Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Βάσεις 2021: Δεν αποκλείεται έκπληξη με την ανακοίνωση, πόσοι μένουν εκτός ΑΕΙ

Βάσεις 2021: Δεν αποκλείεται έκπληξη με την ανακοίνωση, πόσοι μένουν εκτός ΑΕΙ

 
 
Δεν αποκλείεται τελικά η αγωνία για τις βάσεις 2021 να τελειώνει νωρίτερα, την Παρασκευή 27 Αυγούστου, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Δεν αποκλείεται τελικά η αγωνία για τις βάσεις 2021 να τελειώνει νωρίτερα, την Παρασκευή 27 Αυγούστου, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το απόγευμα.

Θα πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση του πουργείου Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους για την ημερομηνία των αποτελεσμάτων και την ώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια (20.000 - 30.000 άτομα) καθώς και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κενών θέσεων σε σχεδόν 150 τμήματα.

Τι έγραψε χθες, 25/8 στο iEidiseis.gr ο Στράτος Χρ. Γεωργουδής είναι Φυσικός – Δρ. Πανεπιστημίου Πάτρας Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. για τις βάσεις 2021:

Μετράμε πλέον αντίστροφα μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων των Πανεπιστημιακών Σχολών για το 2021. Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Συρίγος, αυτές πρόκειται να ανακοινωθούν την Δευτέρα 30 Αυγούστου και να σημάνει έτσι το «τέλος» στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Είναι γνωστό σε όλους, και περισσότερο στους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, ότι στην φετινή προσπάθεια τους απέκτησαν έναν επιπλέον «αντίπαλο». Φρόντισε γι’ αυτό η Υπουργός κυρία Κεραμέως, όταν τον Φεβρουάριο –εν μέσω καραντίνας και τηλεμαθημάτων– θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ένα αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό «φίλτρο» αποκλεισμού φοιτητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για την ΕΒΕ και οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα. Σε κανένα από τα επιχειρήματά μας δεν λάβαμε έστω και μία στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση που να δικαιολογεί την σπουδή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν πλαστά στοιχεία εκ μέρους τους, όπως π.χ. ότι υποψήφιοι με 14 στο Σχέδιο δεν θα επιτύγχαναν ούτε τα προηγούμενα χρόνια κλπ.

Οι προβλέψεις για τις φετινές βάσεις έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά: είναι οι προβλέψεις με αυξημένα ποσοστά αβεβαιότητας, ακριβώς λόγω της ΕΒΕ, αλλά είναι και οι τελευταίες που γίνονται με τα υπάρχοντα «μοντέλα» προσέγγισης δεδομένου ότι από την επόμενη χρονιά αλλάζει σημαντικά ο αλγόριθμος υπολογισμού των μορίων.

Με τα στοιχεία που διαθέτουμε λοιπόν, προβλέπουμε:

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές και πτώση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες με συνέπεια οι βάσεις του πρώτου επιστημονικού πεδίου να είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν μία άνοδο μπορεί και των 200 μορίων ή και ακόμα μεγαλύτερη, όπως η Νομική Αθήνας, στην οποία έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητριών και φοιτητών. Μεγάλη άνοδος θα καταγραφεί και στα Τμήματα των Ξενόγλωσσων Φιλολογιών και κυρίως της Αγγλικής εξαιτίας της υψηλής βαθμολογίας στο ειδικό μάθημα της Ξένης Γλώσσας

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 8.000 ή το 36% των υποψηφίων.

Άνοδος προβλέπεται και στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Θα κυμανθεί από 200 έως και 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων. Σχολές με «μεσαίες» βαθμολογίες (των 15.000 μορίων) είναι πιθανότατο να σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της τάξης των 600 μορίων!

Η ΕΒΕ στο πεδίο αυτό είναι 9,58 γεγονός που σημαίνει ότι Επίσης, θα «ανέβουν» χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής θα φτάσει στο 9,58 για τους υποψήφιους. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι χιλιάδες μόρια πάνω από τη χαμηλότερη βάση στο ίδιο πεδίο πέρσι. Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 4.500 ή το 30% των υποψηφίων.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί απογείωση των βάσεων! Παραδοσιακά είναι το επιστημονικό πεδίο με τους λιγότερους υποψήφιους (περίπου 12.000). Φέτος, λόγω των ευκολότερων θεμάτων, οδηγούμαστε σε εκτίναξη των βάσεων ακόμα και μεγαλύτερη των 400 μορίων. Οι Ιατρικές σχολές θα επανέλθουν στο κατώφλι των 19.000 μορίων, το οποίο ωστόσο δεν θα ξεπεράσουν. Στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αναμένεται «εκτίναξη» των βάσεων εισαγωγής ακόμα και πάνω από 900 μόρια!

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 4.000 ή το 37% των υποψηφίων.

Τέλος στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, όπου κατεγράφη σημαντικότατη αύξηση των αριστούχων, όλα δείχνουν αύξηση των βάσεων κατά 300 έως και 600 μόρια στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Ενδιαφέρον θα έχει η εικόνα των χαμηλόβαθμων σχολών στα οποία η ΕΒΕ πρέπει να έχει επηρεάσει σημαντικά τις επιλογές των υποψηφίων. Η άνοδος των βάσεων, που θα παρατηρηθεί σε αυτά τα τμήματα, θα είναι αποτέλεσμα του αποκλεισμού φοιτητών λόγω της ΕΒΕ και τίποτα άλλο.

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 9.200 ή το 39% των υποψηφίων.

Το συνολικό άθροισμα των αποκλειόμενων υποψηφίων είναι 25.900 ή το 36%. Στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογισθούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οπότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ο αριθμός των παιδιών που ΔΕΝ θα περάσουν την Πανεπιστημιακή είσοδο ανέρχεται στις 35.000!!!

Η αυλαία λοιπόν στις Πανελλαδικές του 2021 πέφτει αλλά θα προκαλέσει έναν εκκωφαντικό κρότο! Θα παραμείνουν αναπάντητα δεκάδες ερωτήματα των παιδιών, που ενώ είχαν την πρόθεση να σπουδάσουν δεν θα τα καταφέρουν λόγω της εμμονής της Κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τα Ιδιωτικά Κολλέγια. Και δυστυχώς την επιλογή αυτή την υλοποίησε στην πιο δύσκολη εποχή για όλη την Κοινωνία: με την πανδημία στην κορύφωσή της. Άραγε, τι θα ψελλίσει ως απάντηση η κυρία Κεραμέως σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους; Τι απάντηση θα δώσει στα δάκρυα αυτών των παιδιών, που βλέπουν την επίσημη Πολιτεία να τα αντιμετωπίζει σαν ένα βαθμό «2» ή «3» ή και «8» και όχι σαν νέες και νέους με όνειρα και διάθεση να κάνουν την υπέρβαση έστω και ως φοιτήτριες ή φοιτητές; Η κυρία Κεραμέως οφείλει να απαντήσει και ως αρμόδια Υπουργός αλλά και ως άνθρωπος.

Απάντηση ωστόσο σε όλα τα παιδιά οφείλουμε συνολικά όσοι εμπλεκόμαστε με το Εκπαιδευτικό Λειτούργημα. Αν θέλουμε να τιμήσουμε το περιεχόμενο της έννοιας «Λειτουργός» δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο από το να εξεγερθούμε εναντίον αυτού του απάνθρωπου διαγωνισμού που ονομάζεται «Πανελλαδικές εξετάσεις». Αυτή η διαδικασία – λαιμητόμος, που ακυρώνει τα προηγούμενα 12 χρόνια της παρουσίας των παιδιών στα θρανία, που δεν λαμβάνει υπόψη την σταθερότητα ή και την αστάθεια στην προσπάθειά τους έστω και τα τρία τελευταία χρόνια στο Λύκειο, που αποδέχεται την κατάργηση (στην πράξη) της Γ΄ Λυκείου και την μετατροπή του Θεσμού «Σχολείο» σε έναν γραφειοκρατικό διεκπεραιωτή, που εκχωρεί πλήρως το δικαίωμα και την υποχρέωση της προετοιμασίας των παιδιών στα φροντιστήρια και στα παράνομα «ιδιαίτερα» και που, τέλος, βασίζει την επιλογή σε 4 τρίωρες εξετάσεις με απίστευτη ψυχολογική φόρτιση, αυτό λοιπόν το αντιπαιδαγωγικό και αναχρονιστικό «τέρας» πρέπει κάποια στιγμή να φροντίσουμε να το θανατώσουμε.

Το έναυσμα και η κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί από τους Εκπαιδευτικούς. Άλλωστε το χρωστάμε στα παιδιά που έρχονται, όπως το χρωστάμε και σε όλους αυτούς που μοχθούν και υπερασπίζονται την ουσία του όρου «Δάσκαλος».

Στα παιδιά που θα επιτύχουν εύχομαι «καλή συνέχεια». Από τα παιδιά που δεν θα τα καταφέρουν, ταπεινά και με τεράστια συστολή ζητώ ένα αληθινό «συγγνώμη»… 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)