Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κικίλιας: Τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca - «Κανονικά οι εμβολιασμοί»

Κικίλιας: Τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca - «Κανονικά οι εμβολιασμοί»

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει αναστείλει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μέχρι τις αποφάσεις του ΕΜΑ; Τι απαντά ο Βασίλης Κικίλιας και τι λέει για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

«Από την αρχή των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει τέτοια οδηγία, αντιθέτως έχει μιλήσει για το όφελος του εμβολιασμού με AstraZeneca» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κληθείς σήμερα το πρωί να μιλήσει για την τεράστια ανησυχία που υπάρχει καθώς μία-μία οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ εκτιμούν τις καταστάσεις και εισηγούνται και δίνουν αποφάσεις».

Στο ερώτημα γιατί οι συγκεκριμένες χώρες δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή με την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που εμβολιάζουν με την AstraZeneca». Αντέστρεψε μάλιστα το ερώτημα και διερωτήθηκε: «Δηλαδή αν αύριο δώσουν έγκριση σε τρίτο εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα προχωρήσουμε;»

«Θα παρακαλούσα, συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ανάληψη των επιστημονικών δεδομένων» είπε επίσης.

Όπως επανέλαβε ο κ. Κικίλιας: «Έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια πανευρωπαϊκά και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά, στη χώρα μας κανένα. Οι εκτιμήσεις είναι για τις ρυθμιστικές αρχές. Εμβόλια δεν θα είχαμε αν δεν είχε δώσει έγκριση ο ΕΜΑ».
Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει και στα ερωτήματα των πολιτών για το τι να κάνουν όσοι έχουν ραντεβού για εμβόλιο με AstraZeneca αλλά και όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση:

«Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα».

Για το αν εξετάζεται το σενάριο να χρειαστεί και η Ελλάδα να αναστείλει ανέφερε πως «το πρόγραμμα προχωρά, υποθετικά κανείς δεν απαντάει».

«Είμαστε πάνω από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν συνδέεται πουθενά το περιστατικό με τον εμβολιασμό».

Ποιες χώρες της Ευρώπης σταμάτησαν τη χρήση του AstraZeneca

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες που έχουν σταματήσει προσωρινά την χρήση του εμβολίου, είναι:

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϋλάνδη.

Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του iEidiseis για την έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)