Του Χρήστου Μέγα |
Σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ οδηγείται το υπουργείο Εργασίας, εντείνοντας το αδιέξοδο με τις εκκρεμείς συντάξεις.
Μετά την μάλλον αποτυχημένη απόπειρα με τις προκαταβολές (εθνικής) σύνταξης (τα πρώτα ποσά μαζί με τα αναδρομικά τριετίας θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα εν όψει Πάσχα), η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα πώς θα συνεχίσει και, κυρίως, θα επιταχύνει την εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων. Η προκαταβολή αποδείχτηκε ένα ημίμετρο που δεν απέδωσε λόγω της αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων των επιμέρους ταμείων «κουμπώσουν» μεταξύ τους, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η ασφαλιστική ιστορία καθενός είναι σε… χειρόγραφες καρτέλες. Με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση χωρίς συνεχή 15ετία στο τελευταίο ταμείο, οι ανάπηροι με αίτησης σε εκκρεμότητα στο ΚΕΠΑ κ.α. Τελικά, μόλις το ¼ των περίπου 130.000 εν αναμονή συνταξιούχων που δεν λάβει προσωρινή σύνταξη, θα πάρει την προκαταβολή της Μεγάλης εβδομάδας…
Πόλεμος Χατζηδάκη - συνδικαλιστών…
Για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία την προεργασία των φακέλων, μετά από μηνιαία κατάρτιση και εξειδίκευση.
Ωστόσο, οι σύλλογοι εργαζομένων στα ταμεία έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν ούτε καν την είσοδο των δικηγόρων στα γραφεία του ΕΦΚΑ, κάτι που μοιάζει… αιτιολογημένο λόγω και της πανδημίας. Και, αφετέρου, να μην επιτρέψουν να πάρουν μαζί τους οι ιδιώτης δικηγόροι τους φακέλους (στα γραφεία τους…)
Ο «πόλεμος» υπουργείου-συνδικάτων για τις εκκρεμεί υποχρεώσεις του Ασφαλιστικού Συστήματος μεταθέτει ακόμη πιο πίσω την επεξεργασία των φακέλων, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει παραγωγικά το πρόβλημα με την πρόσληψη (παλιότερων και νέων) εκτάκτων-συμβασιούχων υπαλλήλων για συγκεκριμένο χρόνο ώστε να διεκπεραιώσουν τους φακέλους και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που μένουν σε εκκρεμότητα εδώ και 3 ή 5 χρόνια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι μόνοι που έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων είναι όσοι έχουν πίσω τους ισχυρές κρατικές δομές ή συντεχνίες και ομάδες επιστημόνων.
Έτσι οι ένστολοι, κυρίως στρατιωτικοί και αστυνομικοί, αλλά και οι Πυροσβέστες και Λιμενικοί, απολαμβάνουν την κανονική τους σύνταξη τον μεθεπόμενο της αίτησης μήνα. Η διευθετήση των εκκρεμοτήτων προήλθε από τους εν ενεργεία, έφεδρους και μονίμους στρατιωτικούς, που ανέλαβαν να διευκολύνουν όσους αποστρατεύτηκαν.
Σειρά
τώρα έχουν οι επιστημονικοί φορείς των Γιατρών. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός
Σύλλογος, καθώς και οι Σύλλογοι Φαρμακοποιών και Οδοντιάτρων προσέλαβαν
νέους επιστήμονες και τους «εκχώρησαν» στον ΕΦΚΑ προκειμένου να βγάλουν
τις συντάξεις. Κατ αυτόν τον τρόπο το ΤΣΑΥ (των Υγειονομικών) που ήταν
από τα χειρότερα ταμεία καθώς απέδιδε συντάξεις μετά από 5 ή 7 έτη,
τείνει πλέον να γίνει ταμείο αμέσου εξυπηρετήσεως…
Τους Γιατρούς
αναμένεται να ακολουθήσουν οι Μηχανικοί, με το Τεχνικό Επιμελητήριο
(ΤΕΕ) να έχει προσλάβει επίσης επιστήμονες προς διευκόλυνση των αιτήσεων
που στοιβάζονται στο ΤΣΜΕΔΕ.
Στο ΝΑΤ ωστόσο, όπου οι καθυστερήσεως είναι πάνω από τον μέσο όρο του ΕΦΚΑ, ακόμη δεν έχει βρεθεί φόρμουλα, χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή των… εφοπλιστών, προκειμένου να λάβουν τις συντάξεις τους οι απόμαχοι ναυτικοί…
Εκεί που δεν υπάρχει καμία προοπτική επιτάχυνσης είναι στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) και τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ). Βλέπετε ούτε ο ΣΕΒ ούτε η ΓΣΒΕΕ αντίστοιχα έχουν προσφερθεί να «νοικιάσουν» υπαλλήλους και να τους εκχωρήσουν στον ΕΦΚΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης των συντάξεων.
Γιατί ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας δεν σχεδιάζουν να προσλάβουν, έστω για ένα μικρό διάστημα ολίγων μηνών, ένα ικανό αριθμό συμβασιούχων-νέων επιστημόνων, ώστε να διευθετηθεί το τεράστιο πρόβλημα με τις 175.000-178.000 εκκρεμείς αιτήσεις (μόνο για κύριες συντάξεις).
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου