Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Έκρηξη κομματικών προσλήψεων… αποκαλύπτει ο ΕΦΚΑ

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα


Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αποκαλύπτουν προσλήψεις ημετέρων.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού δικαίου καλούνται να εργαστούν δωρεάν επιπλέον ώρες την ημέρα ώστε να… στηριχτεί η οικονομία και να έρθει η (πολυπόθητη) ανάπτυξη, κάποιοι άλλοι, προφανώς ημέτεροι, βρίσκουν τρόπο όχι μόνο να «τρυπώσουν» στο δημόσιο, αλλά και να βολευτούν σε καλοπληρωμένες -εν σχέσει με τον ιδιωτικό τομέα- θέσεις...

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα έσοδα του ΕΦΚΑ στις αρχές του έτους παρατηρείται αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει το δημόσιο κατά 42 εκ. ευρώ το μήνα, εν σχέσει με πέρυσι. Και καθώς από 1/1/2020 το δημόσιο ήδη πληρώνει το σύνολο των εισφορών που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ή τη δημόσια διοίκηση (ήτοι 13,33% εργοδοτική συμμετοχή, ενώ παρακρατείται 6,67% από τον απασχολούμενο, το οποίο και αποδίδεται στον ΕΦΚΑ), αυτή η κατακόρυφη αύξηση σε τρία τινά παραπέμπει:

-Σε σημαντική αύξηση των μισθών στο δημόσιο που εγγίζει το 10%. Πράγμα που δεν συνέβη. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο «ανακυκλώνονται» καθώς συνταξιοδοτούνται οι (παλαιοί) υψηλόμισθοι και στη θέση τους προσλαμβάνονται χαμηλόμισθοι (και ως νέοι και σαν αποτέλεσμα του νέου μισθολογίου στο δημόσιο).

-Κατακόρυφη αύξηση των προσλήψεων, τόσο μετακλητών υπαλλήλων όσο και συμβασιούχων.

-Είτε έχουμε και τα δύο. Αλλά, καθώς δεν μπορεί να αυξηθεί ο μισθός των συμβασιούχων, μάλλον οι (μισθολογικά) κερδισμένοι είναι οι (περισσότεροι εν σχέσει με το παρελθόν) μετακλητοί!

Την έκρηξη του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων μπορεί να διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος τα υπουργικά γραφεία. Η πυκνότητα των νέων «καρεκλών» δεν μπορεί να αποκρυβεί ούτε από την εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία) λόγω πανδημίας… Στα τέλη του περασμένου έτους οι μετακλητοί υπολογιζόταν σε περισσότερες από 3.000, (ενώ οι αμοιβές τους είχαν αυξηθεί έως και 50%).

Με βάσει τις εισφορές που πλήρωνε το δημόσιο στον ΕΦΚΑ (σ.σ.: και ως ένα βαθμό «περιορίζει» το έλλειμμα του ταμείου λόγω αναστολών εργασίας, μερικής απασχόλησης , απουσίας ελέγχων στην αγορά και «μαύρης»-ανασφάλιστης εργασίες κ.λπ. εν μέσω πανδημίας), υπολογίζεται ότι οι μισθοδοτούμενοι του δημοσίου αυξήθηκαν κατά περίπου 87.000 άτομα ως ακολούθωςς:

α/Με μέσο μισθό νεοπροσλαμβανομένου τα 1.200 € (αυξάνεται εν σχέσει με τις πραγματικές αμοιβές λόγω υψηλότερης αμοιβής στους μετακλητούς), σημαίνει ότι για κάθε εργαζόμενο το δημόσιο καταβάλει στον ΕΦΚΑ 480 € το μήνα (εργατική και εργοδοτική συμμετοχή). Το συνολικό κονδύλι των 42 επιπλέον εκ. ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές εισφορές παραπέμπει σε ένα επιπλέον αριθμό 87.000 υπαλλήλων. Σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν τον Σεπτέμβριο, αλλά ο λογαριασμός δεν βγαίνει καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών εν σχέσει και με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι εκπαιδευτικοί ήδη εργαζόταν (και ασφαλιζόταν). Επίσης, έχουμε περισσότερες προσλήψεις υγειονομικού-επικουρικού προσωπικού στη υγεία λόγω πανδημίας.

β/Η ανανέωση του προσωπικού και το όφελος του δημοσίου από τις μικρότερες εισφορές που καταβάλει για τους νεοπροσλαμβανομένους, «απορροφάται» από την αύξηση αποδοχών που έλαβαν οι μετακλητοί υπάλληλοι, κυρίως της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείονται και τα κόμματα...

Με βάσει τα παραπάνω στοιχεία η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει προχωρήσει σε ένα όργιο αδιαφανών προσλήψεων όχι κατ ανάγκη σε κλάδους και τομείς που μαστίζονται από έλλειψη προσωπικού. Έγιναν δηλαδή για την ικανοποίηση κομματικών… αναγκών. Ενώ την ίδια στιγμή ο μισθός του ιδιωτικού τομέα υποχωρεί στα 534 ευρώ (αναστολές συμβάσεων) και το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει νόμο στη Βουλή για τις απλήρωτες υπερωρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)