Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Παρουσίαση του δημοσίου απολογισμού δράσης


 





 

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.COM

 

 

Την πλήρη εγκατάλειψη και υποβάθμιση των λουτρών Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης και του περιβάλλοντα χώρου των πεντακοσίων (500) στρεμμάτων

επέλεξε να αναδείξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας κατά την παρουσίαση του δημοσίου απολογισμούς δράσης του Πανελληνίου Συλλόγου για το 2020.

 

Για το λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου πραγματοποίησε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση την Κυριακή 11-04-20210 για την παρουσίαση (μέσω ανοιχτής τηλεδιασκέψης) του απολογισμού δράσης του  Πανελληνίου Συλλόγου για το 2020 και ταυτόχρονα την ανάδειξη της εγκατάλειψης των λουτρών της Θέρμης από το δήμο Θεσσαλονίκης. Τον απολογισμό παρουσίασε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του γραφείου τύπου Αχιλλέας Μεταλούλης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης, πραγματοποίησε ένα σύντομο απολογισμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή της λουτρόπολης, όπου εξαιτίας της εγκατάλειψης της από το δήμο Θεσσαλονίκης εμφανίζει μία άσχημη εικόνα, με εγκαταλελειμμένες υποδομές, ακούρευτα χόρτα κ.α. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στο χώρο φιλοξενούνται υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ καθημερινά, και κυρίως τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται το χώρο, ως διέξοδο στα περιοριστικά μέτρα λόγο της πανδημίας, εκατοντάδες άτομα.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέλυσε στη συνέχεια τις προτάσεις του συνεργάτη του Πανελληνίου Συλλόγου στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, με έδρα τα  Καμένα Βούρλα, Δημήτρη Μακρυνίτσα, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Επεξεργάστηκε, επίσης, την ανταλλαγή των επιστολών του Πανελληνίου Συλλόγου με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο (ESPA) σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωναίου και τις προτάσεις σχετικά με την διάθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός πακέτου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του τουρισμού,

Συζήτησε και αποφάσισε την έκφραση δημοσίας ευχαριστίας προς την επιχείρηση «Αφοί Κουμπατσάρη Α.Ε.» για τη στήριξη των δράσεων του Πανελληνίου Συλλόγου.

Ανέλυσε διαφορά δημοσιεύματα σχετικά με τις ιαματικές πηγές, όπως για τα λουτρά Λαγκαδά, του δήμου Αμφιλοχίας, της Τραϊνούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε, την ικανοποίησή του για την αναγνώριση «ως ιαματικών» των φυσικών πόρων: της δημοτικής πηγής «Ιπποκράτης» στην Πολιχνίτο του δήμου Δυτικής Λέσβου, του «νερό Λίμνης Βουλιαγμένης», του «νερό από πηγάδι οικισμού Θερμών» Καλύμνου, του «νερό από γεώτρηση του δημαρχείου Μώλου» της Φθιώτιδας, και του «πηγή Τεμένια -Τζανουδιάνα» του δήμου Καντάνου -Σελίνου των Χανίων.

 

Τόνισε τέλος, την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού για την απόσυρση του σχεδίου νόμου που εκπονούσε και τη συζήτηση από μηδενική βάση, στα σημεία που συνάντησαν την καθολική αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ιδιαίτερα ως προς τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας για την διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επεφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστη Αναστασιάδη

προσφέροντάς του να σβήσει μια τούρτα για τα γενέθλιά του.

 

 

(Επισυνάπτεται ο απολογισμός δράσης του  Πανελληνίου Συλλόγου για το 2020)

 

 

Απολογισμός του 2020 (Λουτρά Θέρμης)

 

Το 2020 ήταν μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά. Σημαδεύτηκε από την έξαρσή της πανδημίας της νόσου Covid 19 και τα μέτρα για την αντιμετώπιση τηςμάστιγας που λήφθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας πραγματοποίησε ένα αξιέπαινο και σημαντικό έργο. Το έργο αυτό, με έμφαση σε κάποιες σημειολογικές δράσεις αλλά και σταθμούς στην ιστορία του συλλόγου σας το παρουσιάζω με συντομία:

 

Απώλειες μελών του συλλόγου

Εκφράσαμετην βαθιά του θλίψη και οδύνη για τον απροσδόκητη απώλεια μελώντου συλλόγου.Ειδικότερα το2020 «έφυγαν» από κοντά μας:

- Ο γνωστός επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Αντώνης Γούλας.

Ο μακαριστός είχε αναπτύξει αξιόλογη επιχειρηματική δράση μέσω της εταιρείας Αφοί Κουμπασιάρη Α.Ε. αλλά και πολλές αξιόλογες κοινωνικές παρεμβάσεις.Από τη νεαρή του ηλικία υπήρξε πνεύμα ελεύθερο και αγωνιστικό και για την δράση του συνελήφθη και φυλακίστηκε από την χούντα στις φυλακές της Αίγινας.

- Ο Κώστας Σοφούλης, στον οποίο μάλιστα αφιερώσαμε την ετήσια χρονιάτικη εκδήλωση μας.

Ο Κώστας Σοφούλης ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Πανελλήνιου Συλλόγου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτής του πανεπιστημίου Αιγαίου, διοικητής της τράπεζας ΕΤΒΑ κ.α. Ως διοικητής της ΕΤΒΑ συνέβαλε τα μέγιστα στο πρόγραμμα της ίδρυσης δύο πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα λουτροπόλεων, μια στα λουτρά Απολλωνίας της τότε κοινότητας Απολλώνιας, του σημερινού δήμου Βόλβης και μια δεύτερη λουτρόπολη στα λουτρά Ικαρίας.

 

Παραρτήματα

Μετά από περίσκεψη και τις συμβουλές της νομικής μας συμβούλου αποφάσισαμε το 2020 ομόφωνα την ίδρυση παραρτημάτων στην ιαματική πηγή της Κοινότητας Ριζώμα του δήμου Τρικκαίων και στη νήσο Κύθνο.

 

Διευρυμένες συνεδριάσεις

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στις συνεδριάσεις του, (μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας (τηλεδιάσκεψεις), αλλά και στις εκπροσωπήσεις και επισκέψεις του, του συνεργάτη για θέματα ευρωπαϊκών λουτροπόλεων Σεραφείμ  Όχονου, και των μελών του συλλόγου Δημήτρη Μακρυνίτσα, Αθανάσιου Γκέκα, και Δημήτριου Βασάλου, καθώς και ότι το  ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα παραρτήματα που θα δημιουργηθούν ή για μέλη που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις.

 

Ετήσια χρονιάτικη εκδήλωση

Για το 2020 πραγματοποιήσαμε την ετήσια χρονιάτικη εκδήλωσή μας στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noisis στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 και

περιλάμβανε, την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. αν. καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, για τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών λουτροπόλεων.

 

Συναντήσεις Λουτρά Απολλωνίας

Το 2020 συνεχίσαμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της λειτουργίας των λουτρών Απολλωνίας του δήμου Βόλβης.

Στο πλαίσιο αυτό στις 16-6-2020 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο ρεστοράν «Άμπελος»στη Θεσσαλονίκη με καλεσμένο τον Αντιδήμαρχο του δήμου Βόλβης και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή των λουτρών Αθανάσιο Κυριακού.Το θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν τα σημερινά λουτρά Απολλωνίας τα οποία εδώ και ένα χρόνο είναι  κλειστά.

Ακολούθησε στις 29-10-2020 η συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου στο ρεστοράν «Άμπελος» στη Θεσσαλονίκη με καλεσμένο τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Βόλβης Δημήτρη Στοϊτσα.

Το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε με τον κ. Στοϊτσα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λουτρόπολη της Απολλωνίας, τόσο η παλιά λουτρόπολη όσο και οι νέες εγκαταστάσεις που ρημάζουν. Συζήτησαν, επίσης το ζήτημα της φιλοξενίας προσφυγών στις ιδιωτικές μονάδες περιμετρικά της λουτρόπολης και τις επιπτώσεις στην μελλοντική λειτουργία της, το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

 

Πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Πανελληνίου Συλλόγου αντιπροσωπείααποτελούμενη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ανέστη Αναστασιάδη και τα μέλη Νίκο Κωτσόπουλο, Νίκο Ματθαίου και τον γεωλόγο  Ζήση Αγγελίδη συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους από επενδυτικό fund γαλλικών συμφερόντων το οποίο ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην ιαματική πηγή Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (7-06-2020)επιλέξαμε να αναδείξουμε την πλήρη εγκατάλειψη και υποβάθμιση των λουτρών Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης και του περιβάλλοντα χώρου των πεντακοσίων (500) στρεμμάτων. Για το λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο και ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη 3-06-2020στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θερμαϊκού Θέρμης τηρώντας όλα τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα που ισχύουν.

 

Αντιπροσωπείααποτελούμενη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ανέστη Αναστασιάδη και  τον αντιπρόεδροΑχιλλέα Μεταλούλη, πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του ξενοδοχείου Miragiothermal στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για τα ζητήματα του θερμαλισμού και για την ανάγκη ανάδειξης της ιαματικής πηγής που διαθέτει το ξενοδοχείο.

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος εκπροσωπήθηκε στις εργασίες του συνεδρίου για τις ιαματικές πηγές που πραγματοποιήθηκε από την ιατρική ακαδημία στα Καμένα Βούρλα το διάστημα 9-11 Οκτωβρίου από το συνεργάτη του στα Καμένα Βούρλα Δημήτρη Μακρυνίτσα. Ο κ. Μακρυνίτσας κατάθεσε στο συνέδριο μία επιστολή με την άποψη του Πανελληνίου Συλλόγου για διάφορα θέματα αλλά και το ιστορικό του συλλόγου.

 

Εξέτασε τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν από την αναγνώριση του ιαματικού φυσικού πόρου «Λουτροχωρίου» του δήμου Σκύδρας και τις προοπτικές για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού στην περιοχή.

 

Εξέτασε, τις εξελίξεις στην δημοτική επιχείρηση «Ξυνό Νερό» του δήμου Αμυνταίου.

 

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο την Πέμπτη 9-07-2020 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ βιβλίου που πραγματοποιείται στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε το φεστιβάλ βιβλίου και αντάλλαξε απόψεις με την ψυχή του Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Πανελλήνιου Συλλόγου. Ακολούθησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. και των επιτροπών εργασίας στο καφέ του Βασιλικού θέατρου.

Κοινωνικές πρωτοβουλίες

Πραγματοποιήσαμεδράση για τους άστεγους με τη συνεργασία της παράταξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Πράξεις για τη Μακεδονία και τον επικεφαλής της Χρήστο Παπαστεργίου και την ευγενική χορηγία από τον αναπληρωτή πρόεδρο του συλλόγου μας Νώντα Όχονο και την εταιρεία του Oxonas sναck.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος στο πλαίσιο της δράσης του απέστειλε επιστολές προς:

 

Τον διοικητή του ΟΓΑ σχετικά με τον κοινωνικό τουρισμό.

 

Το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ενίσχυση των λουτροπόλεων, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ αυτές και των εργαζομένων τους λόγο της πανδημίας.

 

Το υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του κυρίου Τσιόδρα σχετικά με την εισπνοθεραπεία, για την οποία αναγνωρίστηκαν οι ιαματικές πηγές Κυλλήνης και Απολλώνιας και για το αν αυτή θα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

 

Tον υφυπουργό εσωτερικών Θ. Καράογλου σχετικά με τα λουτρά Ελευθερών Καβάλας για μελέτη που υπέβαλλε για την ανάπτυξη των λουτρών ο επενδυτής κ. Χαρακίδης.


Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης σχετικά με τα λουτρά στα Θερμιά του δήμου Παρανεστίου, της Σαμοθράκης, της Τραϊανούπολη στην Αλεξανδρούπολη και της Γεννησέας στην Ξάνθη.

 

Την αντιπερειφέρεια Καβάλας σχετικά με τα λουτρά Ελευθερών Καβάλας και την επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της λουτρόπολης.

 

Τον Ευρωπαϊκό ΣύνδεσμοΙαματικών Πηγών (ESPA)σχετικά με το συνέδριο το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Σλοβακία το διάστημα 5-7 Νοεμβρίου 2020.

Δεύτερη επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο σχετικά με την λειτουργία των ευρωπαϊκών και ελληνικών λουτροπόλεων, καθώς και για την ενημερωτική επιστολή του ESPA, σχετικά με το θεραπευτικό τουρισμό και τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών και ελληνικών λουτροπόλεων μετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

ΤοΤΑΙΠΕΔ(ανταλλαγή επιστολών) για θέματα της αρμοδιοτήτάς του.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ και το δήμαρχο Μακρακώμης σχετικά με τα λουτρά Πλατυστόμου, όπου εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστά.

 

Τον δήμο Ρόδου ζητώντας την ονοματοδοσία των λουτρών Κοσκινού της Ρόδου σε λουτρά «Δημήτρη Κρεμαστινού».

 

Το δήμο Βόλβης σχετικάμε τα λουτρά Απολλώνιας και τις προτάσεις του συλλόγου για την επαναλειτουργία τους.

 

Το δήμο Βόλβης(με κοινοποίηση) στις κοινότητες Απολλωνίας και Μαδύτου για θέματα που απασχολούν τα παλαιά αλλά και τα νέα λουτρά Απολλωνίας.

 

Το δήμο Παρανεστίου ζητώντας ενημέρωση από το δήμαρχο της περιοχής για τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ιαματικής πηγής. Σημειώνεται ότι για τον ίδιο λόγο αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου επισκέφτηκε δύο φορές την εγκαταλελειμμένη λουτρόπολη.

 

Τον δήμο της νήσου Κω για την ανάπτυξη της ιαματικής πηγή του νησιού.

 

Τον δήμαρχο Ζάχαρως και τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ σχετικά με τα προβλήματα των λουτρών Κυλλήνης -Καϊάφα.

 

Τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής.

 

Τον δήμο Γρεβενών σχετικά με τα λουτρά Κιβωτού.

 

Το δήμο Σιντικής για τα προβλήματα το δύο λουτροπόλεων Σιδηρόκαστρου και Αγκίστρου. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων τονιζόταν το πρόβλημα με την μη λειτουργία του ξενοδοχείου των λουτρών Σιδηροκάστρου.

 

Τον γενικό διευθυντή του Μiraggio thermal στο Παλιούριτης Χαλκιδικής σχετικά με την προβολή της ιαματικής πηγής της επιχείρησης.

 

Επιστολές στάθηκαν, επίσης, στο δήμο Χίου, το δήμο Μήλου, τα λουτρά Τραϊνούπολης, τα λουτρά Αμαράντου, τα λουτρά Πικρολίμνης, τα λουτρά Νιγρίτας, τα λουτρά Θερμοπυλών, τα λουτρά Αιδηψού, τα λουτρά Πολιχνίτου, τα λουτρά Καμένων Βούρλων κ.α..

Επαφές

Μέσα στο 2020 ο ΠανελλήνιοςΣύλλογος είχε επαφές:

 

Mε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τις λουτροπόλεις που έχει στην αρμοδιότητά του.

 

Tα λουτρά Τραϊανούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και τα λουτρά Σαμοθράκης.

 

Tο δήμο Πρέβεζας και το δήμαρχο Νικόλαο Γεωργάκη.

 

Tο δήμο Κασσάνδρας για τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής

 

Tο δήμο Τροιζίνας σχετικά με τα Λουτρά Μεθάνων που είναι κλειστά εδώ και χρόνια.

 

Tον δήμο Ικαρίας.

 

Tον δήμο Μυτιλήνης και το δήμο Δυτικής Λέσβου σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στα λουτρά Πολιχνίτου, Λισβορίου, Εφταλούς και του Κόλπου του Γέρας.

 

Tο δήμο Κόνιτσας

 

Τηλουτρόπολη Γεννησέας του δήμου Αβδήρων.

 

Επισκέψεις

Τα λουτρά της Λήμνου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου αποτελούμενη από τους Αλέξανδρο Αναστασιάδη και Λίνα Αντωνιάδου, όπου διαπίστωσαν ότι εδώ και τρία χρόνια είναι κλειστά. Κατά την επίσκεψη δημιουργήσαν ένα βίντεο για τη σημερινή κατάσταση των λουτρών για την οποία το Δ.Σ. θα ενημέρωση τον δήμο και το Υπουργείο Τουρισμού

 

Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου πραγματοποίησε επίσκεψη στα λουτρά Ελευθέρων Καβάλας, μεσκοπό να ξαναζωντανέψει την επένδυση που πρόκειται να γίνει. Είχε μάλιστα τηλεφωνική επαφή με τον ανάδοχο Κυριάκο Χαρακίδη, πρώην δήμαρχο του δήμου Δράμας.

 

Επίσκεψη στα λουτρά της νήσου Ικαρίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγουστο πλαίσιο των καλοκαιρινών επισκέψεων στις ελληνικές λουτροπόλεις, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αχιλλέα Μεταλούλη.

Τα μέλη και οι φίλοι του Πανελληνίου Συλλόγου ξεκίνησαν την περιήγησή τους, από τη χώρα της Ικαρίας. Στη συνέχει επισκέφτηκαν τα Θερμά, όπου βρίσκεται η ιαματική πηγή του νησιού. Στα μέλη της αποστολής ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ανάγλυφο του τοπίου που περικλείει την περιοχή της λουτρόπολης αλλά και η συνύπαρξη ιαματικού και θαλάσσιου νερού στην κοιλότητα της «Σπηλιάς», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το σημείο που αναβλύζει το ιαματικό νερό στην άκρη της θάλασσας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)