Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τα πρώτα σκοτεινά σημεία

 Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τα πρώτα σκοτεινά σημεία

Η Κομισιόν θα επισημάνει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ για το ξανάνοιγμα, και θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοι ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για σταδιακή άρση των απαγορευτικών παρά τις όποιες πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτυχημένη επιχείρηση εμβολιασμού που μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση της διασποράς του κορονοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Κλειδί» του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, έως και το τέλος του καλοκαιριού.

Μάλιστα η Κομισιόν θα επισημάνει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ για το ξανάνοιγμα, και θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοι ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Η τελευταία έκδοση του εγγράφου αναφέρει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Τα σκοτεινά σημεία

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο πρόβλημα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τον Eθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι αγοράζει από τη Ρωσία εμβόλια.

Αυτοί οι πολίτες θα θεωρούνται εμβολιασμένοι και θα παίρνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Πώς είναι δυνατόν να αποκλειστούν;

Και αν δεν αποκλειστούν και παίρνουν κανονικά το πιστοποιητικό τους, πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια;

Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το δελτίο θα περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό για την παροχή εμβολίων που χορηγούνται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Το πράσινο διαβατήριο θα περιλαμβάνει έναν κώδικα QR, θα δίνεται δωρεάν και θα είναι γραμμένο στη γλώσσα κάθε χώρας, με μετάφραση του κειμένου και στα αγγλικά. Θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)