Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Τσίπρας: Σκάνδαλο η CISCO, έγκλημα η Τράπεζα Πειραιώς, θέατρο η επίταξη γιατρών

Τσίπρας: Σκάνδαλο η CISCO, έγκλημα η Τράπεζα Πειραιώς, θέατρο η επίταξη γιατρών

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

 

 

 

 

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση από τη Βουλή. Μίλησε για τεράστιο σκάνδαλο τη σύμβαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τη CISCO. 

«Τεράστιο σκάνδαλο» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή τη σύμβαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τη CISCO μεταβιβάζοντας τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμύριων χρηστών και ταυτόχρονα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι παίζει «θέατρο» με την επίταξη 200 ιδιωτών ιατρών αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και επιτάξεις κλινικών.

«Έγιναν δώρο σε μια ιδιωτική εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. Ελλήνων πολιτών μαθητών και εκπαιδευτικών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η εταιρεία έχει εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών Ελλήνων.

Γνωρίζει σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν» εξήγησε ο κ. Τσίπρας. Κατήγγειλε επίσης ότι αντίθετα με ό,τι ισχυριζόταν η κυρία Κεραμέως η σύμβαση δεν είναι δωρεάν αλλά δίνει 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία με απευθείας ανάθεση. Επισήμανε δε ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Ουγγαρίας του Όρμπαν, η υπουργός Παιδείας θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά παραίτηση Κεραμέως γιατί η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρόβλημα δεν είναι η κυρία Κεραμέως αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι δυνατόν ο κ. πρωθυπουργός να μη γνωρίζει όταν διαπράττεται ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο» είπε.

Προμελετημένο έγκλημα οι όροι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε, όμως, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και για τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι στους μετόχους της Πειραιώς, μικρούς και μη, δεν θα επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους.

«Στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο» είπε.

Επέρριψε ακόμη στην κυβέρνηση ότι «προικοδοτεί» με ειδικό αποθεματικό τους νέους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο εν τέλει είναι χρήματα που ο ελληνικός λαός δανείσθηκε για να στηριχθεί η Πειραιώς. «Αυτό που σχεδιάζετε ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ξεπούλημα. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; Απιστία. Καραμπινάτη κιόλας» ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο έσπευσε να καθιερώσει ακαταδίωκτο στα μέλη του ΤΧΣ.

«Έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον χιλιάδων μικρομετόχων.

Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται» είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε εάν ακούνε εισαγγελείς.

Κάνετε το λιοντάρι στους γιατρούς και τις πάπιες στους κλινικάρχες

Στο θέμα της πανδημίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση δεν συναισθάνεται τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει θέατρο με τις επιτάξεις 200 ιδιωτών γιατρών ενώ δεν έχει κάνει ούτε μια έκτακτη πρόσληψη μόνιμου γιατρού εδώ και ένα χρόνο. Επίσης καταλόγισε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει γιατρούς γιατί «δεν υπάρχουν».

Αντικρούοντας δε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε πρόσφατες προκηρύξεις για λίγες θέσεις εμφανίστηκαν δεκάδες γιατροί που είναι απαραίτητοι στην πανδημία όπως πνευμονολόγοι. «Γιατί δεν τους προσλαμβάνετε;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται ακόμη και τώρα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές. «Κάνετε το λιοντάρι στον ιδιώτη γιατρό και την πάπια στους κλινικάρχες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Πρόχειρα και χωρίς σχέδιο τα «δωρεάν» τεστ για την πανδημία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε, όμως, την κυβέρνηση και για το σχέδιο διενέργειας self test στα φαρμακεία. «Αντί να φροντίσετε συντεταγμένα και πρωτίστως με ασφάλεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός, λέτε στους πολίτες πηγαίνετε στα φαρμακεία και βγάλτε άκρη» είπε στα υπουργικά έδρανα και υπογράμμισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καν σχέδιο για το πως θα καταγράφονται τα όποια αποτελέσματα του self testing, ότι δεν είχε συνεννοηθεί με τους φαρμακοποιούς και ότι δεν είχαν συνεννοηθεί καν τα στελέχη της μεταξύ τους.

Σε αυτό το πλαίσιο θύμισε ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα δεν θα καταγράφονται ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα. Επίσης, όπως, κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας τα δωρεάν τεστ αποδείχθηκε ότι θα έχουν και αντίτιμο αν θελήσει ένας πολίτης να ζητήσει βοήθεια από το φαρμακοποιό.

Στηλίτευσε επίσης τη δήλωση του κ. Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αξιόπιστα μοριακά τεστ γιατί θα κοστίσουν 2,4 δις ευρώ. «Από τα πεταμένα λεφτά για τις ΜΕΘ του κ. Πέτσα, στα πεταμένα λεφτά των PCR του κ. Σκέρτσου» κατήγγειλε.

Επί 20 μήνες η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα στο Ελληνικό

Ως προς τη σύμβαση για το Ελληνικό που συζητείται σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 20 μήνες δεν έκανε το παραμικρό για το έργο. «Το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικά με νερό για να διαφημίσει μια κατεδάφιση κτιρίου» είπε και θύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το έργο θα έπαιρνε μπρος σε δύο εβδομάδες.

«Το πρόβλημα είναι ότι είστε και ψεύτες και ανίκανοι. Όχι μόνο δε προχωρήσατε τα έργα, αφού επί 20 μήνες δεν κάνατε ούτε τις κατεδαφίσεις, αλλά φέρνετε και προς ψήφιση προβληματικές διατάξεις» είπε αναφερόμενος στη συζητούμενη σύμβαση.

Ειδικότερα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δίνει παραπάνω κυριότητα στην εταιρία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αλλά και ότι δίνει τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση των έργων, να κατασκευαστεί μια περίκλειστη πόλη (gated community). «Το έργο αυτό, το μητροπολιτικό πάρκο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου και όχι μόνο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει.


 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)