Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Η συνεπιμέλεια προκαλεί το πρώτο κοινοβουλευτικό ρήγμα στη ΝΔ

Η συνεπιμέλεια προκαλεί το πρώτο κοινοβουλευτικό ρήγμα στη ΝΔ

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Το Μαξίμου δεν περίμενε να εκδηλωθεί «αντάρτικο» και μάλιστα από ένα στέλεχος με την ιστορία και το πολιτικό βάρος της Μαριέττας Γιαννάκου για την συνεπιμέλεια.

Αιφνιδιασμό και ενόχληση προκάλεσε στο κυβερνητικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου η κατηγορηματικότητα με την οποία το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε χθες από του βήματος της βουλής ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια αν δεν γίνουν αλλαγές.

Και αυτό, διότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο επιτελείο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, αν και γνώριζαν ότι ενδεχομένως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα εγείρουν έναν προβληματισμό σε μερίδα βουλευτών και δη γυναικών, δεν ανέμεναν σε καμία περίπτωση ότι θα εκδηλωθεί «αντάρτικο» και μάλιστα από ένα στέλεχος με την ιστορία και το πολιτικό βάρος της Μαριέττας Γιαννάκου.

Με ανάλογη δυσθυμία έγιναν δεκτές και οι δύο ηχηρές παρεμβάσεις της πρώην υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία επιμένει στις ενστάσεις της μέχρι τέλος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση να μην γίνουν δεκτές οι αλλαγές που πρότειναν οι δύο κυρίες της γαλάζιας παράταξης ήταν κεντρική επιλογή, με ένα σκεπτικό : Οτι, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που η χώρα αρχίζει δειλά να εξέρχεται από τη στενωπό της πανδημίας και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολλές πληγές που άφησε πίσω της, θα πρέπει να εκπέμπεται μήνυμα συνοχής και ενιαίας έκφρασης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίον αρθρώνουμε τους όποιους προβληματισμούς μας» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται εντυπώσεις οι οποίες δεν διευκολύνουν τον χειρισμό των κρίσιμων ζητημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι από την πρώτη στιγμή που η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασαν δημοσίως τις εντάσεις τους για το νομοσχέδιο υπήρξε σοβαρή ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με το κλίμα που είχε επικρατήσει όταν είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Η τότε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, καθώς και η νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με την προηγούμενη ιδιότητα της, της ΓΓ Ισότητας, είχαν δώσει αγώνα και πέτυχαν όλο το σχέδιο νόμου να «διατρέχεται» από τη Σύμβαση της Κων/πολης.

Ένα δεύτερο ζήτημα του αρχικού κειμένου που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις –και όχι μόνο μεταξύ των γυναικών βουλευτών της ΝΔ, αλλά και από βουλευτές-νομικούς – ήταν αυτό της αμετάκλητης απόφασης ( σς Αρειος Πάγος ) για την απώλεια της συνεπιμέλειας από κακοποιητικό γονέα. Με δεδομένο ότι για να καταστεί αμετάκλητη μια απόφαση απαιτούνται κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα χρόνια, η Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε να αντικατασταθεί η αμετάκλητη απόφαση από οριστική ( σς από Πρωτοδικείο ). Και ένα τρίτο, ήταν αυτή της εναλλασσόμενης κατοικίας, που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργήσει και ψυχολογικά προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχε ανοικτή γραμμή μεταξύ των γυναικών – βουλευτών της ΝΔ, προκειμένου να «εκριζωθούν» από τα νομοσχέδιο προβληματικές μέριμνες. Σήμερα, τόσο η κυρία Βούλτεψη όσο και η κυρία Συρεγγέλα δηλώνουν ότι έχουν καλυφθεί από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο και θα το υπερψηφίσουν, όπως επίσης και η βουλευτής κ. Αννα Ευθυμίου, η οποία επίσης σε πρώτο στάδιο είχε εκφράσει κάποιους προβληματισμούς.

Στο εσωτερικό της ΝΔ για τις εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τις κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις. Άλλοι εμφανίζονται να κατανοούν ότι πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία ακριβώς λόγω της φύσης τους, είναι δυνατό να προκαλέσουν εντάσεις και άλλοι αποδίδουν εσωκομματικά χαρακτηριστικά - τα οποία, πάντως, δεν συμμερίζονται στο ελάχιστο οι δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ. Λένε, με άλλα λόγια ότι τόσο η κ. Γιαννάκου όσο και η κ. Κεφαλογιάννη διατηρούν πολιτικούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος πάντως, έχει δείξει ότι παραμένει σε απόσταση από τα εσωκομματικά δρώμενα.,

Πάντως η κ. Γιαννάκου εμφανίστηκε να μην επιθυμεί να μασήσει τα λόγια της, επιλέγοντας να κονταροχτυπηθεί μετωπικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης. . Από το βήμα της Βουλής έκανε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Κ. Τσιάρα, επικαλούμενη μάλιστα την ιδιότητα της ως παλαιό μέλος της ΝΔ .

«Κατηγορήσατε όσους κάναμε προτάσεις, ότι ευθύνονται τα προσωπικά μας βιώματα ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα . Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όμως πρόκειται για κοινή λογική και γνώση της επιστήμης» σημείωσε και ανέφερε ότι «ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί, καθώς αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουμε γνώμη μας». Η πρώην υπουργός πρόσθεσε ακόμα : «Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» εφόσον , δεν υπάρχουν αλλαγές για την «εξίσου» γονική μέριμνα, το τεκμήριο του ⅓, και την προϋπόθεση για οριστική δικαστική απόφαση για τον κακοποιητή γονέα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)