Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Έκθετο το υπουργείο Υγείας ...


...για τους γιατρούς στις λίστες των επικουρικών και τη «μη ύπαρξη τους»... 

Αίσθηση προκαλεί το non paper του υπουργείου Υγείας στο οποίο απαντά σε 16 ερωτήσεις που αφορούν την επίταξη των γιατρών, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα. Στην τελευταία ερώτηση «Γιατί δεν προσλήφθηκαν γιατροί με τις αναγκαίες ειδικότητες (πνευμονολόγοι/παθολόγοι) από τις λίστες των επικουρικών στις Υγειονομικές Περιφέρειες;», που θέτει το υπουργείο στον εαυτό του, η απάντηση είναι... σαφής και εντελώς παράλογη σε σχέση με όσα παραδέχονται παρακάτω ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. 

Οι παραπάνω επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν γιατροί στις λίστες των επικουρικών στις ΥΠΕ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καλέστηκε να απαντήσει για τα παραπάνω, δίνοντας έμμεσες απαντήσεις και όχι κάποια επιβεβαίωση ή διάψευση των όσων καταγγέλλονται. Ειδικότερα, το υπουργείο απαντά: «Γιατί δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας Παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης».


 Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου την ώρα της σημερινής εκπομπής του φαίνεται ότι αντάλλασσε ταυτόχρονα tweet με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος και του κατήγγειλε τον όγκο των συναδέλφων (γιατρών) που έχουν κάνει αίτηση για μόνιμη θέση επιμελητή, κόντρα στο αφήγημα του υπουργείου Υγείας ότι «δεν υπάρχουν» γιατροί. Ο Χατζηνικολάου δεσμεύτηκε ότι θα ρωτήσει τους καλεσμένους του. Μετέφερε την ερώτηση στον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος και επιβεβαίωσε τα παραπάνω, τονίζοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται αιμοδότηση, σίγουρα υπάρχουν ανάγκες για προσλήψεις. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμα και ειδικευόμενοι που χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν μέσα στο ΕΣΥ. Χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη χωρίς υποσημειώσεις, ο καθένας με τη δική του ευθύνη και με το κάλεσμα που έδωσε η πατρίδα μέσω της πολιτείας» τόνισε. 

 Μάλιστα, πρόσθεσε ο Πατούλης ότι αναφορικά με τις προσλήψεις «έχουν δίκιο σε αυτό, με την έννοια ότι υπήρξε μια μεγάλη ροή συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία δύο, τρία χρόνια και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διαδικασίες που πράγματι είναι χρονοβόρες, αλλά κάποια στιγμή στην ανάγκη θα πρέπει να είναι πιο επισπευσμένες χρονικά». Το παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος είπε προς τον Εξαδάκτυλο ότι «από τον περασμένο Μάρτιο εκκρεμεί το αίτημα να προσληφθούν συνάδελφοι σας με συνοπτικές διαδικασίες και τώρα δεν θέλουν να προσληφθούν ως συμβασιούχοι για το θεωρούν κοροϊδία». 

 Έτσι λοιπόν, ερωτηθείς αν εκκρεμεί αίτημα προσλήψεων γιατρών σε θέση επιμελητών απάντησε ότι «θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα, αλλά αυτή την ώρα δεν πρέπει να το κάνουμε. Τώρα είναι η ώρα που βαράει η σάλπιγγα. Όταν βαράει η σάλπιγγα και να μιλάει κανείς, η σάλπιγγα ακούγεται. Έχουμε και εμείς παράπονα, έχουμε υποστεί και προσβολές πολύ πρόσφατα, αλλά αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι ο συνάνθρωπος μας χρειάζεται» σημείωσε. «Αν είχαμε διαφορετικούς χειρισμούς, διαφορετική προετοιμασία, είχαν αρθεί οι αντικειμενικές δυσκολίες, γιατί ξέρετε όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται ότι υπάρχει άρνηση να προσέλθουν με την έννοια ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε διακοπές. Δεν έχει γίνει εμφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην κοινωνία και περιθάλπουν ανθρώπους εκτός νοσοκομείων» περιέγραψε. 

«Είναι η ώρα για όλους να πάμε στη μάχη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καλέστηκε στη συνέχεια της εκπομπής του Χατζηνικολάου να απαντήσει για τα παραπάνω, δίνοντας έμμεσες απαντήσεις και όχι κάποια επιβεβαίωση ή διάψευση των όσων καταγγέλλονται. Στην ουσία η απάντηση του ήταν η εξής: «Η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει, αλλάξαμε τη νομοθεσία έτσι ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των γιατρών. Παλαιότερα περίμεναν 1,5 και δύο χρόνια για να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν το Σεπτέμβρη προκηρύξαμε θέσεις μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκαν. Όταν άνοιξαν οι μονάδες αυτές είχαν το προσωπικό στη θέση του, δεν άνοιξαν άδεια κτίρια, άνοιξαν κτίρια εξοπλισμένα και με το προσωπικό τους. Ανοίγουμε μονάδες και προσλαμβάνουμε κόσμο»...

Πηγή:thepressproject.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)