Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Τα SMS και ποιοι κάνουν τελικά αλλαγή της δεύτερης δόσης

Εμβόλιο AstraZeneca: Τα SMS και ποιοι κάνουν τελικά αλλαγή της δεύτερης δόσης

Πάνος Ευθυμιάδης

Γράφει ο

Λίγες δεκάδες εμβολιασμένους με AstraZeneca φαίνεται να αφορά η αλλαγή της δεύτερης δόσης. Η πλατφόρμα άνοιξε και είναι απαραίτητη η γνωμάτευση γιατρού. Ποιοι θα λάβουν SMS.

Η διαδικασία για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου AstraZeneca ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο φαίνεται πως αφορά λίγες δεκάδες εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr το πεδίο για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Θεράποντες γιατροί που κρίνουν ότι ασθενείς τους υπέστησαν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους εξαιτίας της λήψης της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, θα έχουν το δικαίωμα να ανεβάσουν στην πλατφόρμα αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για εξαίρεση του εμβολιασμένου από τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο και επιλογή άλλου εμβολίου.

Από την δεύτερη δόση με AstraZeneca εξαιρούνται τα άτομα όλων των ηλικιών που εκδήλωσαν σοβαρή, ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, τα οποία θα κληθούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα άλλα εμβόλια.

Η σύσταση των ειδικών είναι η εξής: «όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου, να κάνουν και τη δεύτερη γιατί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης παρενέργειας στη δεύτερη δόση είναι σπάνιες».

Ωστόσο, υπάρχει και η ισχυρή σύσταση να εξαιρεθούν από τη δεύτερη δόση:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης / θρομβοφιλίας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, από τη γενική αυτή σύσταση εξαιρούνται τρεις βασικές κατηγορίες.

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάνθηκαν, ωστόσο, πως όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ή να επιλέξουν εξαρχής αυτό το σκεύασμα για τον εμβολιασμό τους, έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Στο embolio.gov.gr αναρτήθηκε λίστα με τις ασθένειες για τις οποίες δικαιολογείται, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, αλλαγή της δεύτερης δόσης για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca:

Η λίστα με ασθένειες που δικαιολογούν αλλαγή δεύτερης δόσης:

I74 Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση

I74.0 Εμβολή και θρόμβωση της κοιλιακής αορτής

I74.1 Εμβολή και θρόμβωση άλλων και μη καθορισμένων τμημάτων της αορτής

I74.2 Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των άνω άκρων

I74.3 Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των κάτω άκρων

I74.4 Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένων αρτηριών των άκρων, μη καθορισμένη

I74.5 Εμβολή και θρόμβωση λαγόνιας αρτηρίας

I74.8 Εμβολή και θρόμβωση άλλων αρτηριών

I74.9 Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης αρτηρίας

I80 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα

I80.0 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των επιφανειακών αγγείων των κάτω άκρων

I80.1 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα της μηριαίας φλέβας

I80.2 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εν τω βάθει αγγείων των κάτω άκρων

I80.3 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των κάτω άκρων μη καθορισμένη

I80.8 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εντοπίσεων

I80.9 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα μη καθορισμένης εντόπισης

I81 Θρόμβωση πυλαίας φλέβας

I82 Άλλη φλεβική εμβολή και θρόμβωση

I82.0 Σύνδρομο Budd-Chiari

I82.1 Μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα

I82.2 Εμβολή και θρόμβωση της κοίλης φλέβας

I82.3 Εμβολή και θρόμβωση της νεφρικής φλέβας

I82.8 Εμβολή και θρόμβωση άλλων καθορισμένων φλεβών

I82.9 Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης φλέβας

I26 Πνευμονική εμβολή

I26.0 Πνευμονική εμβολή με αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)