Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Φωτιά σε Εύβοια - Αρχαία Ολυμπία: Στάχτη δεκάδες σπίτια, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά σε Εύβοια - Αρχαία Ολυμπία: Στάχτη δεκάδες σπίτια, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

 
 
 
 
Η πύρινη κόλαση καταπίνει περιουσίες σε Ηλεία κι Εύβοια. Μάχη να γλυτώσει η Αρχαία Ολυμπία.

Τεράστια μέτωπα πύρινης λαίλαπας εξαπλώνονται ασταμάτητα σε Ηλεία και Εύβοια, με τον κρατικό μηχανισμό να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην Αρχαία Ολυμπία.

▶ ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στo iEidiseis: Στα δύο το μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, είμαι αισιόδοξος

Ο οικισμός της έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως οι πελώριες φλόγες είναι ορατές ακόμη μέσα από τον αρχαιολογικό χώρος της και πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο προς τα κει. Τουλάχιστον είκοσι κατοικίες έχουν καεί ολοσχερώς στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά.

Το είδηση ότι απειλείται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, κάνει τον γύρο του κόσμου. «Η Αρχαία Ολύμπια, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απειλείται από πυρκαγιά», τιτλοφορείται άρθρο της Daily Mail.

ΦΩΤΙΑ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συντονίζει τις επιχειρήσεις από την πληγείσα περιοχή, όπου πήγε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο κινητό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

  • Όλεθρος

Σήμερα (4/8), ο νομός Ηλείας και η μεγαλόνησος έζησαν τη μανία της πυρκαγιάς, η οποία ισοπέδωσε εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, απείλησε ζωές, εγκλώβισε πολλούς, τραυμάτισε λιγοστούς και τρομοκράτησε αναρίθμητους.

Θεόρατες φλόγες, ύψους δεκάδων μέτρων, γέννησαν πύρινα τείχη που άλλαζαν πορεία ανάλογα με τις περιπλανήσεις των ανέμων και σκορπούσαν τον πανικό σε χωριά και κωμοπόλεις. Πάμπολλες κοινότητες έχουν εκκενωθεί, κι άλλες όχι, μολονότι θα έπρεπε.

▶ Βαρυμπόμπη - ΣΟΚ: Εικόνες που μαυρίζουν την ψυχή (VIDEO - DRONE)

Το τελευταίο γίνεται επειδή στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί πολυάριθμοι πολίτες. Πλάνα και εικόνες που ήλθαν στη δημοσιότητα δείχνουν πως ακόμη και τώρα, μες στη μαύρη νύχτα, κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντά τους.

Βιος που ξέρουν πως θ’ απολέσουν εάν δεν παλέψουν, κόπους μιας ζωής που κινδυνεύουν να μετατραπούν σ’ έναν σωρό από στάχτη κι αποκαΐδια. Οι τηλεοπτικές κάμερες συνέλαβαν ανθρώπους να παλεύουν με ίδια μέσα. Εκλιπαρούν να λειτουργήσει πιο γοργά η Πολιτείας, κι αγωνίζονται με πείσμα, κινδυνεύοντας.

  • Καταγγελίες

Χρησιμοποιούν κοινά λάστιχα ποτίσματος, κομμένες κλάρες δέντρων και ποικίλα σκεύη από το νοικοκυριό τους, γεμισμένα με νερό (όπως κουβάδες), προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν πως οι αρμόδιες δυνάμεις δεν έσπευσαν. Η μια καταγγελία διαδέχεται την άλλη.

Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Ευβοίας αποκάλυψε για τα τεράστια κωλύματα που αντιμετώπισαν στις απολύτως διαλυμένες πια Ροβιές, όπου σημειώθηκαν πραγματικά ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο κ. Γιώργος Σταμούλος δήλωσε όντας αγανακτισμένος πως καλούσαν τις αρμόδιες αρχές και δεν απαντούσε κανείς, αλλά και πως τα εναέρια μέσα πήγαν στο σημείο όπου επέλαυνε η πύρινη λαίλαπα όταν ήταν πάρα πολύ αργά.

Δείτε ακόμη ~ Χάος στην Ηλεία: Παλεύουν μόνοι τους οι πολίτες στο Πελόπιο - «Δεν υπάρχει κανείς» Σχεδόν τίποτε δεν έμεινε όρθιο στην περιοχή. Τα πάντα μετατράπηκαν σε στάχτη και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία και αποχώρησαν διά θαλάσσης, μέσω επιχείρησης που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Οχηματαγωγά πλοία και πέντε πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος πήγαν έγκαιρα στην ακτή και πήγαν τους πληγέντες σε ασφαλές μέρος.Πάμπολλες περιουσίες έχουν ήδη χαθεί, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη, με τον ολέθριο εφιάλτη να παραμένει ανεξέλεγκτος. Στην πολύπαθη Εύβοια, η Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ τείνει να παραδοθεί στο ολέθριο σφυροκόπημα της πύρινης κολάσεως:

ΜΟΜΑΣΤΗΡΙ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ from iEidiseis on Vimeo.

  • Περιβαλλοντική διάλυση

Επιπροσθέτως, ολάκερα δάση έχει εξαϋλωθεί, ενώ μεγάλη ζημιά έχει υποστεί και η πανίδα των παραπάνω τόπων, της οποίας μεγάλο κομμάτι αποτελεί πλέον παρελθόν απάνω σε μιαν απέραντη, καπνισμένη, νεκρή γη. Συμπολίτες μας κοιτούν με απόγνωση να χάνουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, όσα έκτισαν μέσα σε δεκαετίες. Η οργή κι η αγανάκτησή τους, ξεχειλίζει.

ΦΩΤΙΑ

Σίγουρο είναι πως οι τωρινές πληγές είναι άνευ προηγουμένου, όπως σίγουρο και το ευτύχημα πως δεν έχουμε χάσει ζωές - και αυτό είναι που αυτήν τη στιγμή μετρά πιότερο από οτιδήποτε άλλο. Στον αντίποδα, έχουν χαθεί πάρα πολλά ζώα, ενώ χιλιάδες άλλα έχουν απολέσει το περιβάλλον τους.

  • Μάχη μες στο απόλυτο σκοτάδι

Η νύχτα, όμως, έχει κιόλας πέσει και η ανησυχία εντείνεται, μιας και το σκότος δεν επιτρέπει την επιχείρηση εναέριων μέσων, όπως του ρωσικού τιτάνα Beriev-200. Η μάχη με τις φλόγες θα είναι κατά εκατό τοις εκατό ολονύκτια και πάρα πολύ δύσκολη. Οι ήρωες αυτού του πολέμου αγωνίζονται λυσσαλέα και με αυταπάρνηση. Ο πύρινος εφιάλτης, για την ώρα, εξακολουθεί να είναι ολοζώντανος.

Εν τω μεταξύ, οι πυρόπληκτες περιοχές, μεταξύ αυτών η Αρχαία Ολυμπία, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)