Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Τσίπρας με «αέρα» Μπάιντεν και Ρούσβελτ για αύξηση μισθών και καλύτερη ζωή

Τσίπρας με «αέρα» Μπάιντεν και Ρούσβελτ για αύξηση μισθών και καλύτερη ζωή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 
 
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να «ντύσει» την ομιλία του κατά την παρουσία των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την εργασία με αποστροφές του Μπάιντεν και του Ρούσβελτ;

Εάν ένα ήταν το κεντρικό μήνυμα το οποίο ήθελε να εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τα εργασιακά, ήταν ότι μετά το τσουνάμι της πανδημίας, η βασική διαιρετική τομή στα δύο αντικρουόμενα σχέδια είναι η εργασία: η αύξηση μισθών συνεπάγεται όχι μόνο ανάπτυξη, αλλά και μείωση των ανισοτήτων και κοινωνική συνοχή, σε αντίθεση με το θατσερικής έμπνευσης πρόγραμμα συμπίεσης των μισθών για ανάπτυξη «που θα αφορά μόνο λίγους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να «ντύσει» την ομιλία του με τις αποστροφές όχι κάποιου μαρξιστή, αλλά του Φράνκλιν Ρούσβελτ και του Τζο Μπάιντεν, είναι ενδεικτική τόσο της στρατηγικής, όσο και της επιχειρηματολογίας της Κουμουνδούρου. Αμφότεροι οι ηγέτες των ΗΠΑ, ο καθένας στην δική του περίοδο, κλήθηκαν να διαχειριστούν την οικονομία της χώρας τους μετά από ολοκληρωτικές καταστροφές: Ο πρώτος στη Μεγάλη Ύφεση και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ο δεύτερος σήμερα στην περίοδο μετά την πανδημία.

Κοινός τόπος των τριών; Η υιοθέτηση μίας κεϋνσιανής οικονομικής πολιτικής αύξησης των εισοδημάτων – άρα και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων – που λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός αύξησης της κατανάλωσης στον οικονομικό κύκλο.

Τα παραδείγματα της αύξησης του κατώτατου μισθού του 2019 στην Ελλάδα, του κοινωνικού μερίσματος στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ισπανίας που έχει σε εξέλιξη ένα προοδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της εργασίας, δείχνουν πως το «ζεστό» χρήμα που μπαίνει στις τσέπες εργαζομένων πέφτει απευθείας στην αγορά και κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βλέπουν ανοδική πορεία στους τζίρους τους.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έρχονται σε μία συγκυρία που ανεργία και λουκέτα, το φθινόπωρο, μετά και τη λήξη των μέτρων στήριξης, την τουριστική σεζόν που φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, το νέο εργασιακό και την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πολιτών και επιχειρήσεων, με αύξηση στην ήδη μεγάλη ανεργία του 17,15 και νέο κύμα λουκέτων κυρίως σε ΜμΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις χθεσινές δεσμεύσεις ως «το πρώτο άρθρο του νέου κοινωνικού συμβολαίου» που ευαγγελίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο βασίζεται σε πέντε πυλώνες (Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική), βάζοντάς το ευθέως σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές συμπίεσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων που έκανε νόμο του κράτους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην προμετωπίδα των προγραμματικών δεσμεύσεων, πέρα από την κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη, βρίσκεται η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θέλοντας έτσι να δώσει συνέχεια σε αυτό που ξεκίνησε μετά την έξοδο από τα μνημόνια με την πρώτη αύξηση 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου. Αυτό, όπως δεσμεύθηκε εμφατικά ο κ. Τσίπρας, λίγες μέρες μετά την παρουσία του στο PES, θα αποτελεί την πρώτη κίνηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική.

Θα γίνουμε Ευρώπη ή θα μείνουμε Βαλκάνια;

Πέραν του κατώτατου μισθού, το τρίπτυχο που διαμορφώνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επόμενη μέρα είναι πιλοτική εκκίνηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθών και με αντισταθμιστικά οφέλη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, σημαντική ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και επαναφορά και σημαντική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας εάν θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη στο θέμα των μισθών και τα εργασιακά ή «η πολιτική και οικονομική ελίτ θα επιμείνει στο 'εδώ είναι Βαλκάνια'».

Με τις συγκρίσεις βασικών δεικτών της Ευρώπης με την Ελλάδα και τα συντριπτικά αποτελέσματα που αυτές εξάγουν, η Κουμουνδούρου θέλει να καταδείξει πως ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη αφορά μόνο σε ακραίες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτυχίας, ενώ όταν το ευρωπαϊκό προφίλ αφορά κοινωνικές πολιτικές, τότε «μένουμε Βαλκάνια». Ακόμα και μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Το ζήτημα για τη χώρα μας δεν ήταν ποτέ αν θα «μείνουμε Ευρώπη» αλλά εάν ήμασταν και «θα γίνουμε Ευρώπη». Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων, στην Ελλάδα μόλις το 14,7%» είπε και συνέχισε: «Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42».

Πηγή: ieidiseis.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)