Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Νέο εργασιακό τοπίο: Οι 10 κρίσιμες απαντήσεις και ο «διάβολος που κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Νέο εργασιακό τοπίο: Οι 10 κρίσιμες απαντήσεις και ο «διάβολος που κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα

Το καινούργιο εργασιακό νομοσχέδιο ρίχνει αλάτι πάνω σε πολλές κοινωνικές πληγές, όπως η υψηλή ανεργία, η πίεση στον εργασιακό χώρο και οι χαμηλές αμοιβές.

Το νέο εργασιακό τοπίο που εισάγει το κυβερνητικό σχέδιο καθιστά πιο δυσμενή και χωρίς προοπτική τη θέση των εργαζομένων. Ωστόσο, αυτή είναι μάλλον η πιο…light εκδοχή. Το πρόβλημα είναι ότι ρίχνει αλάτι πάνω σε πολλές κοινωνικές πληγές.

Η υψηλή ανεργία αυξάνεται περαιτέρω, από τη στιγμή που οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι θα καλύψουν τις πρόσθετες παραγωγικές ανάγκες χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρηση. Η προσωπική ζωή των νέων που, λόγω ανεργίας και ανασφάλειας δεν δημιουργούν οικογένεια, επιβαρύνεται λόγω τους ασταθούς ωραρίου. Στην εργασιακή πίεση έρχεται ο προσωπάρχης και αναδεικνύεται σαν το άτομο που ελέγχει όχι μόνο το εργασιακό ωράριο, αλλά και τον χρόνο εκτός επιχείρησης. Και αμέσως, ακυρώνεται η υποχρέωση επαναπρόσληψης ατόμου που παρανόμως απολύθηκε. Κυρίως δε, με το κυβερνητικό σχέδιο εισάγεται η πλήρης και χωρίς συλλογικό φίλτρο ευελιξία. Παραμένει η χαμηλή αμοιβή και συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο λόγω κατάργησης ακόμη και της υπερεργασίας (+20%) μεταξύ 41ης και 45η ώρας την εβδομάδα. Με το υπερβολικό προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα της απεργίας στις ΔΕΚΟ και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Τέλος διευρύνεται η κυριακάτικη λειτουργία ακόμη και των λατομείων. Λες και θέλουν να μπαζώσουν τα πάντα…

Ας δούμε συγκεκριμένα το νέο εργασιακό τοπίο μέσα από 10 κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Και τις αντίστοιχες απαντήσεις:

1. Ισχυρισμός πρώτος: «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μετά από αίτηση του εργαζομένου».

Απάντηση: Οι αντιφάσεις στην προσπάθεια περισπασμού προκείμενου να «περάσει» χωρίς πολλές αντιδράσεις η 10ωρη εργασία χωρίς συλλογική συμφωνία και πρόσθετε αμοιβές, έχουν λίγα άρθρα διαφορά. Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η πρωτοβουλία του εργαζομένου για την 10ωρη εργασία και λίγες παραγράφους πιο κάτω προβλέπεται ότι θα είναι «άκυρη η απόλυση σε περίπτωση άρνησης του στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας…» Και η άρνηση του μισθωτού δεν μπορεί παρά να έρθει παρά επί συγκεκριμένης πρότασης της επιχείρησης. Κατά συνέπεια, η πρόβλεψη για ελαστικό 8ωρο «με αίτηση του εργαζομένου» είναι πέρα για πέρα προσχηματική

2. Ισχυρισμός: «Προβλέπεται δυνατότητα 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης».

Απ.:. Εδώ οι νέοι δεν έχουν εργασία, δεν τα βγάζουν πέρα με τις απολαβές που έχουν (568.000 άτομα, συνήθως νεαρής ηλικίας, εργάζονται με λιγότερα από 400 € το μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ), ο υπουργός Εργασίας τους τάζει 3ήμερες εκδρομές (τώρα που ανοίγει ο τουρισμός και η μετακινήση από περιοχή σε περιοχή…)

3. Ισχυρισμός: «Αυξάνονται οι υπερωρίες, άρα αυξάνεται και το εισόδημα των εργαζομένων».

Απ.: Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργείται η προσαύξηση 20% για τις πρώτες 5 (υπάλληλοι) ή 8 (εργατοχνίτες-6ήμερη εργασία) ώρες την εβδομάδα. Μέχρι τις 50 ώρες δεν θα υπάρχει καμία αυξήση του εργατικού εισοδήματος. Πέραν αυτών η πρόσθετη αμοιβή παραμένει στο +40%. Μόνο για υπερωρίες χωρίς άδεια η επιβάρυνση από +80% αναφέρεται τώρα στο +120%

4. Ισχ.: Η απασχόληση, αν δε ενισχύθηκε μέσα στην πανδημία, τουλάχιστον δεν αυξήθηκε η ανεργία.

Απ.: Αντιθέτως! Λόγω της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης και της διαλείπουσας εργασίας ο συνολικός όγκος εργασίας μειώθηκε κατά 7% (στοιχεία ΕΦΚΑ). Αυτό συνεπάγεται μείον 175.000 θέσεις εργασίας (με την σημερινή σύνθεση, όχι αποκλειστικά 8ωρα). Με την διευθέτηση του χρόνου θα «κλείσει» η πόρτα των εποχικών προσλήψεων , άρα θα διευρυνθεί η ανεργία, κυρίως των νέων.

5. Ισχ.: «Ενισχύεται στην πράξη η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

Απ.: Μακάρι να ήταν έτσι. Αντιθέτως και καθώς το ωράριο θα καθορίζεται «τη υποδείξει» του προσωπάρχη, τα νέα ζευγάρια, εκτός από χαμηλό εισόδημα, δεν θα έχουν και σταθερές ώρες εργασίας προκειμένου να φροντίζουν το μωρό τους. Αν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ήταν με συλλογική σύμβαση, ενδεχομένως θα υπήρχε η ευχέρεια για την διαπραγμάτευση λειτουργίας παιδικού σταθμού εντός της εταιρείας ή άλλες αντιπαροχές.

6. Ισχ.: «Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης»

Απ.: Όντως αναφέρονται κάποιες περιπτώσεις που η απόλυση χαρακτηρίζεται άκυρη (σεξουαλική παρενόχληση, χρήση αδειών κ.λπ.). Ωστόσο, το σύνολο της δικαστικής προστασίας και της θεραπείας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας ανατρέπεται. Οι παρανόμως απολυθέντες δεν επαναπροσλαμβάνονται, παρά μόνο λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση. Ο οικονομικά ισχυρός επιβάλει την θέλησή του

7. Ισχ.: Θα δουλεύουν και Κυριακές για την εξυπηρέτηση αδήριτων αναγκών (μεταξύ άλλων) και οι «επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου…»

Απ.: Είναι ισχυρισμός που δεν «σηκώνει» κριτική. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι ακριβώς θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση με την κυριακάτικη λειτουργία των λατομείων ή των εταιρειών έτοιμου σκυροδέματος. Και μετά υποστηρίζει ότι δεν θα επεκταθεί το ωράριο τις Κυριακές, λες και το σκυρόδεμα θα «δουλεύει» χωρίς οικοδόμους…

8. Ισχ.: Η ηλεκτρονική ψηφοφορία ενισχύει την δημοκρατία στα συνδικάτα

Απ.: Είναι προφανές ότι αν ο εργαζόμενος, όπως και ο κάθε πολίτης, δεν ψηφίζει πίσω από το παραβάν, υπάρχει κίνδυνος να ψηφίζει από το γραφείο του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού…

9. Ισχ.: «Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας».

Απ.: Γίνεται σαφές ότι σε μια σειρά επιχειρήσεων, κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι συγκοινωνίες κ.α., με τέτοια σύνθεση προσωπικού ασφαλείας, απεργία δεν υφίσταται.

10. Ισχ.: «Η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών εξομοιώνεται με εκείνην που ισχύει για τις εγκύους».

Απ.: Η κατάσταση.. εγκυμονεί κινδύνους

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)