Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Σε Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς – Καμία ένδειξη δωροληψίας

Σε Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς – Καμία ένδειξη δωροληψίας

Την παραπομπή του Νίκου Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, προτείνει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει για δωροληψία

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση προτείνει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που εξέτασε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Αυτό είναι το ένα από τα δύο αδικήματα που είχε περιληφθεί στην αρχική πρόταση, το δεύτερο ήταν η δωροληψία πολιτικού προσώπου, για το οποίο δεν υπάρχει καμία ένδειξη.

Πλέον αναμένεται να κατατεθεί ένα συνολικό κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει το πόρισμα της πλειοψηφίας και τις πορισματικές εκθέσεις της αντιπολίτευσης, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Η πλειοψηφία ζητά να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας «Documento», καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, που ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ζητείται να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας «Documento» και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Στη διερευνώμενη υπόθεση δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο, Νίκο Παππά» υπογραμμίζουν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο «αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή και η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά υπέγραψε ότι η όλη διαδικασία επρόκειτο περί φιάσκου αφού στο πόρισμά της αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και γι’ αυτό ρητά δεν τίθεται θέμα άσκησης ποινικής δίωξης.

Η Προανακριτική κατέληξε σε κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών απεδείχθη ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής επικυρώθηκε ότι:

  • Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο».
  • Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 εκατ. ευρώ νομίμως έφτασαν στην Ελλάδα, νομίμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της οικογένειας Καλογρίτσα, νομίμως αξιοποιήθηκαν για την έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, τονίζει ότι το ποσό (μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών) κατέληξε στις εταιρείες Καλογρίτσα και από εκεί στην κάλυψη οφειλών τους (ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.ά.) και όχι σε άλλες δραστηριότητες, πχ την έκδοση του Documento.
  • Η κατηγορία, λοιπόν, της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου» δεν προκύπτει από πουθενά. Όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται, αλλά δεν υπάρχουν καν ενδείξεις.
  • Ο Χρ. Καλογρίτσας, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά και όπως από έγγραφα προέκυψε, δεν ήταν «μπροστινός». Έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Τα 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που σύστησε για τον διαγωνισμό και τα 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
  • Ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015), που ψηφίστηκε μήνες πριν η οικογένεια Καλογρίτσα συστήσει την εταιρεία συμμετοχής στον διαγωνισμό και πριν ο Χρ. Καλογρίτσας έρθει σε επαφή με μέλη της οικογένεια Χούρι, όπως και η προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν έτυχαν μεταβολής.
  • Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίσθηκαν με «ίσους όρους», ο έλεγχος των εταιρειών τους, των κεφαλαίων τους και των χαρακτηριστικών τους έγιναν με τον ίδιο τρόπο, οι δεν ενστάσεις τους (εναντίον των ανταγωνιστών τους) κρίθηκαν αρνητικά από το ΣτΕ.
  • Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με σημαντικό όφελος για το δημόσιο (250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια), τις θέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό κλάδο, την αναβάθμιση των παραγωγών και την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, που ως τότε εκκρεμούσε.
  • Θέμα παράβασης καθήκοντος, λοιπόν, δεν προκύπτει από πουθενά.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και ΝΔ μέσω της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής πρότειναν την άσκηση δίωξης στον Νίκο Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το στήσιμο της πολιτικής μεθόδευσης. Την οριστική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής το προσεχές διάστημα.

Αλέξης Τσίπρας: Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι

«Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις άδειες το οποίο αποσύρει την κατηγορία της δωροληψίας για τον Νίκο Παππά.

«Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν. Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Παππάς: Η πλειοψηφία ανακάλεσε τον πυρήνα του κατηγορητηρίου

Σε δήλωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι «μια μέρα δικαίωσης» καθώς, «μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου». Όπως υπογράμμισε, (η πλειοψηφία) «ήρθαν προφανώς σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς».

Τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, για το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος σημειώνεται ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση (ελέγχου ενημερωτικού μέσου) ενώ για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου αναφέρουν ότι "ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του".

Την αποχώρηση από τη διαδικασία ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση. Σε δήλωση του κόμματος υπενθυμίζεται η θέση του κόμματος "οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή", επισημαίνεται η "επικοινωνιακή κατάχρηση των εν λόγω κοινοβουλευτικών διαδικασιών για μικροκομματική πολιτική" ενώ καταγγέλλεται "με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης".

Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, και ακολούθως θα οριστεί ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτησή του. Για την άσκηση ποινικής δίωξης απαιτείται απόφαση της ολομέλειας με 151 ψήφους μετά από μυστική ψηφοφορία. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Με στημένα ΜΜΕ,δικαιοσύνη και μάρτυρες τον "ήπιαν" οι αληταράδες.
    Αλλά ποιος νοιάζεται;
    Τα αμνοερίφια χειμώνα-καλοκαίρι σε νάρκη είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)