Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΗΠΑ – Pfizer: Κατέθεσε αίτημα για έγκριση τρίτης δόσης του εμβολίου

Αίτηση για έγκριση τρίτης, ενισχυτικής, δόσης του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατέθεσε η εταιρεία στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά μέσω Twitter

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ισχυρή ανοσοαπόκριση  κατά του αρχικού στελέχους της Covid19 σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές έλαβαν την τρίτη δόση έως και 8 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, και τα αντισώματα ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την τρίτη δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι στο 99,5% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.

Πριν λίγες μέρες τα Gertner Institute και KI Institute του Ισραήλ, ανακοίνωσαν επίσης ότι, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η προστασία από την μόλυνση που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά την τρίτη, αναμνηστική δόση είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις.

Η τρίτη, αναμνηστική δόση στους άνω των 60 προσέφερε 10 ημέρες μετά πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη προστασία ως προς την σοβαρή νόσηση και την νοσηλεία.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στους άνω των 60 στις 30 Ιουλίου και έχει κατεβάσει το ηλικιακό αυτό όριο για τους υποψήφιους για την τρίτη δόση στα 40 χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας επίσης τις εγκύους, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον τομέα υγείας.

Σημειώνεται ότι ο FDA είχε δώσει το πράσινο φως ήδη από τις 13 Αυγούστου για χορήγηση στους ανοσοκατεσταλμένους της 3ης δόσης εμβολίου για την COVID-19 και έδωσε πριν τρεις μέρες την πλήρη έγκρισή του για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Το εμβόλιο συνεχίζει να διατίθεται για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας από 12 έως 15 ετών βάσει της άδειας επείγουσας χρήσης υπό όρους, διευκρίνισε η FDA.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)