Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Ραντεβού τον... Σεπτέμβρη για πλειστηριασμούς και επιδότηση στεγαστικών δανείων

 


 

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» για τους πλειστηριασμούς καθώς από τις 2-31 Αυγούστου θα σταματήσει να «χτυπά» το ηλεκτρονικό σφυρί για όλους, ευάλωτους και μη οφειλέτες.


Τα… καλά νέα ωστόσο σταματούν εκεί καθώς ήδη για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου έχουν προγραμματιστεί 807 πλειστηριασμοί που αφορούν από θέσεις στάθμευσης και αποθήκες μέχρι ξενοδοχειακές μονάδες.

Μετά το πολύμηνο οριζόντιο «πάγωμα», λόγω πανδημίας, των πλειστηριασμών που έληξε με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, τράπεζες και servicers αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητες ώστε να πετύχουν τους στόχους ανακτήσεων. Οι οφειλέτες – επιχειρήσεις και νοικοκυριά - από τη δική τους πλευρά καλούνται είτε να  ζητήσουν τη ρύθμιση των χρεών τους (προς τράπεζες και δημόσιο)  μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε να πτωχεύσουν.  Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό που είναι προπτωχευτική διαδικασία και αφορά και ενήμερες οφειλές,  το φθινόπωρο θα έχουμε τα δείγματα ρυθμίσεων .

Από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 5 Ιούλιου 24.295 οφειλέτες είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και ξεκίνησαν την αίτησή τους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να την έχουν υποβάλλει ακόμα.  Οι 16.175 από τους 24.295 οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε άρση απορρητου, συμπλήρωσαν τα στοιχεία (που δεν υπάρχουν ήδη στις βάσεις  δεδομένων δημοσίου) και έφτασαν στο σημείο αίτησης για άντληση οικονομικών στοιχείων από ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και servicers. Οι υπόλοιποι 7.580 έχουν προχωρήσει σε άρση απορρήτου αλλά όχι και στα υπόλοιπα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εξωδικαστικός προβλέπει αποπληρωμή οφειλών  σε ως και 240 δόσεις για χρέη προς Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και ως 420 δόσεις προς τράπεζες και servicers.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν οι ευάλωτοι - βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων- οφειλέτες καθώς η πτώχευση τους έχει ουσιαστικά μετατεθεί για αργότερα και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ίδρυση του Φορέα Ακινήτων, την άνοιξη του 2022, δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, χωρίς αυτό ωστόσο να πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό καθώς αργά ή γρήγορα θα βρεθούν «νοικάρηδες» στο σπίτι τους με «αντάλλαγμα» την απαλλαγή από το χρέη τους.

Αντίθετα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού οι οφειλές ρυθμίζονται και διασώζεται η περιουσία και ο ευάλωτος να λαμβάνει για πέντε χρόνια επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου – ως 210 ευρώ ανάλογα της οικογενειακή κατάσταση- που αφορά πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή των πρώτων επιδοτήσεων δόσεων.

Την περασμένη Πέμπτη ενεργοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αυτοματοποιημένα, χωρίς γραφειοκρατία  να εκδίδουν βεβαίωση «ευαλωτότητας».

Υπενθυμίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου,  μετά από συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers,  είχαν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους και οι πολίτες θα έπρεπε να αποστείλουν στην τράπεζα/servicer το τελευταίο Ε1 και το Ε9 ώστε να αποδείξουν ότι είναι ευάλωτοι και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη λήψψη επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας

Το υπόλοιπο της οφειλής από το δάνειο που έχει υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 135.000 ευρώ προκειμένου για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 215.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Αριθμός Μελών

Υπόλοιπο οφειλής

Οικογένεια με 1 μέλος

≤ 135.000

Οικογένεια με 2 μέλη

≤ 155.000

Οικογένεια με 3 μέλη

≤ 175.000

Οικογένεια με 4 μέλη

≤ 195.000

Οικογένεια με 5 μέλη

≤ 215.000

Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχει επέλθει μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων ως εξής:

1. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των τελευταίων 6 μηνών πριν την υποβολή της αίτησης παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τους αντίστοιχους 6 προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

i) για ποσά 1.000 ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20%

ii) για ποσά μεγαλύτερα των1.000 ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 30%, όπως οι αποδοχές αυτές δηλώνονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τον εργοδότη.

2. ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, των οποίων τα έσοδα του τελευταίου εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο εξάμηνο, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές φορολογικές δηλώσεις

3. Σε περίπτωση εποχικής απασχόλησης ή δραστηριότητας, συγκρίνονται οι αποδοχές ή τα έσοδα του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προκειμένου να εντοπιστεί η μείωση. Ως «εποχική» νοείται η απασχόληση ή δραστηριότητα που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων, οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 2 και μικρότερο από 9 μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.

 Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)