Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Στα 625 ευρώ η μέση σύνταξη τον Μάρτιο - Πνίγουν οι οφειλές ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα


Οι νέες συντάξεις και τα χρέη που πνίγουν ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Στην σύνταξη… ανασφάλιστου ηλικιωμένου στρέφονται εκατοντάδες ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να τις ρυθμίσουν ώστε να λάβουν κανονική-ανταποδοτική σύνταξη.

Ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν, με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πάνω από 15 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι πριν τρία χρόνια έγινε επανϋπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά των 165 ευρώ το μήνα (κάτι που αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 585 €) και διαγράφηκαν μεγάλα ποσά που είχαν υπολογιστεί με τις παλαιότερες ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ταμείου Εμπόρων).

Ακόμη και οι αγρότες με τις πιο χαμηλές εισφορές το μήνα, έφτασαν να οφείλουν 1,8 δις ευρώ.

Έτσι, σχεδόν τα μισά χρέη στον ΕΦΚΑ (κοντά στα 40 δις ευρώ στο σύνολο) οφείλονται από τους ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες), και τα άλλα μισά χρωστούν οι επιχειρήσεις (για εισφορές των εργαζομένων τους, προβληματικές κ.λπ).

Η εικόνα αυτή επιδεινώθηκα το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να εκτιναχτούν στις αρχές του νέου χρόνου όταν, όπως αναμένεται, θα είναι ανοικτή η αγορά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τις δόσεις των εισφορών που δεν καταβλήθηκαν μέσα στην πανδημία (2020-21).

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας κατάφερε και μείωσε την συνολική ασφαλιστική οφειλή κάτω από 20.0000 ευρώ, ποσό που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου αυτή να ρυθμιστεί και, ακολούθως, να παρακρατούνται οι δόσεις από την σύνταξη ανά μήνα, το τελικό ποσό των αποδοχών του συρρικνώνεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. Και αυτό γιατί υπάρχει οροφή αποπληρωμής της οφειλής τα πέντε χρόνια, κατά συνέπεια για την εξυπηρέτηση μιας οφειλής 20.000 ευρύ σε 60 δόσεις απαιτείται ποσό παρακράτησης 333 ευρώ ανά μήνα.

Όμως, οι νέες συντάξεις είναι πολύ χαμηλές. Το Μάρτιο εκδόθηκαν 8.518 νέες αποφάσεις και το μέσο μηνιαίο ποσό περιορίστηκε στα 625 ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον δεν εκδίδονται συντάξεις με λιγότερα από 30 ή 35 έτη (ακόμη και οι μητέρες που έβγαιναν με 25ετία έχουν «παγιδευτεί» λόγω του γ’ μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 και παρέμειναν στην εργασία του για 5 ή και 7 χρόνια επιπλέον). Η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων οφείλεται στα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης (σύναξης) του νόμου Κατρούγκαλου, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας (σ.σ. παρατηρείται το φαινόμενο συνταξιοδότησης μεν στο 62ο έτος, αλλά με μειωμένη σύνταξη και πολλά κενά στην ασφάλιση) και της πανδημίας (τον τελευταίο χρόνο πολλές αμοιβές έχουν περιοριστείς τα 534 ευρώ.)

Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλέον έχουν την ευχέρεια επιλογής ασφαλιστικής κλάσης (σ.σ. καταργήθηκαν τόσο οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν μέχρι το 2015, όσο και η καταβολή εισφορών ως ποσοστό επί των κερδών που ίσχυσε τη περίοδο 2016-19), η μεγαλύτερη σύνταξη που λαμβάνουν είναι 700 ευρώ (Σ.σ.: Ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης, στο βαθμό που η μηνιαία εισφορά των 255 ευρώ σήμερα τεκμαίρει μηνιαίο μεικτό εισόδημα -για τους εν ενεργεία- 930 ευρώ, άρα μεικτή σύνταξη κάτω από 800 ευρώ και καθαρά (μείον εισφορά υγείας 6% και φόρο, στα 700 ευρώ).

Κατά συνέπεια, κάποιος που πρέπει να πληρώσει εφάπαξ ένα ποσό προκειμένου η οφειλή να πέσει κάτω των 20.000 ευρώ, οπότε αυτή θεωρείται ρυθμιζόμενη, ή ακόμη και χωρίς να πλήρωσε το εφάπαξ ποσό, αλλά υποχρεούνται να καταβάλει 333 ευρώ το μηνά για πέντε χρόνοι προκειμένου να παρέα μια σύνταξη 600 ή 700 ευρύ, είναι προτιμότερο να απαρνηθεί την παροχή του ΕΦΚΑ και να στραφεί στην συντάξει ανασφαλίστου που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ... Θα λάβει 345 ευρώ καθαρά το μήνα (360 μεικτά) υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ατομικό εισόδημα από αλλά πηγή πάνω από 4.320 € ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 €.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)