Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Οι αποφάσεις για τα καμένα σε Αττική και Εύβοια - Γιατί θα ανακοινωθούν σήμερα

Έλλη Τριανταφύλλου

Γράφει η

 
Τα μέτρα και τα ποσά για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές φωτιές. Όλες οι πληροφορίες.

Με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών τόσο για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων όσο και για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών του καταστροφικού έργου της φωτιάς, ξεκινά σήμερα η κυβέρνηση τη διαχείριση της πολύ δύσκολης, επόμενης μέρας από την κορύφωση των πυρκαγιών σε πολλαπλά μέτωπα.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες με το διάγγελμα του πρωθυπουργού και το συγνώμη που ζήτησε προσωπικά από τους πολίτες, παράλληλα με τη δέσμευση ότι θα αποδοθούν όταν πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, οι ευθύνες.

Η παραπάνω παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν αφενός να ακυρώσουν την αντιπολιτευτική ρητορική - σήμερα παραχωρεί συνέντευξη τύπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας - και αφετέρου, και σημαντικότερο, να καταδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ένταση που βιώνουν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές.

Το μεσημέρι θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μία συνολική τοποθέτηση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με φόντο τις εύλογες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που βίωσαν το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς και σε μία προσπάθεια να επουλωθούν οι ανοικτές πληγές, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι :

- Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ

- Θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και

- Θα διατεθούν 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί, και θα ανακοινώσουν μέτρα και πρωτοβουλίες, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr , θα κινούνται στις εξής κατευθύνσεις :

- Οικονομικές αποζημιώσεις που αφορούν στις κατεστραμμένες περιουσίες

- Συγκεκριμένες διαδικασίες βάση των οποίων θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες περιοχές

- Νέου τύπου διαδικασίες για τις αναδασώσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, οι οποίες, πάντως, θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου.

Κατά τη χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει δώσει για την αποκατάσταση και στήριξη περιοχών και πληγέντων από θεομηνίες 1,1 δις ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα. Ταυτοχρόνως έχει ενισχύσει την Πολιτική Προστασία στα 500 εκατ., και με ακόμα 45 εκατ. ευρώ το 2021 για μίσθωση 11 επιπλέον πτητικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, ο κ.Σταϊκούρας εισηγήθηκε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους περίπου μισού δις ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας πρότεινε τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις να ενισχυθούν με 600 ευρώ ( από το υπουργείο Εσωτερικών ) και με έως 6000 για οικοσκευή και να υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8000 ευρώ για τις κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

Τελικώς, μετά από εσωτερικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, αποφασίστηκε να ενσωματωθεί η οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών, στο πακέτο του ΥΠΟΚ και να δοθούν 20000 ευρώ για ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες και επιχειρήσεις, 8000 ευρώ για αρκετά κατεστραμμένες αλλά όχι ολοσχερώς και 6000 για σπίτια και επιχειρήσεις με διαχειρίσιμες ζημιές.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις της Αττικής και της Εύβοιας, οι οποίοι θα κάνουν αίτηση μέσω μιας πλατφόρμας και θα λαμβάνουν τα χρήματα των αποζημιώσεων μέσα σε χρονικό διάστημα το αργότερο δέκα ημερών.

Επίσης, θα προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, αναστολές εργαζομένων, επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Ο πρωθυπουργός κ.Κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, φέρεται να εκτίμησε ότι κατά κύριο λόγο η Εύβοια, και πολύ λιγότερο η Αττική, θα αντιμετωπίσει προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επομένη των καταστροφικών πυρκαγιών.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο διαδικασιών για τις αναδασώσεις, εκτίμησε ότι τουλάχιστον αυτές οι καταστροφικές πυρκαγιές να γίνουν αφορμή για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Πρόσθεσε, δε, ότι ιδιαίτερα στην Αττική, θα πρέπει να δοθεί βάρος στις αναδασώσεις. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)