Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ελλάδα: Χάλκινο Μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χρέους!

Βασίλης Σκουρής
Βασίλη Σκουρή

Είκοσι τέσσερα τρισ. δολάρια προστέθηκαν στο παγκόσμιο χρέος τη χρονιά που μας πέρασε! Ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης στη χώρα μας το 2020 θα διαμορφωθεί στο 248,53% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία δεν είναι καλά για το μέλλον της χώρας, παρά τις επικοινωνιακές ενέσεις αισιοδοξίας που γίνονται στη χώρα από κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μάλιστα, έλαβε για το 2020 το... χάλκινο μετάλλιο στο... παγκόσμιο πρωτάθλημα χρέους, καθώς η χώρα μας σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς στο συνολικό χρέος προς ΑΕΠ!

Όπως σημειώνει στο εξαιρετικό της ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική «Καθημερινή» η συνάδελφος Ελευθερία Κούρταλη: «Η πολιτική "απάντηση" στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία διεθνώς βοήθησε στο να προστεθούν 24 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο χρέος το 2020, το οποίο διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία και στα 281,5 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το 355% του ΑΕΠ. Η άνοδος, όπως παρατηρεί το ινστιτούτο, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και το 2009, η οποία κινήθηκε στο 10% και 15%, αντίστοιχα. Τα 205 τρισ. δολάρια του συνόλου αφορούν τις ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους δείκτες χρέους πέρυσι. Η άνοδος ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, όπου οι δείκτες συνολικού χρέους προς το ΑΕΠ στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%. Η ταχεία αυτή συσσώρευση χρεών, σημειώνει το ινστιτούτο, οφείλεται κυρίως στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών ήταν μέτρια και κινήθηκε γύρω στο 2%, ενώ η αύξηση του εταιρικού χρέους (εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου) τοποθετείται κοντά στο 10%, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού χρέους προς ΑΕΠ, που άγγιξε περίπου το 50%, να οφείλεται στο δημόσιο χρέος.

Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς το IIF έφτασε στον υπολογισμό ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται πως σημείωσε τόσο μεγάλη αύξηση το 2020 (τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση θα κινηθεί στο 15%-20%), o επικεφαλής έρευνας βιωσιμότητας χρέους του Ινστιτούτου, Εμρέ Τίφτικ, εξηγεί πως έλαβε υπόψη τα επίσημα στοιχεία έως το γ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ για το δ΄ τρίμηνο χρησιμοποίησε τα μηνιαία στοιχεία ακαθάριστου χρέους που δημοσιεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, που υποδηλώνουν ότι η αύξηση στο επίπεδο του χρέους της γενικής κυβέρνησης ήταν της τάξης του 1,5%. Με αυτά τα δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του για τη βουτιά του ονομαστικού ΑΕΠ, το IIF υπολογίζει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης το 2020 θα διαμορφωθεί στο 248,53% του ΑΕΠ».

Καταλαβαίνετε όλοι από το παραπάνω αποκαλυπτικό ρεπορτάζ πως τα δύσκολα για τα χώρα έπονται! Και πως οι λύσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες!

Ο Βασίλης Σκουρής είναι δημοσιογράφος

Πηγή: ieidiseis.gr από τη στήλη του ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)