Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να βάλει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την κατάργηση όλων των περιορισμών, γεγονός που μυρίζει πρόωρες εκλογές και φέρνει πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια.
Οι διαθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν από το πρωί της Δευτέρας όταν ξαφνικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βγήκε στο MEGA και είπε πως το κίνητρο για την κατάθεση της τροπολογίας ήταν η τοποθέτηση της αρμόδιας τομεάρχου του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη.
Σε κάθε περίπτωση η αριθμητική του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι δύσκολη, αφού προύποθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων ώστε η τροπολογία να εγκριθεί και να καταστεί νόμος του κράτους ο οποίος θα εφαρμοστεί αμέσως.
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς, χωρίς κανέναν περιορισμό θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους - αν ψηφιστεί η σχετική διάταξη.
Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο, που θα αίρει όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων και οι οποίες είχαν νομοθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και προέβλεπαν περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.
Η Αριστ. Πελώνη περιέγραψε την τακτική της κυβέρνησης αναφέροντας ότι για να ψηφιστεί ο νόμος είχαν τεθεί ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
«Και
αυτό σε αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που
ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς
εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι
στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
Μόλις
τώρα, η αρμόδια αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη
δήλωσε -σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα»- ότι το κόμμα της
τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων
της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου
υποσχόμενη μάλιστα ότι «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε
στη διακυβέρνηση της χώρας».
Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η
Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει
σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με την
συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που
απαιτεί το Σύνταγμα.
Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η
προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και
η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το
προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη
κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον
καλωσορίζουμε στη λογική».
Για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές - ζωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό - θα πρέπει 200 βουλευτές να ψηφίσουν το σχετικό νόμο.
Άρθρο 51 παρ. 4:
Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Άρθρο 54 παρ. 4:
Με το νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη Χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη Χώρα ή παρουσία στη Χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με το νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει, ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο Επικρατείας. Με το νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου