Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - λοιμωξιολόγων

Μανώλης Καλουδάς

Γράφει ο

Σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - λοιμωξιολόγωνΟ Νίκος Σύψας αποκάλυψε ότι η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε ποτέ να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης λίγες ώρες μετά τον διέψευσε. Κι αυτό ενώ διανύουμε μια περίοδο χαλάρωσης των μέτρων και ενώ το ιικό φορτίο είναι ήδη υψηλότερο έναντι της περασμένης χρονιάς.

Η πρώτη δημόσια σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων καταγράφθηκε σήμερα μετά τις δηλώσεις του Νίκου Σύψα και τη διάψευσή του, λίγο αργότερα, από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο μεν καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων διευκρίνισε σήμερα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ποτέ η Επιτροπή δεν άναψε το «πράσινο φως» για να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και ο δε υπουργός Ανάπτυξης τον διέψευσε, λέγοντας ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα χωρίς προηγουμένως να έχει τη σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Ο Νίκος Σύψας, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Έβαλε στο «στόχαστρό» του την κυβέρνηση και για τις τοποθετήσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν θα ξανακλείσει ποτέ. «Έχουν γίνει πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις και τα είδαμε τα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Θα δούμε λοιπόν», δήλωσε στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Αυτό είναι το πρώτο σοβαρό ρήγμα, δημόσιο τουλάχιστον -γιατί σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν κι άλλες διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι οποίες μπήκαν κάτω από το… χαλί με φόντο το κοινό καλό- μεταξύ της κυβέρνησης και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και μάλλον θα υπάρξει και συνέχεια διότι δεν μπορεί να λένε και οι δυο την αλήθεια.

Αυτό, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα γίνει σύντομα γνωστό ή τέλος πάντων θα το καταλάβει ο κόσμος, αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι αυτό το ρήγμα καταγράφεται τώρα και περνά στους πολίτες ένα λανθασμένο μήνυμα ασυνεννοησίας.

Σε μια περίοδο χαλάρωσης των μέτρων και ενώ το ιικό φορτίο είναι ήδη υψηλότερο έναντι της περασμένης χρονιάς.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προαναγγέλει μέτρα για τους ανεμβολίαστους, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από κόμματα, όσο κι από χρήστες στα social media, την οποία κατηγορούν για διχασμό κι απειλές.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα σχετικά είπε σήμερα η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνει για πάντα κλειστή και δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία ως προς αυτό να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία», είπε, ενώ για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας, η ίδια υπενθύμισε ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας» εκτός από τα σημεία «όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός». «Όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα» σημείωσε, αναφέροντας επίσης πως «δεν έχω κάτι νεότερο αυτή τη στιγμή».

Τι είπε ο Νίκος Σύψας

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Σύψας αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Η Επιτροπή κρίνοντας τη κατάσταση της χώρας, κρίνοντας τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα όπως πριν. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν περπατάμε σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας. Παρακαλώ παρακολουθήστε τις δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου. Η Επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνω από το σπίτι, όπως παίρνουμε τα κλειδιά μας, παίρνουμε και τη μάσκα μας», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο OPEN και συνέχισε: «Το αν για κάποιον λόγο είδαμε 8στηλους τίτλους "πετάμε τις μάσκες" αυτό δεν το κατανοώ. Δεν έχουμε δώσει εντολή "βγάλτε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους".

Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το μήνυμα στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Η μετάλλαξη είναι εδώ. Ποτέ δεν το είπε η Επιτροπή, ποτέ! Το λέω με σαφήνεια. Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση όταν είσαι σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό τότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα».

Σχετικά με το σενάριο έκτακτων μέτρων είπε πως: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Όλα εξαρτώνται από το αν θα πιεστεί το σύστημα Υγείας. Αν έχουμε 4-5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι και πιεστεί το σύστημα Υγείας μπορεί να αναγκαστεί η Πολιτεία να πάρει έκτακτα μέτρα».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, είπε: «Έχουν γίνει πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις και τα είδαμε τα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Θα δούμε λοιπόν».

Διάψευση από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε τον Νίκο Σύψα, τονίζοντας πως «καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής».

Μιλώντας στην εκπομπή του Βασίλη Σκουρή και της Ντίνας Μόσχου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, τόνισε πως αυτό που είπε ο κ. Σύψας, ότι δηλαδή η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε ποτέ να βγάλουμε τις μάσκες, δεν ισχύει.

Αναλυτικά ο σχετικός διάλογος με τον Βασίλη Σκουρή:

- Γιατί πήρατε απόφαση κύριε υπουργέ για τις μάσκες να βγουν στους έξω χώρους χωρίς να ρωτήσετε την Επιτροπή; Το είπε σήμερα ο κ. Σύψας.

- Δεν υπάρχει καμία απόφαση χωρίς να ρωτηθεί η Επιτροπή. Δεν ισχύει αυτό.

- Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Σύψας;

- Καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής.

- Μάλιστα, γιατί τότε είπε ψέματα ο κ. Σύψας;

- Σας απαντώ, καμία απόφαση. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)