Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Τελικά πετάμε τις μάσκες με ατομική ευθύνη!

Τελικά πετάμε τις μάσκες με ατομική ευθύνη!

Πάνος Ευθυμιάδης

Γράφει ο

Καταργούνται οι μάσκες. Τέλος οι μάσκες. Πετάμε τις μάσκες. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους τίτλους για την απόφαση των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης να τελειώνουμε με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από σήμερα.

Όμως δεν βγάζουμε τη μάσκα παντού. Ακόμα και έξω. Δεν πετάμε τελικά τις μάσκες.

Το ερώτημα που παραμένει είναι πού φοράμε μάσκες; Και εδώ η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη.

Οι απαντήσεις για τις μάσκες που δόθηκαν χθες είναι συγκεκριμένες, όμως θέλουν εξήγηση:

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι: «Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύει τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

«Συνεπώς εισηγούμαστε τη μη χρήση μάσκας αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός», σημείωσε.

Αμέσως μετά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

Εμείς τι κάνουμε σήμερα με τις μάσκες;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τόσο καιρό κανόνας ήταν η καθολική χρήση της μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η οποία ήταν υποχρεωτική και οι παραβάτες υποτίθεται ότι τιμωρούνταν.

Τώρα μας λένε να βγάλουμε τις μάσκες έξω, όπου δεν υπάρχει κόσμος. Ποιος κρίνει πότε υπάρχει μπόλικος κόσμος και κίνδυνος;

Οι «οδηγίες» που δόθηκαν δεν είναι καθαρές...

Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήσης της μάσκας παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Προχωράμε κάνοντας σχέδια για το καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητες, με στόχο να ξεκουραστούμε από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που όλοι βιώσαμε.

Όσο, όμως, ακόμα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η πανδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε. Ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας επείγει και θα συμβάλλει όχι μόνο στην ατομική προστασία του καθενός μας, αλλά και στη δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας έναντι της διασποράς του ιού και των επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών.

Είναι σαφές ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Στόχος, λοιπόν, όλων μας, είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε προσερχόμενοι για εμβολιασμό και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Δηλαδή εμείς αποφασίζουμε - ως ειδικοί και έμπειροι - για το πότε και πού φοράμε μάσκα... 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)