Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Πάγωσε η Ευρώπη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τις θρομβώσεις

Πάγωσε η Ευρώπη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τις θρομβώσεις

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξαιτίας θρομβώσεων και η Ευρώπη παρακολουθεί παγωμένη τις ραγδαίες εξελίξεις, ενώ η είδηση προφανώς και προκάλεσε παγωμάρα στους Έλληνες, αφού ο προγραμματισμός είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιες υπηρεσίες (CDC και FDA) προτείνουν το πάγωμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, ώστε να ερευνηθούν περαιτέρω έξι περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων σε γυναίκες που έλαβαν το προϊόν της εταιρείας.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες ακόμη δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson 6,8 εκατομμύρια πολίτες.

ΕΔΩ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ FDA

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συνιστούμε την παύση της χρήσης αυτού του εμβολίου ως προληπτικό μέτρο» δήλωσαν οι Αν Σούτσατ, διευθύντρια του CDC, και Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του FDA.

Σύμφωνα με τους New York Times έξι γυναίκες παρουσίασαν τις συγκεκριμένες παρενέργειες περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 18-48. Μια γυναίκα πέθανε, ενώ ακόμη μια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

Οι ανακοινώσεις πέφτουν σαν κεραυνός και στην Ευρώπη, η οποία στηρίζει πολλά στο εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι έχει εντοπίσει τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα περιστατικό βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στη χώρα μας, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι σήμερα φθάνουν οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα.

Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαπίστωσε προ ημερών πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και όπως είπε, τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του και δεν ανακοίνωσε κανέναν περιορισμό.

Ο συνεργάτης του Bloomberg Opinion Σαμ Φαζέλι απαντά σε ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Ναι. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει λογική πιθανότητα το εμβόλιο της AstraZeneca να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σπάνιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχουν επιπτώσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα εμβόλια;

Ναί. Θεωρητικά ότι όλα τα εμβόλια όπως το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό ως τεχνολογία παράδοσής τους πρέπει να παρατηρούνται πολύ προσεκτικά. Τέτοια εμβόλια είναι της Johnson & Johnson, το Sputnik V της Ρωσίας και το Cansino της Κίνας.

Ο EMA έδωσε δεδομένα για το εμβόλιο J&J, υποδεικνύοντας τρεις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων στον εγκέφαλο μετά από 4,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτά τα περιστατικά ήταν ο ίδιος τύπος θρομβώσεων που παρατηρήθηκε μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή με εμφάνιση χαμηλών αιμοπεταλίων.

Βέλγιο-Covid-19: Κανονικά οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson προς το παρόν

Οι πρώτες 36.000 δόσεις της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στο Βέλγιο εχθές (Δευτέρα) και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα αναφέρει το rtl.

Παρά τις νέες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προβλέπεται προς το παρόν αλλαγή στον προγραμματισμό.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ο Γκούντρον Μπράιτ, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λάβει κάποια ένδειξη με βάση την οποία να πρέπει να σταματήσουμε τον εμβολιασμό».

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες θα μελετήσουν τον συνδυασμό του Sputnik-V μετά εμβόλια της AstraZeneca, Pfizer και Moderna

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι που εδρεύει στην Ρώμη υπέγραψε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Γκαμαλέι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του ιταλικού ινστιτούτου Φραντσέσκο Βάγια, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν έρευνες σχετικές με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Οι επιστημονικές έρευνες σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού , όπως και οι έρευνες σχετικά με το συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου με άλλα εμβόλια, θα ξεκινήσουν μόλις ο Ιταλικός οργανισμός φαρμάκων (Aifa) εγκρίνει το σχετικό πρωτόκολλο για τις έρευνες, δήλωσε ο Βάγια, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα φθάσουν στην Ιταλία Ρώσοι επιστήμονες.

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι είχε την διαβεβαίωση του Aifa για το ενδιαφέρον του να στηρίξει την εν λόγω έρευνα, η οποία θα μελετήσει τον συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με τά εμβόλια της AstraZeneca, Pfizer και Moderna, ενώ στις κλινικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 600 εθελοντές.

«Θα υπάρξουν τέσσερις ομάδες από 150 εθελοντές και θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια, του εμβολίου Sputnik-V καθώς και των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer, Moderna», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής.

Ο Βάγια είπε ότι κύριος στόχος της έρευνας είναι να μελετηθεί το αποτέλεσμα που έχει το ρωσικό εμβόλιο στις διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Βασικά μιλάμε για γνωστά την δεδομένη στιγμή στελέχη, τα οποία έχουμε απομονώσει. Και η έρευνα μας πρέπει να δώσει μια επιστημονική απάντηση στους λεγόμενους αμφισβητίες, ώστε να δείξουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε ο Βάγια.

Ο ίδιος είπε ότι μετά από 10 ημέρες θα φθάσουν στην Ιταλία οι Ρώσοι συνάδελφοι του και πως το Ινστιτούτο έχει παραγγείλει 600 δόσεις εμβολίου που απαιτούνται για την διεξαγωγή της έρευνας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)