Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Κορονοϊός: Επιστήμονες ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Κορονοϊός: Επιστήμονες ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

 

 

Επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.  

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Σκάλι της Ανεξάρτητης SAGE του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, η οποία αποτελείται από ομάδα επιστημόνων που περιέχει συμβουλές σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ζητεί να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. 

Η εν λόγω έκκληση εκ μέρους του καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έρχεται την ίδια στιγμή που η ολυμπιακής ομάδας της Βρετανίας εμμένει στην απόφασή της να συμμετάσχει στους Αγώνες, αγνοώντας τη σύσταση την Ηνωμένων Πολιτειών να μην πραγματοποιούνται ταξίδια στην Ιαπωνία.  

Ο δρ. Σκάλι προειδοποιεί ότι εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πραγματοποιηθούν, είναι πάρα πολύ πιθανό να σημειωθεί μια «έκρηξη» της πανδημίας. Η προειδοποίησή του έρχεται μια ημέρα μετά την προαναφερθείσα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο κατέταξε την Ιαπωνία στο επίπεδο κινδύνου 4. 

Η Ιαπωνία τελεί υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας ενός μηνός, με 120 κρούσματα ανά 100.000 άτομα ημερησίως, ενώ μόλις το 5,23% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. την ώρα που το τέταρτο κύμα του ιού σαρώνει τη χώρα. Περίπου το 80 τοις εκατό των Ιαπώνων ζήτησαν την ακύρωση ή την αναβολή της πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο. 

Tokyo Olympics

Tokyo Olympics

«Δεν είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες σε χρόνια που υπήρχαν παγκόσμιοι πόλεμοι και ο κόσμος αυτήν τη στιγμή μάχεται εναντίον μιας εξαιρετικά επικίνδυνης ασθένειας», δήλωσε ο καθηγητής Σκάλι. 

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης (BOA) επέμεινε: «Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να στείλουμε την πλήρη ομάδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και απ’ ό,τι ακούμε από τους συναδέλφους μας στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ,  μας λένε ότι οι Αγώνες προχωρούν». 

«Σημειώνουμε, επίσης, πως οι συνάδελφοί μας στην Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν πως είναι αισιόδοξοι ότι θα συμμετάσχουν στους Αγώνες αυτό το καλοκαίρι», προσέθεσε. 

«Πιστεύω πως κάθε χώρα και η Ολυμπιακή Επιτροπή της, αποφασίζουν εάν θα στείλουν τους αθλητές στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς και ξέρω πως η Αμερικανική Επιτροπή ανακοίνωσε πως η ταξιδιωτική οδηγία δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην παρουσία των Αμερικανών στους Αγώνες», είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος του Παναμερικανικού Αθλητικού Οργανισμού εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία των αθλητών που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο και τους ζήτησε να πάνε να εμβολιαστούν στο Μαϊάμι. Ήδη, έχει ξεκινήσει εμβολιασμός αθλητών από τις 41 χώρες της αμερικανικής ηπείρου που εκπροσωπεί ο Παναμερικανικός Οργανισμός.

«Ξέρουμε πως σε κάποιες χώρες είναι δύσκολο να εμβολιαστεί κάποιος και προσπαθούμε να βοηθήσουμε διότι καταλαβαίνουμε πως θα είναι καλύτερα για τους αθλητές να πάνε στο Τόκιο έχοντας την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός», επεσήμανε ο Νέβεν Ίλιτς, ο πρόεδρος του Παναμερικανικού Αθλητικού Οργανισμού.

Στην Ιαπωνία απαγορεύεται ακόμη η είσοδος ξένων πολιτών στη χώρα, η οποία μετά από ένα καλό διάστημα με μειωμένα κρούσματα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα μολύνσεων. Μέχρι το τέλος Μαΐου, Τόκιο και Οσάκα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού.

Πηγή: Daily Mail 

Αναρτήθηκε από το: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)