Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Η κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως άλλα ποσοστά από τα πραγματικά - Πόσοι έχουν εμβολιστεί μέχρι σήμερα και πόσοι λένε

Η κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως άλλα ποσοστά από τα πραγματικά - Πόσοι έχουν εμβολιστεί μέχρι σήμερα και πόσοι λένε

 

 Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα και... είπαν να τα αλλάξουν

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η σημερινή ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος απείλησε με οικονομική καταστροφή τους ανεμβολίαστους. 

Παρόλα αυτά η ανάρτηση του Α.Σκέρτσου αναφερόταν και σε μερικά ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών, τα οποία επίσης μας δημιούργησαν εντύπωση, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Ο Α.Σκέρτσος είπε πως το 44% είναι «πλήρως προστατευμένοι», δηλαδή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 31,5% σε σχέση με τα 10,8 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους της χώρας (απογραφή 2011), ή 36,35% σύμφωνα με το Owid που επικαλείται ο ίδιος. Ενώ να σημειώσουμε πως μέσα στο ποσοστό αυτό δεν περιέρχονται οι παράνομοι μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας και είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός τους, καθώς εάν μετρούσαμε και τους παράνομους μετανάστες τότε το ποσοστό θα έπεφτε ακόμα περισσότερο. 

Ο Σκέρτσος είπε επίσης πως το 75% των ηλικιών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή «θα εμβολιαστούν σύντομα». Το ECDC μόλις την Τρίτη έδινε για την Ελλάδα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων 65,2% στους άνω των 80 ετών, 71,2% στους 70-79 ετών, 60,9% στους 60-69 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μοιράζει 150ευρα» σε νέους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πράγματι στις 30/6 τοποθετείται 7η θέση στη λίστα με τα ποσοστά κάλυψης πληθυσμού με πλήρη εμβολιασμό στην ΕΕ (και μάλιστα σήμερα ανέβηκε στην 6η θέση). Παρόλα αυτά αναφερόμαστε σε μια χώρα που είναι τουριστική και βασίζεται στον τουρισμό της, μην ξεχνάμε άλλωστε πως «τρέχει» (;) και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Το σημειώνουμε αυτό γιατί σε όλες τις τουριστικές χώρες τα ποσοστά σε εμβολιασμένους είναι αρκετά ψηλά. Πχ η Μάλτα, η οποία είναι μια αμιγώς τουριστική χώρα, βρίσκεται στη πρώτη θέση της σχετικής λίστας με πλήρη εμβολιασμό του 72,61%.

Να σημειωθεί πως εκτός από τον Άκη Σκέρτσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε πως το 44% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο με δύο δόσεις, ενώ και non-paper που δόθηκε από το Μαξίμου σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με σκοπό να πείσουν τους επιχειρηματίες να κλείσουν την πόρτα τους σε μη εμβολιασμένους, υποστήριζε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει εμβολιστεί. 

Παράλληλα ακούμε συνεχώς για «100.000 δόσεις ημερησίως», για «νέους που σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα» κτλ. 

Όπως όμως αποδείχθηκε οι νέοι δεν έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς τα ποσοστά σε εμβολιασμένους νέους είναι πολύ χαμηλά (11% στους 18 έως 25 ετών) και γι' αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να τους «εξαγοράσει» με 150 ευρώ, και πάλι όμως... ελάχιστοι νέοι ανταποκρίθηκαν. 

Όσον αφορά τις 100.000 δόσεις ημερησίως με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύει το emvolio.gov.gr, την 1η Ιουνίου ξεκινήσαμε έχοντας χορηγήσει συνολικά 5.691.818 δόσεις. Στις 30 Ιουνίου είχαμε φτάσει τις 8.391.535. Κατά συνέπεια, τον Ιούνιο χορηγήθηκαν 2.699.717 δόσεις σε 30 ημέρες, οριακά κάτω από 90.000 εμβολιασμοί ημερησίως κατά μέσο όρο. Όπως είναι σαφές στο γράφημα, δεν έχει καταγραφεί απολύτως καμία ανοδική κίνηση των σχετικών επιδόσεων από την αρχή του Μαΐου.

Και θα πρέπει να σημειώσουμε ξανά πως ουσιαστικά όσοι ήταν να εμβολιστούν... εμβολιάστηκαν, αφού εδώ και περίπου 7 μήνες έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κυβέρνηση πιέζει για εμβολιασμούς. 

Πηγή: pronews.gr

1 σχόλιο:

(3)