Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Εργατολόγοι: 150 ευρώ ο συνταξιοδοτικός φάκελος

Εργατολόγοι: 150 ευρώ ο συνταξιοδοτικός φάκελος

Χρήστος Μέγας

Γράφει ο

 
 
Το τρικ του υπουργείου Εργασίας και η πληρωμή με 150 ευρώ της σύνταξης.

Στην γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ θα καταλήγουν και πάλι οι ακριβοπληρωμένες βεβαιώσεις και συνταξιοδοτικές πράξεις των «εργατολόγων» .

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του κ. Κ. Χατζηδάκη, για την συνταξιοδοτική πράξη εκτός ΕΦΚΑ αρχικά θα κατατίθεται στο Ταμείο μια υπεύθυνη δήλωση για την ανάθεση του φακέλου (του ασφαλισμένου) προκειμένου ο πιστοποιημένος εργατολόγος να εκδώσει την πράξη βεβαίωσης, την συνταξιοδοτική πράξη, ή να εκδώσει μια βεβαίωση οφειλών κ.λπ.. Η ανάθεση στους πιστοποιημένους επαγγελματίες γίνεται και με καταχώρηση στην ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Όταν στη συνέχεια υποβάλλεται η (οριστική) βεβαίωση ή το σχέδιο που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, σε αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί στην παραλαβή της ανάθεσης από τον e-ΕΦΚΑ. Και τότε έρχεται και πάλι ο ΕΦΚΑ να ελέγξει την αντιστοιχία ανάμεσα στη βεβαίωση ή το σχέδιο που υποβλήθηκε και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εδώ έρχεται η Δημόσια Διοίκηση να βεβαιώσει ότι η αρχική ανάθεση με την (τελική) κατάθεση της βεβαίωσης «κουμπώνουν». Έτσι ώστε να πληρωθεί ο εργατολόγος, αλλά και προκειμένου να έχει η συνταξιοδοτική πράξη (του ιδιώτη-μη μονίμου υπαλλήλου-εργατολόγου) μια σφραγίδα και υπογραφή πιστοποιημένου υπαλλήλου. Έστω και εάν αυτή δεν θα αφορά στην συνταξιοδοτική πράξη, αλλά σε άσχετη αντικείμενο…

Στο τρικ αυτό καταφεύγει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεπεραστεί η απροθυμία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ να υπογράψουν μια σύνταξη που δεν υπολόγισαν οι ίδιοι, καθώς είναι υποχρεωτική η «στρογγυλή σφραγίδα» προκειμένου να βγουν τα εντεταλμένα. Για να πληρωθεί δηλαδή η σύνταξη.

Έτσι, με την υπογραφή του υπάλληλου ότι η αρχική ανάθεση ταυτίζεται με την κατατεθείσα βεβαίωση, αφενός «υφαρπάζεται» η υπογραφή της Διοίκησης, αν και αυτή δεν αφορά στη σύνταξη, αλλά μόνο στην ταύτιση του πεδίου της ανάθεσες έργου και της υποβληθείσης βεβαίωσης και αφετέρου δίνεται εντολή στο ταμείο του ΕΦΚΑ για την πλήρωμη (αμοιβή) του εργατολόγου.

Πάντως δεν θα μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι να προσφεύγουν σε εργατολόγους. Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Πάνω από 150 ευρώ η πράξη

Να σημειωθεί ότι η αμοιβή μπορεί να ξεκινά από 60 ευρώ για συνταξιοδοτική βεβαίωση, αλλά σπάνια ένας ασφαλισμένος έχει μόνο ένα ταμείο χωρίς αναγνώριση πλασματικού χρόνου (στρατός κ.α.), η οφειλές π.χ. στον ΟΑΕΕ. Για πιο συνθέτες περιπτώσεις όπως ασφάλιση σε 2 ή 3 ταμεία, αναγνώριση πλασματικού χρόνου, βεβαίωση μη οφειλής ή ρύθμιση αυτής (για ελεύθερο επαγγελματία), η αμοιβή που θα καταβάλει ο ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 150 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) που επαναπροσλήφθηκαν στο Ταμείο προκειμένου να εργαστούν για την απόδοση των συνάξεων προβλέπεται να αμείβονται μόλις με 11,5 ευρώ ανά υπόθεση. Ανεξαρτήτως πολυπλοκότητας, σύνθετων εργασιών, διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης. Και αυτή η διακριτική μεταχείριση ως προς τις αμοιβές μεταξύ συνταξιούχων υπαλλήλων και εργατολόγων, αναμένεται να προκαλέσει τριβές.

Ο τιμοκατάλογος

Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» για τους εργατολόγους διαμορφώνεται ως εξής:

1.Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

2.Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

3.Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.

4.Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

5.Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Φθινόπωρο οι ιδιωτικές βεβαιώσεις

Πριν την ανάληψη των συνταξιοδοτικών φακέλων οι ενδιαφερόμενοι εργατολόγοι (δικηγόροι, οικονομολόγοι κ.α.) θα πρέπει να περάσουν από τα θρανία της επιμόρφωσης και μόνο μετά από πιστοποίηση από τον ΕΦΚΑ θα μπορούν να αναλαμβάνουν την έκδοση συνταξιοδοτικών πράξεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι εργατολόγοι δεν αναμένεται να εμπλακούν πριν το προσεχές φθινόπωρο.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)