Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Το φάντασμα των Πρεσπών ξαναχτυπά...



 Μαρίνα Αλεξανδρή

Η ανακοίνωση του State Department μετά το χθεσινό τηλεφώνημα Μπλίνκεν – Δένδια ήταν (ένας ακόμη) μικρός ύμνος στην συμφωνία των Πρεσπών. Και, ταυτόχρονα ήταν (ένα ακόμη) μεγάλο καρφί στο σώμα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο τον ύμνο δεν τον μάθαμε από την επίσημη ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανάρτησή του στον – επίσημο – λογαριασμό του ΥΠΕΞ στο twitter ο Νίκος Δένδιας έγραψε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ «διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα».

Λίγη ώρα αργότερα, από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάθαμε ότι «ο υπουργός Αντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τον καθοριστικό – καθοδηγητικό ρόλο της της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» . Και πως, επίσης, «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

 Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken μίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Δένδια. Ο υπουργός Blinken και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας τόνισαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και της διαδικασίας 3 + 1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τη στενή συνεργασία για την άμυνα, τη διαφοροποίηση της ενέργειας και τη σταθερότητα στο ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Blinken χαιρέτισε τον καθοριστικό – καθοδηγητικό ρόλο της της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τις σχεδιαζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας και συγχαίρει την Ελλάδα για την επέτειο των διακοσαετών εορτασμών από την ίδρυση του νεότερου κράτους φέτος.»

Το πλήρες κείμενο της δήλωση στα αγγλικά

U.S. DEPARTMENT OF STATE

Office of the Spokesperson

For Immediate Release

READOUT

February 15, 2021

Secretary Blinken’s Call with Greek Foreign Minister Dendias

The below is attributable to Spokesperson Ned Price:

Secretary of State Antony J. Blinken spoke with Greek Foreign Minister Nikolaos Dendias today. Secretary Blinken and Foreign Minister Dendias emphasized their commitment to further strengthening U.S.-Greece bilateral relations, including through the U.S.-Greece Strategic Dialogue and the 3+1 process with Cyprus and Israel, and close cooperation on defense, energy diversification, and stability in the broader Eastern Mediterranean region. Secretary Blinken welcomed Greece’s sustained leadership in advancing the Transatlantic and European integration of the Western Balkans.

The Secretary and the Foreign Minister reaffirmed the historic importance of North Macedonia’s NATO accession. The Secretary voiced support for ongoing exploratory talks between NATO Allies Greece and Turkey and congratulated Greece on the occasion of the Greece Bicentennial celebrations this year.

Ειδικά, ως προς το δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης Μπλίνκεν απολύτως ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ελληνικός, πολιτικός «δάκτυλος»: Ζητήθηκε διπλωματικά από την αμερικανική πλευρά να μην γίνει κοινή αναφορά στην «ιστορική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών» - όπως έχει συμβεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του State Department που… χάθηκε στην μετάφραση – και να περιοριστεί τουλάχιστον η διατύπωση στην «ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Ακόμη κι έτσι όμως δεν βρίσκεται εδώ η είδηση. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η χώρα και η εξωτερική πολιτική διακωμωδούνται διεθνώς επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπερβεί το ένδοξο παρελθόν των μακεδονομάχων.

Η είδηση και το πρόβλημα βρίσκονται στο ότι η χώρα και η εξωτερική της πολιτική σύρονται ακόμη από τα φαντάσματα του μακεδονικού και τους εσωτερικούς εγκλωβισμούς της ΝΔ, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν καθαρά ότι θα πιέσουν ασφυκτικά να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, όπως θα πιέσουν για να προχωρήσει και το κυπριακό.

Και ανεξαρτήτως του εάν ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει ή όχι  να τορπιλίσει και τις διερευνητικές και το κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στην όλη διαδικασία χωρίς ουσιαστική, συμπαγή και στρατηγική θέση. Για την ακρίβεια δεν προσέρχεται, απλώς παρίσταται και προσδοκά το… τουρκικό μπουρλότο. Ως δίοδο απεμπλοκής και ως διέξοδο από εκείνο που ήδη ο Αντώνης Σαμαράς καταγγέλλει ως «διάλογο με πειρατές» και πολλοί περισσότεροι, εντός ΝΔ και εκ δεξιών της ΝΔ, ετοιμάζονται να καταγγείλουν ως «Πρέσπες του Αιγαίου».

 Οι μετριοπαθείς της ΝΔ αντιτείνουν εδώ ότι ο θόρυβος των δημόσιων παρεμβάσεων Σαμαρά είναι δυσανάλογος με την κοινοβουλευτική του επιρροή και τις εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει. Το πρόβλημα όμως δεν εξαντλείται στον παράγοντα Σαμαρά: Οι καραμανλικοί του κόμματος είναι επίσης επιφυλακτικοί, έως και πλήρως αρνητικοί, στην προσέγγιση με την Τουρκία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρούσα συγκυρία φαίνεται να είναι περισσότερο απασχολημένος με τα νέα πολιτικά σχήματα που γεννώνται στα δεξιά της ΝΔ παρά με τις πιέσεις και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται χωρίς θέση στα ελληνοτουρκικά, ή τουλάχιστον χωρίς να τολμά να καταθέσει – εάν έχει – καθαρή θέση. Την περασμένη εβδομάδα, σε διεθνές ακροατήριο, επιχείρησε να βάλει «πάγο» και προς την πλευρά Σαμαρά, και προς όλο το υπερπατριωτικό μπλοκ, λέγοντας ότι «μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση μπορεί ενίοτε να αντιπαλεύει ακραίες φωνές και στο εσωτερικό της».

Εισέπραξε πάραυτα την απάντηση – προειδοποίηση του «φιλοσαμαρικού» antinews.gr: «Δεν ξέρουμε», έγραψε, «εαν ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η απαράδεκτη τοποθέτησή του.

Διότι όταν αποκαλείς ακραίο και γραφικό έναν πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, με του οποίου τις απόψεις στα εθνικά εκτός από νεοδημοκράτες συμφωνούν και συριζαίοι, επί της ουσίας ρίχνεις μπουρλότο στην παράταξη. Πυροδοτώντας έτσι, την πιθανότητα διάσπασής της…».

Eισέπραξε επίσης την υπενθύμιση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» που απηχεί και το σύνολο της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ (κόντρα στην γενική τοποθέτηση Μητσοτάκη περί διαλόγου για τις «θαλάσσιες ζώνες»).

Απάντηση όμως επ’ αυτών, και επί των απειλών και επί των υπενθυμίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει ακόμη να έχει. Πέραν της σταθερής, και γραφικής πια, απόκρυψης οποιασδήποτε διεθνούς αναφοράς στην ιστορική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: tvxs.gr με πληροφορίες από hellasjournal.com

12 σχόλια:

  1. Γλειφουν τους Αμερικανους να μη φανει στο ανακοινωθεν η ευγνωμοσύνη στη συμφωνια.
    Οχι βεβαια για τα εγχωρια προβατα. Αυτα οτι και να τα κανουν τετραποδα θα μεινουν.
    Κι αμα τους ζητησουν να ξεβρακωθουν, παλι θα το κανουν βελαζοντας.
    Τρεμουν μη θυμωσει ο Αντωνης ο Γκαβος και το ριξει το τσαρδακι.
    Ψευτες,υποκριτες,λαμογια, γλειφτες,εθνικα επικινδυνοι.
    Οι απογονοι των γερμανοτσολιαδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι ρε! Τι γκαντεμιά είναι αυτή!
    Αν δεν ήταν η Μήδεια και οι παγωνιές θα μπορούσαμε πάλι να βγούμε στις πλατείες ξεβράκωτοι.
    Τώρα δε γίνεται.θα γεμίσει χιονίστρες ο πατριωτικός μας γκώλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλες στις πλατείες αδερφές μου να ξεβρακωθούμε για τη (Νότια) Μακεδονία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ State Department.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε έπιασε ο πόνος για την αριστερά γερμανοτσολιά μου;
      Πονάν ορε τα παλικαρια;

      Διαγραφή
  5. Που φτασανε οι μπατριωτες!
    Να στηνουν...μωλο στον Ζαεφ και να του στελνουν τις ευχαριστιες τους μεσω State Department.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τσίπρας ακόμη στα τέσσερα είναι. Περνάει καλά ο Ζάεφ;;;;;;;

      Διαγραφή
    2. Θα σεβεσαι τον κ. Δενδια ρε ζωαδι. Ιστορικης σημασιας συμφωνια λεει. Αμφισβητεις τον υπουργο μας ρε κατσαπλια;.
      Σηκω ορθιος και πες τρεις φορες δυνατα: ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.ΖΟΡΑΝ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ.
      Σβελτα.

      Διαγραφή
  6. Όποιος νοιώθει τόσο εθνικιστής έχει κάθε δικαίωμα να απομακρυνθεί απ τη Νέα Δημοκρατία η οποία εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα .Το ότι στη χώρα μας λόγω έλλειψης παιδείας έχουμε πολύ κόσμο με αναχρονιστικές απόψεις δεν πρέπει να μας κρατάει δέσμιους.Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει τηρώ π.χ. τους κανόνες της πανδημίας...όχι φωνάζω στα συλλαλητήρια.
    Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει πληρώνω φόρους...όχι δουλεύω στα μαύρα.
    Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει αγαπώ και την Ευρώπη.
    Βασικές υπενθυμίσεις: η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση.Μην το ξεχνάτε ,απλά αποδεχτείτε πως αυτή είναι η Δημοκρατία.Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να φύγετε απ την Ευρώπη των δημοκρατικών θεσμών.
    Επιτέλους φτάνει με τους παθιασμένους ημιμαθείς.
    Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρωπαικης ένωσης και άρα όμοια της στις αρχές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχααααααααααα
      Όταν ξεβρακωνόσαταν αγκαλιά με τους νεοναζί για τη Μακονία δεν είχατε αποκτήσει ακόμα παιδεία ε; Τώρα με τα τις εκλογές αποφοιτήσατε.
      Και με τι Άριστους σπουδάσαντες την δημοκρατία και την προοδευτικότητα!
      1.Γεωργιάδης(Όχι ο παιδεραστής, ο υπουργός και αντιπρόεδρος του κώματος) προσωπικός φίλος του Παττακού https://pbs.twimg.com/media/CuR5tS4WcAAf3LM.jpg:large
      2. Βορίδης ο Υπουργός ο και κουμπάρος του Λεπέν και γραμματέας τη νεολαίας του δικτάτορα, την ΕΠΕΝ
      3. Πλεύρης το ακροδεξιό ξέβρασμα του ΛΑΟΣ που τώρα είναι κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝουΔούλας.
      4. Κύρτσος βασικός στην ντριμ τιμ της εθνικής μπαταχτσήδων (δανεικά και αγύριστα δάνεια)και πρώην Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού λΑΟΣ Ευρωβουλευτής της ΝουΔούλας.
      Μιλάμε για πυρηνικά όπλα στον αγώνα για ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα.
      Αν μπορούσε να προσθέσει και Νίκο Γεωργιάδη και Λιγνάδη θα μιλούσαμε την επιτομή της προόδου!

      Διαγραφή
    2. Τι έγινε ρε παιδιά; Ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι Μπουμπούκοι και οι Τσεκουράτοι θολώνουν την εικόνα;
      Τσαλακώνουν τον ποδηλάτη της Πάρνηθας; Τον μπαλκονάτο της Ικαρίας, τον δωρολήπτη της siemens;
      Θέτε να κρύψετε τα ακροδεξιά ρετάλια; Αμ δε! Χάρη σ' αυτά έγινε πρόεδρος ο άσχετος που καταστρέφει τη χώρα. Τώρα; Στο έλεος του Αντωνάκη.
      Υπάρχει όμως ελπίς. Και σοβαρή. Η μνήμη χρυσόψαρου και έλλειψη παιδείας στη χώρα, όπως άθελά σου ομολογείς. Αυτή έβγαλε το Κουλό.
      Όλα τα ούγκανα της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, τρούπωσαν στη μαμά παράταξη. Καλώς τα δεχτήκατε.
      Πολύ καλά κάνετε και επενδύετε στα γίδια.Μπορείτε να καμωθείτε και τους άριστους, οι α(χ)ρηστοι.

      Διαγραφή
    3. Μιλάει ο 6:34 μ.μ. για αναχρονιστικές απόψεις, προοδευτισμό, ευρώπη κτλ. Ποιοι ορέ; Οι υπόδουλοι των ρασοφόρων; Οι υποτακτικοί των καντηλαναφτών;
      Αγαπώ την πατρίδα,αγαπώ την πατρίδα και...
      Ε μα να μην πεθάνουμε και για το Καστελόριζο! Όπως έλεγε και ο Γιάννης ο Πρεντέρης ο εκσυγχρονιστής, ο ευρωπαίος, ο γνωστός χουλιγκάνος των γηπέδων.

      Διαγραφή

(3)