Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Εμβολιασμός: Μία δόση εμβολίου για όσους νόσησαν

Εμβολιασμός: Μία δόση εμβολίου για όσους νόσησαν

 

Ανακοινώθηκε και επισήμως η νέα σύσταση των αρχών για τον εμβολιασμό όσων νόσησαν με κορονοϊό στο παρελθόν. Τι δήλωσε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην προαναγγελθείσα τροποποίηση της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό όσων νόσησαν με κορονοϊό την προηγούμενη περίοδο αναφέρθηκε η πρόεδρος της, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Ένα συνηθισμένο ερώτημα, το οποίο επηρεάζει σημαντικές αποφάσεις, είναι η διάρκεια της ανοσίας μετά από φυσική λοίμωξη ή εμβολιασμό», ανέφερε η καθηγήτρια. Και καθώς η «πανδημία αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο στο οποίο όλοι είμαστε μαθητές», «νέες γνώσεις αθροίζονται καθημερινά» δίνοντας απαντήσεις σε προβληματισμούς όπως ο παραπάνω.

Αν και μέχρι σήμερα «αναφερόμαστε σε σπάνια πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός τριών μηνών» από τη νόσηση και οι μελέτες για τα εμβόλια «δίνουν» ανοσία 6 -7 μήνες (χρονικό διάστημα που επεκτείνεται με την πρόοδο των ερευνών), μία νέα πολυκεντρική μελέτη από τη Γαλλία αλλάζει τα δεδομένα.

Κι αυτό διότι καταγράφει την παραμονή αντισωμάτων στον οργανισμό μέχρι και 13 μήνες μετά από τη νόσηση, μετά τον έλεγχο ενός δείγματος περισσότερων των 1.000 επαγγελματιών υγείας οι οποίοι νόσησαν με κορονοϊό, ενώ στη συνέχεια τους χορηγήθηκε και το εμβόλιο κατά της Covid-19, όπως είπε.

Μελετήθηκε, λοιπόν, η κινητική των αντισωμάτων, με τα «αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό ένα έτος μετά από τη φυσική λοίμωξη. Τα ίδια αντισώματα φαίνεται πως «καλύπτουν» και τις μεταλλάξεις (βρετανική, νοτιοαφρικανική).

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου προκάλεσε εντονότατη ανοσιακή ανταπόκριση», παρόμοια με εκείνη «που βλέπουμε στις αναμνηστικές (σ.σ. όπως η 2η) δόσεις των εμβολίων. Αυτά τα αντισώματα, από το εμβόλιο, ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις».

Ακόμη, ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας - ο οποίος «έτρεξε παράλληλα με εκείνον των αντισωμάτων - έδωσε αποτελέσματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του έτους, πρόσθεσε. Ανάλογα αποτελέσματα - «κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων σε νοσήσαντες μετά την πρώτη δόση» - καταγράφηκαν και σε άλλες μελέτες, μεταξύ των οποίων και σε ελληνικές, σημείωσε.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσεις τις πρώτες συστάσεις - εμβολιασμός με δύο δόσεις - που είχε διατυπώσει όσων αφορά στον εμβολιασμό όσων είχαν νοσήσει με Covid-19. «Επομένως, η τωρινή σύσταση είναι μία δόση του εμβολίου, ύστερα από φυσική νόσηση. Παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης», είπε.

Ακόμη, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα παραπάνω ευρήματα καταρρίπτουν και τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως ο εμβολιασμός είναι ανώφελος επειδή δεν προστατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επειδή δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

«Επαναλαμβάνω ότι επιχειρήματα του τύπου "οι μεταλλάξεις περίπου κάνουν ανενεργό το εμβόλιο" δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων, κάτι που το ακούτε από παντού, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων», κατέληξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου από το Υπ. Υγείας τη Δευτέρα:

 
Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)