Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Πληρώνουμε ακριβά το κυβερνητικό «δωρεάν»

Πληρώνουμε ακριβά το κυβερνητικό «δωρεάν»

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο «κρυφτό», παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να δώσει χθες εμμέσως στη δημοσιότητα τη σύμβαση «δωρεάς» που δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Cisco για την τηλεκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 1,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί.

Δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και νομική, θεσμική επιταγή η δημόσια ανάρτηση αυτών των συμβάσεων. Τίποτε από αυτά δεν έγινε επί μήνες. Αντιθέτως, η Νίκη Κεραμέως ισχυριζόταν ότι «η σύμβαση βρίσκεται στο γραφείο μου, όποιος θέλει μπορεί να έρθει να τη δει».

Χθες λοιπόν, μέσα από ένα κείμενο 172 σελίδων, μάθαμε πως όχι μόνο δεν υπάρχει δωρεάν σύμβαση, αλλά πως η κυβέρνηση έχει πριμοδοτήσει αρχικά με 2 εκατ. ευρώ την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία. Είναι ένα πρώτο «δώρο» στην εταιρεία την οποία ο Αμερικανός πρέσβης συχνά-πυκνά μνημονεύει ως παράδειγμα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη τής παρέχει ένα τεράστιο «πελατολόγιο» το οποίο μπορεί να αξιοποιεί για τα δικά της προϊόντα αλλά και να το μεταπωλεί σε μια αγορά που πληρώνει αδρά.

Η Cisco με αυτή τη σύμβαση αποκτά τη δυνατότητα συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και εμπορικής αξιοποίησης προσωπικών μεταδεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων επ' αόριστον. Τι είναι τα μεταδεδομένα; Η πλήρης ακτινογραφία των προτιμήσεών μας, των συμπεριφορών μας.

Μπορεί η τηλεκπαίδευση και το Webex να έμειναν στην πράξη μετεξεταστέα, προκαλώντας αναρίθμητα προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, μπορεί να διογκώθηκε το εκπαιδευτικό χάσμα ανισοτήτων τον τελευταίο χρόνο, όμως η εταιρεία «χτύπησε» μια πραγματική φλέβα χρυσού στην εποχή που η πληροφορία είναι ο πραγματικός χρυσός.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε ασκήσει καταλυτική κριτική στη σύμβαση του υπουργείου, σε ανύποπτο χρόνο, θεωρώντας πως αφήνει απροστάτευτα τα προσωπικά μεταδεδομένα των χρηστών.

Οι κυβερνητικές μπίζνες της «αριστείας» βασίζονται στο τρίπτυχο: αδιαφάνεια, επίκληση της έκτακτης ανάγκης, παραπληροφόρηση. Το ζήσαμε με την Palantir Technologies, μία από τις πιο σκιώδεις παγκοσμίως ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας. Το ζούμε με την εγκληματικά ελλιπή ενημέρωση για την πανδημία. Για την κυβέρνηση, διαφανής είναι μόνο η ζωή των υπηκόων της.

Πηγή:efsyn

1 σχόλιο:

  1. Εγώ αν έδινα τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκ. πολιτών, για κάτω από 1 ευρώ το κεφάλι δε θα το έκανα.
    Εγώ έτσι; Να εξηγούμαστε. Εγώ που είμαι διεφθαρμένος.
    Η κυρία Νίκη είναι άλλη ιστορία. Είναι και άνθρωπας της εκκλησίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)