Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Σοκ και φρίκη στον Καναδά: Βρέθηκε ομαδικός τάφος 215 παιδιών σε παλιό σχολείο [video, photos]

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Κέντρο Κέντρο για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα δείχνει παιδια του Kamloops Indian Residential School στην Βρετανική Κολόμπια, Καναδάς, Canada, το έτος 1931. EPA/NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σοκ και φρίκη έχει προκαλέσει στον Καναδά η ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών.

Το μακάβριο αυτό εύρημα βρέθηκε με τη χρήση ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος σε ένα κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».

  • Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοίξει υπό τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το σχολείο έκλεισε οριστικά το 1978.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.

Μιλώντας για το θέμα, η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς, όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του ’50 είχε φτάσει να στεγάζει έως και 500 μαθητές.

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.

  • Μια Εθνική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που συστάθηκε ως μέρος μιας κυβερνητικής συγγνώμης και διευθέτησης των σχολείων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.100 μαθητές πέθαναν ενώ φοιτούσαν στα σχολεία, πολλοί από κακομεταχείριση ή παραμέληση, άλλοι από ασθένειες ή ατυχήματα. Διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν έμαθαν ποτέ τη μοίρα των παιδιών τους, τα οποία είναι τώρα γνωστά ως τα εξαφανισμένα παιδιά.

«Ήταν οδυνηρή η στιγμή κατά την οποία πληροφορήθηκα ότι οι εικασίες μας βγήκαν πράγματι αληθινές», δήλωσε ο Χάρβι Μάκλιοντ, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN. «Η ιστορία είναι τόσο εξωπραγματική, αλλά χθες έγινε πραγματικότητα για πολλούς από εμάς που ανήκαμε σε αυτή την κοινότητα», πρόσθεσε.

Η κοινότητα «Tk’emlúps te Secwépemc» στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρισκόταν το σχολείο, προχώρησε σε μία δήλωση αργά την Πέμπτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια αδιανόητη απώλεια για την οποία πολλά είχαν ακουστεί -για τα οποία δεν υπήρξαν στοιχεία- τελικά όμως επιβεβαιώθηκαν». «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ, οδηγηθήκαμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εντοπίστηκαν 215 λείψανα μαθητών της ινδικής σχολής Kamloops Indian Residential School», δήλωσε η επικεφαλής Rosanne Casimir της κοινότητας. «Εξάλλου, δεν υπήρξαν πιστοποιητικά θανάτου των παιδιών», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της.

Τριντό: Επαίσχυντο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας

«Ο Καναδάς θρηνεί», «Σοκαρισμένη η κοινωνία» είναι μερικοί από τους τίτλους που έχουν επιλέξει τα καναδικά μέσα για να μεταφέρουν την είδηση ενός μακάβριου ευρήματος, το οποίο όπως και σχολίασε και ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έρχεται να θυμίσει ένα «επαίσχυντο» κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.

 


Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Κέντρο Κέντρο για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα δείχνει παιδια του Kamloops Indian Residential School στην Βρετανική Κολόμπια, Καναδάς, Canada, το έτος 1937. EPA/NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Κέντρο Κέντρο για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα δείχνει παιδια του Kamloops Indian Residential School στην Βρετανική Κολόμπια, Καναδάς, Canada, το έτος 1931. EPA/NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL 
Παιδιά στο σχολείο Kamloops Indian Residential School το 1933. EPA/NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
File photo: Μαθητές στο σχολείο Kamloops Indian Residential School το 1944. EPA/NATIONAL CENTER FOR TRUTH AND RECONCILIATION / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Με πληροφορίες από Reuters

Αναρτήθηκε από την Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)