Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Οι 6 καθαρές αδικίες

Πάνος Ευθυμιάδης
Πάνος Ευθυμιάδης


To νέο lockdown, μέσα στο lockdown, είναι ήδη εδώ για την Αττική και ακόμη είναι άγνωστο τι θα γίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το lockdown όμως κρύβει μεγάλες αδικίες σε όλες τις εκφάνσεις του, αδικίες που δεν έχουν αλλάξει από εκείνη την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου. Σίγουρα όλα δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν, όμως ορισμένα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση των πολιτών μέσα στην πανδημία είναι τα ίδια εδώ και ένα χρόνο.

Αδικία 1. Το lockdown δεν είναι το ίδιο για τον κάτοικο που βγαίνει με SMS 6 για βόλτα στην πλατεία Βικτωρίας και για αυτόν που ζει στο παραλιακό μέτωπο ή στα βόρεια προάστια. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω εδώ...

Αδικία 2. Επίδομα 534 ευρώ οριζόντια για τις αναστολές. Είναι δίκαιο να βγαίνει σε αναστολή ένας εργαζόμενους με δύο παιδιά, σπίτι να συντηρήσει, ψυγείο να γεμίσει και λογαριασμούς να πληρώσει και να λαμβάνει 534 ευρώ, όσα δηλαδή παίρνει ο 25αρης, που βγήκε σε αναστολή, μένει με τη μητέρα του και τον πατέρα του στο σπίτι, δεν πληρώνει για λογαριασμούς και φαγητό, ίσως να του πληρώνουν και το κινητό; Η απάντηση προφανής. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή αυτό το περιβόητο επίδομα 534 ευρώ για τις αναστολές μένει ακίνητο... Οριζόντιο, ανεξάρτητα από τις αδικίες.

Αδικία 3. Είσαι αναστολή και δουλεύεις. Χιλιάδες μισθωτοί έχουν απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ και στις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις και ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής. Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά. Έλεγχοι και προστασία των εργαζομένων δεν υπάρχει.

Αδικία 4. Είσαι επιχειρηματίας της εστίασης ή του λιανεμπορίου, έχεις μπαρ ή μια καφετέρια, ένα μαγαζί με παπούτσια στη γειτονιά. Μικρός ή λίγο μεγαλύτερος. Βγάζεις τους εργαζόμενους σε αναστολή, παίρνουν έστω το 500αρικο κάθε μήνα. Για τον επιχειρηματία της εστίασης όμως ή του λιανεμπορίου; Επίδομα 534 ευρώ δεν έχει. Έχει μόνο επιστρεπτέα. Και η επιστρεπτέα είναι δάνειο. Ένα δάνειο για να συντηρηθεί το μαγαζί. Στο σπίτι όμως τι λεφτά θα πάει ο μικρός επιχειρηματίας; Πολλοί πληρώνουν και πληρώνουν κανονικά δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά και υποχρεώσεις; Αυτοί οι γνωστοί - άγνωστοι «συνεπείς». Για όσους δείχνουν συνέπεια υπάρχει κάποιο μέτρο επιβράβευσης;;;

Αδικία 5. Ταξί. Ο κλάδος κινδυνεύει να αφανιστεί. Οι ιδιοκτήτες ταξί επίδομα δεν παίρνουν. Η επιστρεπτέα είναι δάνειο. Δουλεύουν για 30-40 ευρώ τζίρο την ημέρα, όσα δηλαδή είναι τα έξοδα για το ταξί... Δουλεύουν με κενές θέσεις στα οχήματά τους, επιδότηση όμως για τις «κλειστές θέσεις» με κρατική εντολή δεν πήραν.

Αδικία 6. Σχολεία. Κλειστά στη μισή Ελλάδα, ανοιχτά στην υπόλοιπη. Έχουν τα παιδιά την ίδια ευκαιρία στη μόρφωση; Θα δώσουν από την ίδια αφετηρία Πανελλαδικές;

Προφανώς υπάρχουν και άλλες αδικίες και άλλες απόψεις. Αυτές είναι μόνο 6 καθαρές περιπτώσεις για τις αδικίες του lockdown, οι οποίες είναι ίδιες από εκείνη την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου. Ορισμένες δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορούμε να πάμε τη θάλασσα στην πλατεία Βικτωρίας... Ορισμένες όμως έπαιρναν διόρθωση μέσα στον χρόνο που πέρασε.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)