Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: Ζητούνται μέτρα «αποσυμπίεσης» της κοινωνικής «χύτρας»

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Εν αναμονή της εκτίναξης των κρουσμάτων κορονοϊού και οι σχεδιασμοί για τις 22 Μαρτίου και μετά. 

Η δυσκολότερη ίσως εβδομάδα του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με τον κορονοϊό, είναι αυτή που διανύουμε, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανοικτά την πρόβλεψη ότι μέχρι τα τέλη της θα έχουμε κορύφωση όχι μόνο των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Γι αυτό και μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι πρόκειται να συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση και άλλων κλινών covid, τόσο απλών όσο και ΜΕΘ.

Tαυτόχρονα, ωστόσο, με την κορύφωση του τρίτου κύματος, έχει ανοίξει ( και ) στα τηλεοπτικά παράθυρα η συζήτηση για σταδιακή «αποσυμπίεση» της κοινωνίας, η οποία είναι σε σημείο «βρασμού».

'Οπως έγραψε από χθες το iEidiseis, τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης, δρομολογούν το σταδιακό άνοιγμα τομέων της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από το εορταστικό τριήμερο, όλο και περισσότεροι πολίτες αρνούνται ή δυσκολεύονται πλέον να τηρήσουν τα μέτρα, ενώ και εκείνοι που πειθαρχούν, δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται.

Η Επιτροπή αναμένει τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα, για να αποκτήσει μία πιο ασφαλή εικόνα για τον βηματισμό της πανδημίας, ο οποίος, όμως, όλοι εκτιμούν ότι θα επιταχυνθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Λόγω της κατάστασης, ίσως να υπάρξουν καθημερινές συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, προκειμένου, προς τα τέλη της να αποφασιστεί αν θα δοθεί στις 22 Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα, το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων, των κομμωτηρίων, των ινστιτούτων περιποίησης και των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ενδεχομένως την επόμενη Δευτέρα, να γίνει το πρώτο βήμα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών και να ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα, τα καταστήματα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον σχεδιασμό.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων φέρεται να εκτιμά ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες, δεν πρόκειται να επιβαρύνει περαιτέρω την εξάπλωση του ιού, ενώ θεωρεί ότι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την επιδιωκόμενη, οπότε αναμένεται διεύρυνσή του. Η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων με φυσική παρουσία και των μεγαλύτερων με τις μεθόδους του click away και του click in shop.

Επίσης, πολλοί επιστήμονες τάσσονται υπέρ της διευκόλυνσης των πολιτών για λόγους άσκησης και περιπάτου, ενώ στο τραπέζι του προβληματισμού βρίσκονται τα σχολεία. Κάποιοι από τους ειδικούς προτείνουν να λειτουργήσουν με υβριδικό τρόπο, δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή. Αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί.

Πηγή:ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Ο τηλεπωλητής υπουργός ψήφισε νόμο ώστε οι επενδύσεις της κυρίας Λάτση να φορολογούνται μόνο με 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ.
    Ο τηλεπωλητής υπουργός πήρε ειδική άδεια και βάφτισε , έγινε νονός, όταν οι άλλοι δεν μπορούν να πάρουν ειδική άδεια για τον χαμό προσφιλούς προσώπου. Και το τουιτάρει ανερυθρίαστα στα μούτρα μας.
    Η κ. Μαρέβα (αυτή που σας έβγαζε στα μπαλκόνια) με ειδική άδεια γυρνάει την Ελλάδα για την ανοιξιάτικη collection! Ντάξ. Είναι και υπέρκομψη.
    Τα πετσομπουκομένα τσιράκια τους σαν τον "δημοσιαγράφο" Ράπτη που μαλώνει όλη μέρα τους πολίτες γιατί είναι απρόσεκτοι με τους συνωστισμούς και τις μάσκες, πίνει τσίπουρα στην Πλάκα φάτσα κάρτα και δημόσια σε κλειστό (ντεμέκ)μαγαζί! Ντάξ. Αυτός χωρίς ειδική άδεια.
    Και...
    Ψάχνουν τρόπο αποσυμπίεσης! Είναι τέτοια η ξεδιαντροπιά τους και τόση η σιγουριά ότι τα ζωντανά σηκώνουν κι άλλο ξύλο και φόρτωμα που δεν σκάνε για αποσυμπίεση.
    Και μπορεί να έχουν και δίκιο. Για τα ζωντανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)