Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ξεκινά ο καύσωνας - μαμούθ με 40άρια και δυσφορία - Τα μέτρα προφύλαξης

Ξεκινά ο καύσωνας - μαμούθ με 40άρια και δυσφορία - Τα μέτρα προφύλαξης

Βασίλης Σφήνας

Επιμέλεια

 
 
 
Καύσωνας από σήμερα Τρίτη με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν από σήμερα Τρίτη 22/6 καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα απλωθούν πάνω από την χώρα μας με αποτέλεσμα να επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Τρίτη 22/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 38-39 βαθμούς, ενώ τοπικά ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στα νησιωτικά τμήματα όπου οι μέγιστες θα συγκρατηθούν στους 33-35 βαθμούς.

kausonas1

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται από αυξημένη υγρασία και συγκέντρωση σκόνης που σε συνδυασμό με την μηδαμινή σχεδόν παρουσία ανέμων θα δημιουργήσουν ένα «αποπνικτικό κοκτέιλ» δυσφορίας που χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους στους εξωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα που συστήνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο:

metrakausonas

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Ο καύσωνας θα έχει διάρκεια, θέλει υπομονή»

Στην πρόγνωση του ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης το πρωί της Τρίτης προέβλεψε πως τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως για παράδειγμα στον θεσσαλικό κάμπο (Λάρισα-Καρδίτσα) η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

«Στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα το κύμα ζέστης θα συνοδεύεται και από αυξημένα επίπεδα υγρασίας που κάνουν μεγαλύτερη τη δυσφορία» τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και σημειώνει πως η ζέστη θα είναι εντονότερη -πέραν της Θεσσαλίας- στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Βοιωτίας και της Αττικής αλλά και στην Πελοπόννησο και ιδίως στην Αργολίδα, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Τάσος Αρνιακός: Ποιες περιοχές θα είναι στο επίκεντρο

Σε αναλυτική πρόγνωση του καιρού, ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός τόνισε ότι οι κλειστές πεδινές περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Λαμία, η Αργολίδα και η Κωπαΐδα θα είναι εκείνες που θα βρεθούν στο επίκεντρο του καύσωνα.

Παρόμοιες συνθήκες αναμένονται την Τετάρτη με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40-41 βαθμούς στις κεντρικές περιοχές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες

ΤΕΤΑΡΤΗ 23-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε στα βόρεια και πιθανώς στα κεντρικά ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά προβλέπεται να φτάσει κατά τόπους τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, όμως στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΕΜΠΤΗ 24-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής
Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-06-2021 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και νότια αλλά θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)