Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ποιοι θέλουν να διώξουν την Πορτογαλική ΔΕΗ από την Ελλάδα - Τι είδαν στελέχη της EDPR στο Νυμφαίο

Ποιοι θέλουν να διώξουν την Πορτογαλική ΔΕΗ από την Ελλάδα - Τι είδαν στελέχη της EDPR στο Νυμφαίο

 

Μπλόκο σε μια μεγάλη ξένη επένδυση ΑΠΕ που αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ επιχειρούν να βάλουν ελάχιστοι κάτοικοι και ορισμένοι παράγοντες της περιοχής στο Νυμφαίο.

Πρόκειται για νόμιμα αδειοδοτημένη επένδυση της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο, της EDP Renewables (EDPR). Η εταιρεία είναι ηγέτης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στον κόσμο και τον 2ο στην Ευρώπη

Οι ξένοι της EDPR που ήρθαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και πήραν μέσα από τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες τις άδειες βρέθηκαν σήμερα μπροστά σε απίστευτες εικόνες με περίπου 10 κατοίκους να ξαπλώνουν μπροστά από τα μηχανήματα και να μπλοκάρουν τον δρόμο προς την περιοχή που θα γίνει το έργο. Πρόκειται για εικόνες που προφανώς θα μεταφερθούν στο εξωτερικό και στη μητρική εταιρεία, ενώ κατα πληροφορίες στελέχη της επιχείρησης που έχει αναλάβει το έργο έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα από παράγοντες της περιοχής για να αποχωρήσουν.

Στο σημείο μάλιστα βρέθηκε σήμερα και η ΕΡΤ 3, «καλεσμένη» παραγόντων της περιοχής που δεν θέλουν να γίνει το έργο, ενώ είναι ήδη γνωστό το «απαγορευτικό» που έχει βάλει η Περιφέρεια στα νέα έργα.

Η ΕΡΤ γράφει ότι: «Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της Τ.Κ. Νυμφαίου του Δήμου Αμυνταίου στην παρουσία μηχανημάτων για τη τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών σε περιοχή Natura του ορεινού όγκου του Νυμφαίου. Οι κάτοικοι μπήκαν μπροστά στα μηχανήματα προκειμένου να αποτρέψουν την διέλευσή τους από το χωριό στο βουνό».

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

  • Στο σημείο δεν βρέθηκαν περισσότερα από 10 άτομα που αντιδρούσαν, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να γίνει το έργο, όπως και ο Δήμος, αφού θα έχει σημαντικά έσοδα, ενώ το έργο είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
  • Μάλιστα η περιοχή που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες δεν είναι καν ορατή από τον Αρκτούρο. Επίσης ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού και όχι Νυμφαίου.
  • Επίσης δεν πρόκειται να τοποθετηθούν 9 ανεμογεννήτριες αλλά 4
  • Το έργο αδειοδοτείται από το 2011 και το Κοινοτικό συμβούλιο Νυμφαίου έχει δώσει θετικές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες αν χρειαστεί θα δημοσιευτούν σε επόμενο άρθρο
  • Για το αν ήταν έντονες οι αντιδράσεις, η εικόνα μιλάει από μόνη της μέσα από την κρατική τηλεόραση. Ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής, καθώς αρκετοί από όσους φαίνονται είναι μηχανικοί του έργου
  • Τέλος η περιοχή ΔΕΝ είναι Natura

Σε μια κλασική εκδοχή πάντως που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ορισμένοι λένε ότι δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ (κάποιοι από τους παράγοντες που αντιδρούν έχουν επενδύσει οι ίδιοι), αλλά δεν θέλουν να είναι κοντά τους!!!

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Φλώρινας ο ιδιοκτήτης παραδοσιακού ξενώνα της περιοχής Γιάννης Ιατρίδης ανέφερε πως «δεν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών της ‘πράσινης’ Ανάπτυξης αλλά κατά της άναρχης τοποθέτησής τους και ειδικά σε περιοχές natura όπως εδώ στο Νυμφαίο. Ο κ. Μπουτάρης και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέθεσαν ήδη ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την ακύρωση της άδειας τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση».

Οι Πορτογάλοι της EDPR πάντως εμφανίζονται σοβαρά ενοχλημένοι και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι ελάχιστοι άνθρωποι - ορισμένοι προφανώς με διασυνδέσεις - καταφέρνουν να μπλοκάρουν μια τόσο σημαντική επένδυση στη χώρα...

Στο βίντεο της κρατικής τηλεόρασης φαίνονται οι συγκεντρωμένοι και οι... έντονες αντιδράσεις

 


 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)