Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

Αντίδραση των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές: Είμαστε εκτεθειμένοι στον κορονοϊό – Ζητάμε προτεραιότητα σε εμβολιασμό

Αντίδραση των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές: Είμαστε εκτεθειμένοι στον κορονοϊό – Ζητάμε προτεραιότητα σε εμβολιασμό

Παρά τα αιτήματά τους, οι εξωτερικοί φρουροί δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στις ομάδες προτεραιότητας του εμβολίου. Αναφέρουν τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλοντας εμμέσως, πλην σαφώς τα κριτήρια λήψη αποφάσεων.

 

Την συνεχή έκθεση των εξωτερικών φρουρών στα σωφρονιστικά καταστήματα στον κορονοϊό επισημαίνει για άλλη μία φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ), αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τους εμβολιασμούς.«Ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα κριτήρια λήψης των σχετικών αποφάσεων και πως είναι δυνατόν να μην έχουν ενταχθεί οι Εξωτερικοί Φρουροί σε προτεραιότητα εμβολιασμού» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΥΕΦ.

Όπως τονίζει ήδη από τον Ιανουάριο «επισήμανε την αδήριτη αναγκαιότητα ένταξης των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς στις ομάδες που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο του covid-19». Και προσθέτει μάλιστα πως την αναγκαιότητα αυτή «συμμερίστηκε στο σύνολο της αποστέλλοντας σχετικά έγγραφα, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου μας (κ.κ. Ελευθέριος Οικονόμου, Σοφία Νικολάου και Σπυρίδων Σκλάβος αντίστοιχα) και η οποία προέκυπτε και συνεχίζει να προκύπτει από το γεγονός πως ως επαγγελματική ομάδα είμαστε εκτεθειμένοι στην μετάδοση του κορονοϊού».

Ασκούμε καθήκοντα σε ευάλωτο χώρο εργασίας

Υπογραμμίζει, επίσης, η ΠΟΕΥΦ πως «η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς καταστημάτων κράτησης, ασκεί τα καθήκοντα της σε ένα χώρο εργασίας ιδιαίτερα ευάλωτο όντως χαρακτηριζόμενο ως κλειστή δομή για τους εργαζόμενους και τους κρατούμενους. Επίσης μετάγει και φρουρεί όλους τους κρατούμενους ασθενείς με covid-19 και τα ύποπτα κρούσματα στα νοσηλευτήρια σε καθημερινή βάση εδώ και ένα έτος. Παράλληλα φυσικά εκτελεί καθημερινά εκατοντάδες μεταγωγές άλλων κρατουμένων στα νοσοκομεία και τα δικαστήρια της Χώρας».

Για το λόγο αυτό καταλήγει πως το προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς «βρίσκεται καθημερινά σε υπερθετικό βαθμό εκτεθειμένο στον κίνδυνο, με αυταπόδεικτη συνέπεια του μεγάλου αριθμού θετικών κρουσμάτων στους κόλπους της Υπηρεσίας μας σε πανελλήνιο επίπεδο, τους δεκάδες νοσηλευόμενους και δυστυχώς την τραγική απώλεια ενός συναδέλφου μας. Τα γεγονότα αυτά καθημερινά στοιχίζουν σημαντικά πέραν της εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου των καταστημάτων κράτησης και στην ψυχική κατάσταση των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Άμεσος εμβολιασμός του προσωπικού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των καταστημάτων κράτησης για τον covid-19».

Αξιότιμοι,

Περισσότερο από τον καθένα μας γνωρίζετε πως η πανδημία μόλυνσης από τον κορονοϊό covid-19 αποτελεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μια δυσκολότατα αντιμετωπίσιμη απειλή αντιστρόφως ανάλογη της μεταδοτικότητας της, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και πολλαπλάσιους βαριά νοσούντες στο σύνολο της επικράτειας.

Εσείς ουσιαστικά έχετε το βάρος του σχεδιασμού όλων των δραστηριοτήτων κατάρτισης σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας καθώς και την τεράστια ευθύνη της διατήρησης συγκεκριμένου χρονικού πλάνου για κάθε πληθυσμιακή ομάδα χωριστά.

Η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς καταστημάτων κράτησης, ασκεί τα καθήκοντα της σε ένα χώρο εργασίας ιδιαίτερα ευάλωτο όντως χαρακτηριζόμενο ως κλειστή δομή για τους εργαζόμενους και τους κρατούμενους. Επίσης μετάγει και φρουρεί όλους τους κρατούμενους ασθενείς με covid-19 και τα ύποπτα κρούσματα στα νοσηλευτήρια σε καθημερινή βάση εδώ και ένα έτος.

Παράλληλα φυσικά εκτελεί καθημερινά εκατοντάδες μεταγωγές άλλων κρατουμένων στα νοσοκομεία και τα δικαστήρια της Χώρας.

Συνέπεια των παραπάνω, είναι το προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς να βρίσκεται καθημερινά σε υπερθετικό βαθμό εκτεθειμένο στον κίνδυνο, με αυταπόδεικτη συνέπεια του μεγάλου αριθμού θετικών κρουσμάτων στους κόλπους της Υπηρεσίας μας σε πανελλήνιο επίπεδο, τους δεκάδες νοσηλευόμενους και δυστυχώς την τραγική απώλεια ενός συναδέλφου μας.

Τα γεγονότα αυτά καθημερινά στοιχίζουν σημαντικά πέραν της εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου των καταστημάτων κράτησης και στην ψυχική κατάσταση των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.

Η Ομοσπονδία μας σχεδόν άμεσα και ύστερα από την εισαγωγή των πρώτων παρτίδων εμβολίων στην χώρα μας, με έγγραφό της από 08/01/2021 και με αρ. Πρωτ. 003 προς την πολιτική της ηγεσία, ουσιαστικά επισήμανε την αδήριτη αναγκαιότητα ένταξης των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς στις ομάδες που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο του covid-19.

Αναγκαιότητα την οποία συμμερίστηκε στο σύνολο της αποστέλλοντας σχετικά έγγραφα, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου μας (κ.κ. Ελευθέριος Οικονόμου, Σοφία Νικολάου και Σπυρίδων Σκλάβος αντίστοιχα) και η οποία προέκυπτε και συνεχίζει να προκύπτει από το γεγονός πως ως επαγγελματική ομάδα είμαστε εκτεθειμένοι στην μετάδοση του κορονοϊού.

Κατόπιν αυτού, και δεδομένης τόσο της συνεχιζόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού εντός των καταστημάτων κράτησης, όπου ολόκληρες δομές όπως του Κορυδαλλού, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου κ.α. έχουν μπει σε καθεστώς απομόνωσης, ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα κριτήρια λήψης των σχετικών αποφάσεων και πως είναι δυνατόν να μην έχουν ενταχθεί οι Εξωτερικοί Φρουροί σε προτεραιότητα εμβολιασμού!

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21