Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Γιώργος Λακόπουλος: Δασικές πυρκαγιές - Αφασία και business as usual, για το σύστημα Μητσοτάκη Γιώργος Λακόπουλος: Δασικές πυρκαγιές - Αφασία και business as usual, για το σύστημα Μητσοτάκη

Γιώργος Λακόπουλος: Δασικές πυρκαγιές - Αφασία και business as usual, για το σύστημα Μητσοτάκη

 
 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για τις πυρκαγιές όχι σαν Πρωθυπουργός αλλά σαν αυτό που του καταλόγισε ευθέως η Φώφη Γεννηματά: ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μαξίμου Α.Ε.

Για πολλά χρόνια, ένα στοίχημα που θα μπορούσε να βάλει κανείς στο δημόσιο βίο ήταν ότι δεν θα βρισκόταν ποτέ πολιτικός να ψεύδεται μπροστά στα μάτια όλων, με τόση άνεση όσο ο Κώστας Μητσοτάκης.

Μπορούσε να λέει με φυσικότητα μέρα μεσημέρι ότι είναι μεσάνυχτα και να κοιτάζει μαγεμένος την πανσέληνο.

Όσοι έβαλαν αυτό το στοίχημα το έχασαν. Βρέθηκε κάποιος χειρότερος: είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άξιος υιός του πατρός.

Η εμφάνισή του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις πυρκαγιές, ήταν επιτομή αλαζονείας, αφασίας και παραπληροφόρησης. Με το γνωστό σαρδόνιο πατρικό … χαμόγελο!

Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τίποτε και απλώς έδωσε μια κακόγουστή παράσταση αυτοθαυμασμού..

Έπαιξε, με τη γνωστή σκηνική αδεξιότητά του, το ρόλο του «Πάρτα όλα» . Σε μια παράσταση στημένη εκ των προτέρων , όπως έδειξε ο συντονισμός των παύσεων που έκανε και του χειροκροτήματος της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, η Ντόρα Μπακογιάννη βρήκε ,επιτέλους, θέση στα μπροστινά έδρανα.

Ο Πρωθυπουργός μιλούσε ευτυχής. Σαν να βρισκόταν σε σχολική εκδρομή. Σαν να ήταν μια ευχάριστη περίοδος για τη κυβέρνηση . Μια καλή στιγμή για τον ίδιο και πήγε στη Βουλή για να την πανηγυρίσει.

Εξ αρχής αντιμετώπισε αρχικά τις πυρκαγιές σαν όχληση στο θερινό πρόγραμμά του.

Μετά το φιάσκο της συνέντευξης Τύπου ,πήγε στη Βουλή και έβγαλε τυφλούς, άβουλους και κακόπιστους όσους αυτή την περίοδο μετέφεραν , με οργή και απόγνωση ,όσα είδαν τα μάτια τους

Ο ίδιος δεν είδε τίποτε, ούτε άκουσε. Αν δεν κατάλαβε ότι κατήγγειλαν την κυβέρνησή του για την ανικανότητα τότε η ελαφρότητα που του καταλογίσθηκε είναι το μόνο …ελαφρυντικό του.

Με τον τρόπο του ο Μητσοτάκης τους έλεγε χαμογελώντας (!!!)από τη Βουλή ότι οι πληγέντες δεν ξέρουν τι τους γίνεται και αδικούν την κυβέρνηση του που έκανε τα πάντα γι αυτούς. Τους έλεγε ότι δεν δικαίωμα να διαμαρτύρονται γιατί δεν υπήρξαν νεκροί. Ως άνθρωπος έδειξε αναλγησία.

Η αλαζονεία του, όπως του καταλόγισε κατά πρόσωπο ο Τσίπρας, ήταν εξοργιστική για τους πολίτες που δοκιμάσθηκαν. Τους περιέπαιζε με παιδαριώδη μαθήματα για μικρόκλιμα που δημιουργούν οι πυρκαγιές- σαν να ανακάλυπτε την πυρίτιδα..

Ως πολιτικός επέδειξε περιορισμένη ευθύνη, υποκρισία, αγνοία και μηδενική συναίσθηση των συνεπειών της συμφοράς.

Στο φόντο η εμφάνισή του είχε έναν ανήθικο υπολογισμό: την προσπάθεια να προκαλέσει συνειρμούς και συνδέσεις με το Μάτι.

Τόνιζε «θέσαμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή»– σαν να υπάρχει κάποιο κόμμα που δεν τη θέτει- δικαιολογώντας το βεβιασμένο σχέδιο των εκκενώσεων, για να υπενθυμίσει ότι επί των ημερών του προκάτοχου του και σημερινού βασικού αντίπαλου του υπήρξαν νεκροί.

Χτύπημα κάτω από τη μέση. Προσπάθησε να κερδοσκοπήσει ω τυμβωρύχος, αντί να ανοίξει τη συζήτηση για την αναβάθμιση της αντιπυρικής προστασίας.

Ποια αναβάθμιση όμως να συζητήσει, όταν ισχυρίζεται ότι την έχει κάνει ήδη και τίποτε καλύτερο δεν θα μπορούσε να γίνει ;

Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες. Επί της ουσίας η πρωθυπουργική παρουσία είχε μια στόχευση: να γίνουν οι πυρκαγιές ευκαιρία για μπίζνες . Όπως συνήθως.

Βρήκε την ευκαιρία να βάλει ιδιώτες στη διαχείριση του δάσους, όπως είχε βρει στην πανδημία της ευκαιρία να βάλει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ. Χωρίς καμία διαβούλευση κανέναν.

Οι άνθρωποι που ζουν μαζί με το δάσος δεν έχουν λόγο.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανάδοχους και δωρητές που θα αναλάβουν , με τον πατριωτισμό και το φιλότιμο τους, την προστασία του δάσους και την αποκατάσταση της ζημιάς.

Χωρίς να λέει ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που θέλουν να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες, πού τους βρήκε και γιατί το κάνουν. Σαν να τους βάζει στο τσιφλίκι του. Μιλούσε για ανεμογεννήτριες σαν σπόνσορας με προφανή διάθεση να τις επιβάλει. Ως δικηγόρος όσων κατηγορούνται ότι ενδεχομένως εμπλέκοντας στις πυρκαγιές, για να διευκολυνθούν επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές.

Ακόμη και για τη «σοφία» της συμβούλου Επικρατείας - προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα- που άνοιξε τις κερκόπορτες της συνταγματικής παραβίασης στην προστασία του δάσους.

Επαινούσε με σοφιστείες την προετοιμασία που έκανε η κυβέρνησή του , όταν αυτή προετοιμασία επικρίθηκε στην πράξη από τους πάντες ως ανύπαρκτη, ελλιπής και προβληματική.

Ανέφερε με στόμφο σχέδια πυρόσβεσης που δεν υπήρχαν , και έσβησαν τις πυρκαγιές, ούτε τις πρόλαβαν. Αν δεν υπήρχε άλλος λόγος αδράνειας όπως κατήγγειλαν ακόμη και υπεύθυνοι άνθρωποι.

Κόμπασε για την ιδέα των εκκενώσεων όταν οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκαν να υπακούσουν και αυτό έσωσε τις περιουσίες του.

Έριξε στο τραπέζι …επιχειρηματικές ιδέες που θα κατευθύνουν τους πόρους για αποκατάσταση σε συγκεκριμένα συμφέροντα και λανσάρισε ασφαλιστικά προγράμματα- σαν αυτά που έχει ψηφίσει για την επικουρική ασφάλιση. Κανείς δεν θα βγει χαμένος από την καταστροφή, εκτός από αυτούς που καταστράφηκαν.

Βρήκε στην ευκαιρία να κάνει μια ακόμη επίδειξη της εμμονής του για εξαχρείωση πολιτικών, ανασύροντας ως φύλο συκής για σχέδια που καταρτίζονται στο μέγαρο Μαξίμου τον αξιολύπητο Μπένο -στον οποίο πιστώνει τα εύσημα του Γ. Γεννηματά στην αποκατάσταση της Καλαμάτας και της Βάσως Παπανδρέου στη θέσπιση των ΚΕΠ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για τις πυρκαγιές όχι σαν Πρωθυπουργός αλλά σαν αυτό που του καταλόγισε ευθέως η Φώφη Γεννηματά: ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μαξίμου Α.Ε.

Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος

Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)