Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Γερμανία: Ρεκόρ δανεισμού 240 δισ. ευρώ φέτος

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτ

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, προτείνει νέο δανεισμό ύψους 81,5 δισ. ευρώ για το 2022 και την άρση του φρένου χρέους για τρίτο συνεχόμενο έτος

To  γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 60 δισ. ευρώ, ο οποίος θα αυξήσει τον νέο δανεισμό φέτος σε ύψος - ρεκόρ πάνω από τα 240 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου. 

Τα αναθεωρημένα σχέδια για τον προϋπολογισμό υπογραμμίζουν τη διάθεση του Βερολίνου να συνεχίσει τις υψηλές δημόσιες δαπάνες που δημιουργούν ελλείμματα στην περίοδο της πανδημίας καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πασχίζει να περιορίσει το τρίτο κύμα των κρουσμάτων κορονοϊού που συνδέονται με μία πιο μεταδοτική μετάλλαξή του. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, πρότεινε επίσης ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος με επιπλέον καθαρά νέο έλλειμμα ύψους 81,5 δισ. ευρώ, για το οποίο η Βουλή θα πρέπει να άρει το συνταγματικά θεσμοθετημένο φρένο χρέους για τρίτο συνεχόμενο έτος, είπε ο αξιωματούχος. 

Τα σχέδια αυτά σημαίνουν ότι ο σχετικός με την πανδημία συνολικός δανεισμός της Γερμανίας μπορεί να ξεπεράσει τα 450 δισ. ευρώ από το 2020 έως το 2022. 

Ο Σολτς, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάσει τα σχέδια για τον προϋπολογισμό σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα. 

Ο Σολτς θέλει να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης για αυξημένο δανεισμό τρίτη φορά το 2022, αλλά τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδιά του προβλέπουν την επάνοδο στο συνταγματικό φρένο χρέους και, μαζί με αυτό, τη μείωση των δαπανών που οδηγούν σε ελλείμματα από το 2023. 

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο καθαρό χρέος 8,3 δισ. ευρώ για το 2021, περίπου 11,5 δισ. ευρώ για το 2024 και 10 δισ. ευρώ το 2025. 

Η αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει στην αύξηση του χρέους ως ποσοστό του γερμανικού ΑΕΠ περίπου στο 75% φέτος από 70% το 2020 και κάτω από το 60% το 2019. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)