Θέση «μάχης» παίρνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς σε μια εβδομάδα ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Το κύριο μέλημα είναι να διατηρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή αδικία για τους περίπου 110.000 υποψήφιους οι οποίοι θα δώσουν τον αγώνα τους για μια θέση στα ΑΕΙ.
Ηδη οι έχοντες την ευθύνη για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών «μετακόμισαν» για τα καλά στο υπουργείο Παιδείας καθώς οι ώρες εργασίας είναι ατέλειωτες προκειμένου να προβλεφθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες αφού άπαντες γνωρίζουν ότι στη διαδικασία, που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παραλείψεις.
Φέτος οι εξετάσεις θα γίνουν με νέο σύγχρονο σύστημα μετάδοσης θεμάτων το οποίο θεωρείται απολύτως ασφαλές και μπορεί να «αντέξει» σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμβολής και βέβαια είναι γρηγορότερο. Ταυτόχρονα γίνονται καθημερινά δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων προς τα λύκεια τα οποία θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν τέλεια. Τις επόμενες μέρες θα επιλεγούν και τα μέλη των επιτροπών των εξετάσεων, που θα «βάλουν» τα θέματα σε κάθε μάθημα.
Τέλος την Κυριακή το βράδυ θα καταφθάσουν στην ειδική αίθουσα του υπουργείου Παιδείας τα μέλη της επιτροπής τα οποία θα βάλουν τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας). Και γι΄ αυτούς οι κανόνες που ισχύουν είναι εξαιρετικά αυστηροί. Από τη στιγμή που θα μπουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ασφαλείας δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα επαφής με τον «έξω κόσμο» παρά μόνο στην περίπτωση ασθένειας. Μαζί τους δεν επιτρέπεται να έχουν κινητά αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας . Μπορούν να συνομιλούν μόνο μεταξύ τους έως ότου «βγάλουν» τα τελικά θέματα και κάνουν μικρά διαλείμματα μόνο για ελαφρύ φαγητό το οποίο υπάρχει μέσα στην αίθουσα μαζί με νερό και αναψυκτικά.
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της επιτροπής αλλάζουν κάθε χρόνο αλλά μπορεί να υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που έχουν επιλεγεί κατά των παρελθόν και διαθέτουν σχετική πείρα αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε στην οικογένεια του ότι έλαβαν αυτή την αρμοδιότητα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τα ονόματα κρατούνται μυστικά από το υπουργείο Παιδείας. Στην επιτροπή δεν μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο υποψήφιο ή είναι σύζυγος υποψηφίου των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ. Επίσης, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος, το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα και όποιος (συν)διαχειρίζεται ηλεκτρονικές ιστοσελίδες όπου δημοσιεύονται θέματα πανελλαδικών εξετάσεων».
Η μεγάλη νύχτα πριν από την έναρξη των εξετάσεων
Κάθε βράδυ πριν από κάθε μέρα εξέτασης τα μέλη της επιτροπής συγκεντρώνονται στην αίθουσα ασφαλείας και με δική τους ευθύνη γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, ελλείψεις ή ασάφειες στα θέματα και για να διασφαλισθεί ότι αυτά είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων και μπορούν να απαντηθούν στο χρόνο που οι τελευταίοι έχουν στη διάθεση τους. Η Κ.Ε.Ε. καθορίζει τις διευκρινίσεις και τις συμπληρωματικές πληροφορίες που πρέπει να δοθούν στους εξεταζομένους. Τα μέλη τόσο της Κ.Ε.Ε. όσο και των λοιπών επιτροπών δεν επιτρέπεται να εξέλθουν από το χώρο συνεδρίασης των Επιτροπών ή το χώρο του Εξεταστικού Κέντρου αντίστοιχα, αν δεν παρέλθει ο προσδιορισμένος από την Κ.Ε.Ε. ελάχιστος χρόνος δυνατής αποχώρησης των εξεταζομένων. Οι κανόνες είναι αυστηροί για όλους και κανείς δεν μπορεί παρά μόνο να ακολουθεί πιστά το γράμμα του νόμου.
Η δύσκολη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών
Φέτος οι υποψήφιοι είναι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά αγχωμένοι καθώς η πανδημία και η τηλεκπαίδευση προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων. Σε αυτό προστέθηκε και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία αναγκαστικά θα «πετάξει» εκτός των ΑΕΙ χιλιάδες παιδιά και κυρίως αυτά που βρίσκονται σε χαμηλή βαθμολογική κλίμακα. Κάποιοι από αυτούς θα μπορέσουν να φοιτήσουν στα ΙΕΚ συμπληρώνοντας ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο, παράλληλα με το καθιερωμένο μηχανογραφικό. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.
Με self test
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 έχουν ήδη προμηθευτεί τα δυο πρώτα τεστ από τα φαρμακεία
Οι
υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που
συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται
στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τέστ (self-test, PCR ή rapid test).
Πότε πρέπει να γίνουν τα self test
Το πρώτο τέστ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.
Για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021. Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στον κορονοϊό , προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.
Τι γίνεται αν βγει θετικό
Σε περίπτωση που το self tetst βγει θετικό θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να κάνουν εργαστηριακό τεστ για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Αν το τέστ βγει και πάλι θετικό, τότε ο διαγωνιζόμενος θα μπει σε καραντίνα και θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Αν αυτό γίνει στο δεύτερο τεστ και ο μαθητής έχει ήδη διαγωνιστεί σε εξεταστικό κέντρο, οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι στο ίδιο κέντρο δεν θα έχουν κάποια επίπτωση και θα συνεχίσουν κανονικά τις εξετάσεις τους. Οι υποψήφιοι ή και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο τεστ, ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο ή υποψήφια όπου βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που κάποια περιοχή στη χώρα χαρακτηριστεί κόκκινη εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ, self test PCR, Rapid test από τους υποψηφίους εκπαιδευτικό προσωπικό.
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου