Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Ψυχρή Λίμνη: Επικίνδυνες καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές

Ψυχρή Λίμνη: Επικίνδυνες καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές

Πάνος Φλώκης

Επιμέλεια

Η «Ψυχρή Λίμνη» που δημιούργησε φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, ήρθε και στην Ελλάδα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Αναλυτικά, μέσα από χάρτες πού θα χτυπήσουν.

Η «Ψυχρή Λίμνη» έφτασε στην Ελλάδα και φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι, ενώ πρόκειται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν και συνιστούν προσοχή για το φαινόμενο που δημιούργησε φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο και άφησε πίσω πολλούς νεκρούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα 18 Ιουλίου κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ενισχυμένους ανέμους.

Παρόλα αυτά, μικρότερης γενικά έντασης θα είναι τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Ακολουθούν χάρτες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τα διαστήματα 12:00-15:00 και 15:00-18:00. Στους χάρτες αποτυπώνονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες και με σύμβολα επισημαίνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι μαύρες κουκίδες απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη έως 2 εκατοστά, οι λευκές κουκίδες δείχνουν πού αναμένονται σημαντικές ποσότητες χαλαζιού, ενώ τα κόκκινα τρίγωνα απεικονίζουν περιοχές όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει μεγάλο μέγεθος.

1 Psuxh Limnh kairos 18 7 2021

2 Psuxh Limnh kairos 18 7 2021

Επίσης, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο, με το οποίο προειδοποιεί για ακραία φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

«Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σήμερα Κυριακή (18-07-2021) και αύριο Δευτέρα (19-07-2021) με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

1. Σήμερα Κυριακή, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

2. Αύριο Δευτέρα, μέχρι τις απογευματινές ώρες τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες».

Λαγουβάρδος: Η «Ψυχρή Λίμνη» θα φέρει έντονες βροχές

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8» και ανέφερε πως «η “Ψυχρή Λίμνη” κατεβαίνει νοτιότερα και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία, και κομμάτια της Ιταλίας. Ένα τμήμα, από ότι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές απογευματινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια που προκαλεί αυτή η κίνηση της “Ψυχρής Λίμνης”», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα έχουμε όμως αρκετά φαινόμενα σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Θα ξεκινήσουν κάποιες καταιγίδες την Κυριακή από τα βορειοδυτικά και πιθανότατα θα επεκταθούν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από τη Δευτέρα και μετά. Θέλει προσοχή θα το παρακολουθήσουμε», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Προειδοποίηση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Κλέαρχος Μαρουσάκης, με νέα του ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιεί για τις «φονικές» -όπως λέει- καταιγίδες που θα ξεσπάσουν στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος του OPEN επισημαίνει ότι το νέο ισχυρό θερμό κύμα που τα τελευταία 24ωρα έχει ανεβάσει τον υδράργυρο κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές είναι σε εξέλιξη, ενώ οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Η Ψυχρή Λίμνη με τις φονικές καταιγίδες στην Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας» υπογραμμίζει επίσης και εξηγεί:

«Από αύριο Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες. Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης (μπλε καμπύλη) αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό κι εκεί που μας έστελνε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής (κόκκινα βέλη) θα ωθήσει τώρα την οργανωμένη ψυχρή λίμνη που στον χάρτη μας απεικονίζουμε με το γράμμα «Χ» και που δίνει τις φονικές καταιγίδες στην κεντρική Ευρώπη, προς τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχουμε ήδη στη χώρα μας θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καταιγίδων που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζονται οι βροχοπτώσεις (μπλε αποχρώσεις) έτσι όπως θα μεταφερθούν σταδιακά και από το απόγευμα του Σαββάτου στη χώρα μας.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό τη φονική καταιγίδα που χτύπησε την Χαλκιδική πριν δύο χρόνια αλλά και τις φονικές καταιγίδες που χτύπησαν πέρυσι την Εύβοια. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η μετατόπιση ψυχρών αερίων μαζών στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα προς την περιοχή μας οδήγησε στην ανάπτυξη αυτών των φαινομένων και αφού είχαν πρώτα προηγηθεί ισχυρά θερμά κύματα.

Στον τελευταίο μας χάρτη δίνουμε μια εκτίμηση των καταιγίδων που αναμένουμε από Σάββατο απόγευμα μέχρι και Τετάρτη (μπλε αποχρώσεις) με τα φαινόμενα αυτά να επηρεάζουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας μεσημέρι απόγευμα, ενώ τη νύχτα και το πρωί είναι δυνατόν να απασχολούν και θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με έμφαση τα δυτικό και βόρειο Αιγαίο πιθανόν πρόσκαιρα και τμήματα του Ιονίου πελάγους με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια. Είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνόμαστε από την θάλασσα».

3 Psuxh Limnh kairos 18 7 2021 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)