Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Τα μέτρα που θυμίζουν lockdown - Οι αλλαγές από αύριο Δευτέρα

Τα μέτρα που θυμίζουν lockdown - Οι αλλαγές από αύριο Δευτέρα

 

Για το τέλος του lockdown που κράτησε έξι μήνες έχουμε ακόμη δρόμο, καθώς μπορεί να έχουν απελευθερωθεί μια σειρά από δραστηριότητες, ωστόσο υπάρχουν άλλες που μένουν κλειστές ή ανοίγουν αύριο Δευτέρα.

Άλλωστε όσο και να μιλάμε για το τέλος του lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ακόμη εδώ τα βράδια. Προφανώς και θα είναι το σημείο «μηδέν» για το τέλος του lockdown που ουσιαστικά θα απελευθερώσει πλήρως τους πολίτες να κυκλοφορούν όπου θέλουν και όποια ώρα θέλουν.

Όπως είναι γνωστό την Παρασκευή άνοιξαν τις πόρτες τους οι θερινοί κινηματογράφοι με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%.

Από βδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ρολά σηκώνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Σημειώνεται επίσης πως στις 31 Μαΐου αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορoνοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρεθεί στο επίκεντρο και κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο θα τελειώνει.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ

H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τόσο στην εστίαση όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιτρέπονται τρία άτομα στα ΙΧ (μαζί με τον οδηγό), με υποχρεωτική μάσκα.

Αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι τώρα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί (πλέον του οδηγού), σύμφωνα με την νέα Κοινη Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα Σάββατο, 22 Mαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ενα ακόμα μέτρο της άρσης του lockdown κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η νέα απόφαση ορίζει οτι στον κλάδο των μεταφορών:

Επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα (ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά Ι.Χ. καθώς και στα ΕΙΧ οχήματα με οδηγό έως 7 θέσεων.

Επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα ειδικής μίσθωσης και επιβατηγά ΙΧ οχήματα με οδηγό 9 θέσεων.

Επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.

Αυξάνονται οι δικαιούχοι των δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων, αφού από τη Δευτέρα 24 Μαΐου θα διατίθενται τόσο σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (από 1 την εβδομάδα) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)