Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την υπόθεση Λιγνάδη - η οποία περιλαμβάνει φόβους για «κύκλωμα παιδεραστίας» - και τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση.
Σε αναζήτηση απαντήσεων και «αντιπεριασπασμού» για damage control από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη βρίσκεται η ΝΔ, σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιον τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «επιχείρηση συγκάλυψης», εκτιμώντας πως η Λίνα Μενδώνη τόσο καιρό δρούσε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζουν δε, πως αντίστοιχη προσπάθεια συγκάλυψης είχε ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης και για την περίπτωση του συνεργάτη του, κ. Νίκου Γεωργιάδη για παρεμφερή υπόθεση στη Μολδαβία, κατά την οποία ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είχε συμβουλέψει τον συνεργάτη του «να μείνει λίγο πίσω μέχρι να ξεχαστεί», σύμφωνα με την κατάθεση του ίδιου στο δικαστήριο, ενώ σε αυτό είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης η τομεάρχης της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Παράλληλα, οι πληροφορίες που φθάνουν στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για κύκλωμα trafficking που δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του κατηγορούμενου πλέον κ. Λιγνάδη.
«Κλειδί» στην υπόθεση χαρακτηρίζουν το περιβόητο σπίτι στο Μεταξουργείο, το οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση το 2012, επιχείρηση η οποία χωρίς κανείς να γνωρίζει γιατί έπαψε αιφνιδιαστικά.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στη συνέντευξή του την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κύκλωμα παιδεραστίας» και τονίζοντας πως «ο κόμπος πρέπει να φθάσει στο χτένι».
Δεν είναι τυχαίο πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να προλάβει τυχόν πολιτικές εξελίξεις με παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας πως «λίγη σημασία έχει πια εάν κατόπιν εορτής ο κ. Μητσοτάκης παραιτήσει την Υπουργό του».
Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουν την αλληλουχία των γεγονότων που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια συγκάλυψης:
- Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019, η Υπουργός Πολιτισμού ακύρωσε τον διαγωνισμό για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και τοποθέτησε στη θέση τον κ. Λιγνάδη.
- Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κα Μενδώνη, σε σχετικές ερωτήσεις του τότε τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, υπερθεμάτιζε για το ήθος του κ. Λιγνάδη.
- Στις 3 Φλεβάρη η κα Μενδώνη διέψευσε τα περί παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή, μετά από σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.
- Στις 6 Φλεβάρη η κα Μενδώνη και το Μέγαρο Μαξίμου αγνόησαν την ανατριχιαστική καταγγελία του Νίκου Σ. στο 2020mag.gr για τον βιασμό του από «γνωστό σκηνοθέτη του Εθνικού».
- Μετά την παραίτηση Λιγνάδη, ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη, κ. Ταραντίλης, έκανε λόγο για «προσωπικούς λόγους», αποσυνδέοντας την παραίτηση με τις καταγγελίες που είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, τρεις εβδομάδες μετά το τσουνάμι καταγγελιών και μία μέρα μετά την εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα με ηθοποιούς, η κα Μενδώνη οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον κ. Λιγνάδη, ισχυριζόμενη πως «μας ξεγέλασε με βαθιά υποκριτική τέχνη».
Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου επιμένουν σε μία «σύμπτωση», την οποία επεσήμανε και το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του, εγκαλώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση του φιάσκου: Ότι την Πέμπτη έγινε γνωστό πως κατατίθεται μήνυση για βιασμό ανηλίκου, με το αδίκημα να μην έχει παραγραφεί.
Σε αυτήν την εξέλιξη αποδίδουν στην αξιωματική αντιπολίτευση την οβιδιακή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση Λιγνάδη.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, από τα όσα είπε η κα Μενδώνη στην συνέντευξη Τύπου προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:
- «Γιατί επί 20 μέρες σύσσωμη η κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά τις συγκλονιστικές καταγγελίες για βαρύτατα αδικήματα και η αρμόδια Υπουργός δεν απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη;
- Τι άλλαξε και από εκεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως ο κ Λιγναδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, έγινε μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα "επικίνδυνος άνθρωπος";
- Σε ποιον αναφερόταν η κα Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως "ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε"; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;
- Από πότε έχουν ανατεθεί σε υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ανακριτικές αρμοδιότητες; Είναι στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης;
- Ποιος έδωσε εντολή στην κα Μενδώνη να ακυρώσει το δημόσιο διαγωνισμό για να ορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον κ. Λιγνάδη;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου