Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Σε «πολεμική» ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό – Γιατί δεν καταθέτει πρόταση μομφής

Σε «πολεμική» ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό – Γιατί δεν καταθέτει πρόταση μομφής

 

Σε «πολεμική» ετοιμότητα βάζει ο Αλέξης Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο μπαίνει πλέον στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Το σύνθημα αντεπίθεσης για τη «μητέρα των μαχών» είχε δώσει ήδη εδώ και καιρό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άλλωστε αναμένεται να «πάρει πάνω του» την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κήρυξη πολέμου στη μισθωτή εργασία, δηλαδή στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κάτι που επισήμανε στις δηλώσεις αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών. Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερ-εκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Αν και από την Παρασκευή, ημέρα κατάθεσής του μετά τη διαβούλευση, πολλά Μέσα προεξόφλησαν την υποβολή πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για το «εργασιακό έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν, κάτι τέτοιο αν και εξετάστηκε στο παρελθόν δεν φαίνεται να βρίσκεται στο σχεδιασμό της Κουμουνδούρου.

Οι λόγοι που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προκρίνει εν προκειμένω την πρόταση μομφής:

1. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επικεντρώσει τα βέλη του όχι στον υπογράφοντα υπουργό, αλλά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εν μέσω πανδημίας φέρνει ένα θεσμικό πλαίσιο διάλυσης της εργασίας, μείωσης των μισθών και απελευθέρωσης ωραρίου και απολύσεων.

2. Παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις μπορεί να έχουν ακουστεί από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το εργασιακό νομοσχέδιο δεν εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει σε δύσκολη κοινοβουλευτικά θέση τη ΝΔ ούτε σε κίνδυνο να καταγράψει απώλειες. Αντίθετα, εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για την ΝΔ σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι βουλευτές και εντείνονται οι κριτικές φωνές προς το Μέγαρο Μαξίμου.

3. Ενδεχόμενη πρόταση μομφής θα μπορούσε να μετατραπεί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου σε ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα η τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθούσε να μην αφορά το μείζον διακύβευμα του εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά να απλωνόταν σε όλα τα κυβερνητικά πεπραγμένα της διετίας, σε μία προσπάθεια του κ. Μητσοτάκης να «κάψει» ένα όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα θα κέρδιζε πόντους μέσα από την επαναβεβαίωση της δεδηλωμένης από τη Βουλή στο μέσο της θητείας του.

4. Σε αντίθεση με τον πτωχευτικό κώδικα, για τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής, η περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου έχει μία ειδοποιό διαφορά: Σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις επιβεβαιώνεται ότι σε κοινωνικό επίπεδο το σχέδιο νόμου ήδη δέχεται σφοδρά πυρά με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί ότι θα επιδεινώσει την εργασιακή και οικονομική του κατάσταση. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί με τον πτωχευτικό, ο οποίος υπό τον κίνδυνο να περάσει από τη Βουλή αβρόχοις ποσί, ανάγκασε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ώστε να γίνει τριήμερη συζήτηση και να ενημερωθεί ο κόσμος για τις προβλέψεις του και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)