Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Αναδρομικά: Η εφορία περιμένει 1,1 εκατ. συνταξιούχους

Αναδρομικά: Η εφορία περιμένει 1,1 εκατ. συνταξιούχους

Η εφορία περιμένει να εισπράξει από τα αναδρομικά που εισέπραξαν 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2016, τα οποία τώρα θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%, και στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, επιβαρύνονται και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έλαβαν τον Οκτώβριο του 2020 αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Το ποσό που δόθηκε αφορούσε μόνο τις κύριες συντάξεις και δεν δόθηκαν αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις.

Τώρα, όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν αναδρομικά στο τέλος του 2020, καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά από κύριες συντάξεις που εισέπραξαν τον Οκτώβριο του 2020. Το πιο βαρύ ίσως είναι ότι ο φόρος που προκύπτει εξοφλείται εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με βάση τους συντελεστές φορολογίας για τα έτη στα οποία ανάγονται τα επιμέρους ποσά των αναδρομικών. Μια επιπλέον επιβάρυνση είναι το γεγονός ότι, όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, τα ποσά των αναδρομικών δεν θα φορολογηθούν αυτοτελώς. Θα προστεθούν στα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις και θα υπάρξουν περιπτώσεις που συνταξιούχοι θα αλλάξουν κλιμάκιο, και άρα συντελεστή φορολογίας, πληρώνοντας πολύ περισσότερα σε φόρους.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος ξεχωριστά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έλαβε το 2020 αναδρομικά για το έτος 2016, για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2017, αντιστοίχως για τα αναδρομικά που αντιστοιχούν σε συντάξεις του 2015 θα πρέπει να γίνει τροποποιητική της δήλωσης του 2016.

Όπως φαίνεται από τις οηγίες που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ σχετικά με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων:

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά, επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

Στη συνέχεια οι υπόχρεοι συνταξιούχοι επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet οι συνταξιούχοι.

Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, οι συνταξιούχοι υποβάλλουν οριστικά τη δήλωση και παίρνουν μια πρώτη γεύση από την προσωρινή εκκαθάριση που εμφανίζεται στο Taxisnet. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)