Πλέον ανησυχίες στους ειδικούς για την πιθανότητα έξαρσης κρουσμάτων το φθινόπωρο.
Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πλέον θεωρείται ως παράγοντας «ανησυχίας» από το αμερικανικό CDC, κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα ή να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση.
Η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον περίπου μία στις πέντε νέες μολύνσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC.
Επιστήμονες και αξιωματούχοι ανησυχούν ότι περιοχές με χαμηλό βαθμό προστασίας έναντι του ιού θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με εξάρσεις κρουσμάτων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως γράφει το CNN.
Ο πρώην επίτροπος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, Σκοτ Γκότλιμπ δήλωσε στο CBS πως σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι ΗΠΑ βρίσκονται περίπου ένα με δύο μήνες πίσω σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που καταγράφει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων παρά το σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Για αυτές τις χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσουν να φορούν μάσκες ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ήδη, υγειονομικοί αξιωματούχοι της κομητείας του Λος Άντζελες συνέστησαν στους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί.
Ειδικοί έχουν αναφέρει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία κατά της εν λόγω μετάλλαξης, αλλά η Μπάρμπαρα Φέρερ, αξιωματούχος στον τομέα της δημόσιας από το Λος Άντζελες, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον και καθώς θα επικρατεί όλο και περισσότερο.
Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ισραήλ, νέες εξάρσεις έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη «Δέλτα», αν και είναι πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer.
Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στο να επιβάλει εκ νέου το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – και για εμβολιασμένους – καθώς και άλλους περιορισμούς, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους, το οποίο έχει θέσει εκ νέου σε συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Μέτρα παντού
Αυστηρότερους περιορισμούς, κυρίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, επιβάλλουν η μία χώρα μετά την άλλη, ενώ εντείνεται η ανησυχία σε χώρες της Ευρώπης λόγω των τουριστών.
Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη έχει γίνει σημαντική άρση των υγειονομικών μέτρων, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που μεταδίδεται πολύ γρήγορα δείχνει ότι η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτό το Σαββατοκύριακο κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο, αλλά προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα που υπάρχει τώρα σε 92 χώρες σε όλο τον πλανήτη, προκαλεί ένα θανατηφόρο νέο κύμα σε χώρες από την Ινδονησία προς τη Ρωσία.
Η Μόσχα κατέγραψε την Κυριακή ρεκόρ 144 θανάτων από κορονοϊού σε διάστημα 24 ωρών, μετά από έκρηξη νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο. Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιανίν, προειδοποίησε ότι η «μόνη λύση» ήταν «ο γρήγορος, μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου