. Τα νέα δεδομένα με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μας προβληματίζει σοβαρά» τονίζει μέλος της Επιτροπής στο iEidiseis, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να περιχαρακωθούν τα κρούσματα και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά τους στην κοινότητα, κάτι, ωστόσο, που θεωρείται πολύ δύσκολο.

Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού πάει και στην Ελλάδα - όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - αρκετά πιο πίσω, συνιστούν μία πραγματική «βόμβα» στα χέρια των ειδικών, αλλά και του οικονομικού επιτελείου που... βλέπει το κακό να πλησιάζει με δρασκελιές.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που έχουν ασφαλή εικόνα των σχεδιασμών, ο αρχικός στόχος να έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου περίπου το 10% , που αντιστοιχεί σε 1 εκατ πολίτες, έχει φύγει από το τραπέζι. Ο νέος στόχος είναι μέχρι τα τέλη Μαίου να έχει εμβολιαστεί το 25-30% του πληθυσμού,και συγκεκριμένα οι άνω των 70 ετών, οι ευάλωτες ομάδες και οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα αιχμής που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Όλα αυτά, όταν είναι πλέον προφανές ότι ακόμα και ο 15νθήμερος σχεδιασμός τελεί υπό την αίρεση της σκληρής πραγματικότητας, όπως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται με την ταχύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα. Η οποία, σημειωτέον, επισήμως ανιχνεύτηκε σε 173 κρούσματα, σε σύνολο 200 δειγμάτων που εξετάστηκαν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)