Η κλιματική αλλαγή είναι η νέα κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και μάλιστα αρκετά πιο γρήγορα, από ότι περίμενε.
Σύμφωνα με νέα έκθεση για την κατάσταση του κλίματος από το State of the Climate της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας AMS (American Meteorological Society), επιβεβαιώνει ότι το 2020 ήταν μεταξύ των τριών θερμότερων ετών στα αρχεία που χρονολογούνται από τα μέσα του 1800.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν 530 επιστήμονες από όλο τον κόσμο προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως το 2020 να υπήρχαν αναφορές πως η ατμόσφαιρα καθάρισε λόγω των lockdown σε όλο τον πλανήτη.
Η έκθεση αναφέρει πως νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σημειώθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι κύριοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής συνέχισαν να αντικατοπτρίζουν τάσεις που συμβαδίζουν με θέρμανση του πλανήτη. Σε αρκετούς δείκτες όπως η στάθμη της θάλασσας, το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών και ο μόνιμος παγετός καταρρίφθηκαν για άλλη μια φορά τα ρεκόρ που είχαν τεθεί μόλις ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έφτασαν επίσης σε υψηλά επίπεδα το 2020, ακόμη και με εκτιμώμενη μείωση 6% -7% των εκπομπών CO2 λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης από την παγκόσμια πανδημία.
Στην 31η ετήσια έκδοση της έκθεσης, υπό την αιγίδα των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA, έχουν συμβάλλει περισσότεροι από 530 επιστήμνονες από περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μετρήσεις από πολλαπλά ανεξάρτητα σύνολα δεδομένων (πλήρης έκθεση). Η έκθεση παρέχει μια λεπτομερή ενημέρωση για τους παγκόσμιους δείκτες κλίματος, τα αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα και άλλα δεδομένα που συλλέγονται από σταθμούς και όργανα παρακολούθησης του περιβάλλοντος που βρίσκονται στη γη, το νερό, τον πάγο και το διάστημα.
Επίσης, τα κυριότερα σημεία της έκθεσης, που αναδημοσιεύει το Meteo, περιλαμβάνουν τις παρακάτω ενδείξεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη:
Τα υψηλότερα αέρια του θερμοκηπίου
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και πάλι εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, η οποία επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλες συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του CO2, του μεθανίου (CH4) και του αζώτου, αυξήθηκαν, με νέες υψηλές τιμές ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2020. Η παγκόσμια μέση ετήσια συγκέντρωση ατμοσφαιρικού CO2 ήταν 412,5 μέρη ανά εκατομμύριο, κατά 2,5 μέρη ανά εκατομμύριο μεγαλύτερο από τα ποσά του 2019 και ήταν το υψηλότερο σύγχρονο ρεκόρ μέτρησης των τελευταίων 62 ετών και στα αρχεία πυρήνων πάγου που χρονολογούνται έως και 800.000 χρόνια. Η ετήσια αύξηση του μεθανίου (14,8 μέρη ανά δισεκατομμύριο) ήταν η υψηλότερη τέτοια αύξηση από τότε που άρχισαν οι συστηματικές μετρήσεις.
Η θερμοκρασία της παγκόσμιας επιφάνειας ήταν υψηλή, σχεδόν καταγράφοντας ρεκόρ, ενώ οι ετήσιες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν κατά 0,54 ° –0,62 ° C πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1981–2010 ( ανάλογα με το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε).
Αυτό καθιστά το 2020 ανάμεσα στα τρία πιο ζεστά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία στα μέσα έως τα τέλη του 1800. Ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί χωρίς την παρουσία του El Niño. Τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί, είναιί όλα τα τελευταία επτά, από το 2014 κι έπειτα. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας έχει αυξηθεί με μέσο ρυθμό 0,08 ° C ανά δεκαετία. Από την αρχή των καταγραφών. από το 1981, ο ρυθμός αύξησης ήταν υπερδιπλάσιος.
Θερμοκρασίες πολύ κοντά σε επίπεδα ρεκόρ
Στην περιοχή της ατμόσφαιρας ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της Γης, η χαμηλότερη ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία τροπόσφαιρας αντιστοιχούσε στο υψηλότερο ρεκόρ του 2016. Στο ανώτερο στρώμα, η χαμηλότερη θερμοκρασία στρατόσφαιρας συνέχισε να μειώνεται, όπως αναμενόταν σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.
Η μέση παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας του 2020 ήταν η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας μόνο την αντίστοιχη μέση θερμοκρασία του 2016 και του 2019, και οι δύο από τις οποίες σχετίζονται με τις συνθήκες Ελ Νίνιο.
Παγκόσμιο θερμικό ρεκόρ στα ανώτερα στρώματα του ωκεανού
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών έφτασε σε
επίπεδα ρεκόρ το 2020, στο ανώτερο στρώμα των ωκεανών που μετρήθηκε από
την επιφάνεια στα 700 μέτρα, σύμφωνα με τέσσερα από τα πέντε σύνολα
δεδομένων που αναλύθηκαν στην έκθεση. Αυτή η θερμότητα ρεκόρ αντανακλά
τη συνεχιζόμενη συσσώρευση θερμικής ενέργειας σε αυτό το βαθος.
Το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών ήταν επίσης υψηλό σε βαθύτερα
στρώματα του ωκεανού πιο κάτω, από 700 έως 2.000 μέτρα βάθος, σύμφωνα
και με τα πέντε σύνολα δεδομένων. Οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερο από
το 90% της θερμότητας της Γης από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα
θερμότερα ύδατα των ανώτερων στρωμάτων των ωκεανών μπορούν να οδηγήσουν
σε ισχυρότερους τυφώνες και να αυξήσουν τους ρυθμούς τήξης των παγετώνων
γύρω από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.
Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη
Επιπλέον, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, περίπου 91,3 χιλιοστά υψηλότερη από τον μέσο όρο του 1993, έτος που σηματοδοτεί την αρχή του ρεκόρ δορυφορικού υψομετρικού οργάνου.
Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με μέσο ρυθμό 3,0 εκατοστά ανά δεκαετία λόγω των κλιματικών αλλαγών. Η τήξη των παγετώνων και των πάγων, μαζί με τη θέρμανση των ωκεανών, ευθύνονται για την τάση αύξησης της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας.
Ρεκόρ ποσότητας CO2 στους ωκεανούς
Οι ωκεανοί απορρόφησαν περίπου 3,0 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους περισσότερο CO2 από ό, τι απελευθέρωσαν το 2020. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από την αρχή των καταγραφών το 1982 και σχεδόν 30% υψηλότερο από το μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Περισσότερο CO2 αποθηκευμένο στον ωκεανό σημαίνει λιγότερα υπολείμματα στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτό οδηγεί επίσης σε αυξανόμενη οξίνιση των υδάτων, η οποία μπορεί να βλάψει πολύ ή να μετατοπίσει τα οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, άλλα κλιματικά γεγονότα που επισημαίνονται είναι τα εξής:
- Η Αρκτική συνέχισε να θερμαίνεται, ενώ η ελάχιστη έκταση θαλάσσιου πάγου βρέθηκε σε χαμηλό ρεκόρ.
- Οι τροπικοί κυκλώνες ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο
Το μέλλον
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την κλιματική αλλαγή, καθώς η ανθρωπότητα είναι ήδη αντιμέτωπη με μια νέα κρίση.
Οι πλημμύρες στη Γερμανία και οι άγριες φωτιές σε Μεσόγειο -ανάμεσα τους και οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα- και στα δάση της Σιβηρίας (μετά τον Αμαζόνιο, είναι ο δεύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μάλιστα, η άνοδος στην εξουσία αρνητών της κλιματικής αλλαγής, όπως του Τραμπ στις ΗΠΑ και του Μπολσονάρου στη Βραζιλία, γυρίζουν ένα βήμα πίσω την συζήτηση για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν να είναι αργά και δεν υπάρχει γυρισμός από το νέο μονοπάτι το οποίο κινδυνεύει να ακολουθήσει η ανθρωπότητα.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου