Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» η τελευταία κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πριν ανέβει στο Air Force One για το οχταήμερο ταξίδι του στην Ευρώπη, ωστόσο όχι μόνο είναι ενδεικτική της «επιστροφής» των ΗΠΑ στην εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, αλλά αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα και στην εν Ελλάδι εσωτερική πολιτική σκηνή.
Την ώρα που στην Ελλάδα εκκρεμεί ακόμα η κύρωση για τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ και του φόβου του Μεγάρου Μαξίμου για καταψήφιση από πλειάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν δύο μέρες επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της εθνικής έκτακτης ανάγκης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε αρχικά διακηρυχθεί με την απόφαση του 2001.
Σύμφωνα με το διάταγμα θα επιβάλλονται επίσης κυρώσεις, μεταξύ άλλων, και σε άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβιάζουν, ή προβαίνουν σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή απειλούν την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμούς λογοδοσίας που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στο σημείο αυτό αναφέρονται ρητά στο κείμενο η Συμφωνία των Πρεσπών του 2018.
Οι κυρώσεις
Σε περιπτώσεις παραβίασης των κριτηρίων που καθορίζει το διάταγμα θα επιβάλλονται κυρώσεις από τον Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται καθώς και των συμφερόντων σε ακίνητα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία εφεξής έρχονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ή τα οποία ή στη συνέχεια ανήκουν στην κατοχή ή τον έλεγχο οποιουδήποτε προσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα επιτρέπεται να μεταφερθούν, να πληρωθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο, ενώ, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύεται και η είσοδος των εμπλεκομένων στις ΗΠΑ.
Και τώρα;
Το διάταγμα του Λευκού Οίκου αδιαμφισβήτητα προσθέτει έναν ακόμα, πολύ πιο σοβαρό διπλωματικό πλέον πονοκέφαλο και εντείνει την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που το διπλωματικό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να ανοίξει διαύλους και να κλείσει «ραντεβού» με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται της ψήφισης να ακολουθήσει ανασχηματισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως δέλεαρ προς τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται να απόσχουν ή καταψηφίσουν εξαιτίας του πολιτικού κόστους από την προεκλογική στάση του κόμματος και τη μετεκλογική στροφή. Και τούτο, διότι εάν δεν επανέλθει η κανονικότητα στην ονομαστική ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ψηφίζει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απομόνωση της ΝΔ που θα κληθεί με τους 158 βουλευτές της να υπερψηφίσει μόνη της τα μνημόνια συνεργασίας, ενώ ήδη τουλάχιστον δέκα βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν διαμηνύσει πως θα τα καταψηφίσουν.
Πηγή:ieidiseis.gr
Συστημένο ή ασάλιωτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσια ο Τζο θέλει να του στείλετε τα βρακάκια σας συστημένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνα που βγάζατε στις πλατείες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών... Ξέρετε.
Σβέλτα.
Κούλη πάμε δυνατά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
Φιρί φιρί πάει ο Μπάιντεν να τον πλακώσει στις Σάπες ο Κούλης.
ΑπάντησηΔιαγραφή